Tylko 2 składniki i przyprawy. Proste smarowidło, które wspiera pracę jelit
Czerwona fasola jest pełna roślinnego białka i błonnika, czyli składników, które zapewniają sytość na długo i wspomagają pracę jelit. Zawiera też żelazo, magnez i witaminy z grupy B, więc pozytywnie wpływa na koncentrację i poziom energii. Po zmiksowaniu z olejem lnianym nabiera aksamitną konsystencję i lekko orzechowy aromat.
Olej lniany jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać równowagę hormonalną oraz wzmacniają odporność i wspierają kondycję skóry. W połączeniu z fasolą tworzy duet, który nie tylko smakuje, ale też pozytywnie wpływa na organizm.
Ekspresowe naleśnik kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem
Przepis na pastę z czerwonej fasoli i oleju lnianego
Pasta sprawdza się na kanapce, z warzywami lub w formie dodatku do pieczonych ziemniaków. Można ją dodatkowo doprawić czosnkiem, wędzoną papryką lub odrobiną soku z cytryny, by za każdym razem uzyskać trochę inny efekt. To prosty przepis, który warto znać, ponieważ to połączenie zdrowia, smaku i wygody w najczystszej formie.
Składnik:
- 1/2 opakowania fasoli czerwonej konserwowej (120 g),
- 1 łyżka oleju lnianego (10 g),
- sól,
- pieprz,
- woda (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Krok 1. W pojemniku do blendera umieść odcedzoną fasolę i olej lniany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.