Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie

Surówka z marchewki to lekki, orzeźwiający dodatek, który łączy w sobie prostotę składników z ogromnymi korzyściami dla zdrowia. Marchew jest chrupiąca, lekko słodka i bogata w beta-karoten. Organizm zamienia go w witaminę A, wspierającą wzrok, odporność i zdrową skórę.
Ta surówka z marchewki wspiera odpornośćTa surówka z marchewki wspiera odporność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzięki dodatkowi jogurtu skyr surówka zyskuje delikatnie kremową konsystencję, a przy tym staje się bardziej odżywcza. Skyr jest bogaty w białko, zawiera niewiele tłuszczu i dostarcza probiotyki, które wspierają pracę jelit i pomagają utrzymać równowagę mikroflory. Odrobina majonezu nadaje całości subtelną pełnię smaku, ale nie odbiera jej lekkości ani świeżości.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Przepis na surówkę z marchewki

To danie jest szybkie w przygotowaniu, pełne witamin i błonnika, który reguluje trawienie oraz wspiera uczucie sytości. Surówka z marchewki nie tylko urozmaica codzienny posiłek, ale też wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie, a jej smak zyskuje jeszcze bardziej, gdy chwilę postoi i składniki się przegryzą.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki (160 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr (50 g),
  • 1 łyżeczka majonezu (10 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Surówka z marchewki przepis
Marchew zetrzyj na tarce

Krok 1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.

Surówka z marchewki przepis
Marchewkę wymieszaj z jogurtem, majonezem i przyprawami

Krok 2. W miseczce umieść marchewkę, jogurt i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Surówka z marchewki przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 3. Przełóż do wygodnego naczynia i posyp posiekaną natką pietruszki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad