Tylko 2 składniki i przyprawy. Proste smarowidło, które wspiera pracę jelit

Pasta z czerwonej fasoli i oleju lnianego to idealny przykład, że czasem naprawdę niewiele trzeba, by przygotować coś wyjątkowego. Dwa proste składniki wystarczą, by uzyskać kremową, gładką konsystencję i smak, który onieśmiela. To nie tylko alternatywa dla tradycyjnych smarowideł, ale też porcja cennych składników wspierających zdrowie serca, skóry i układu nerwowego.
Pożywna pasta kanapkowa z czerwone fasoliPożywna pasta kanapkowa z czerwone fasoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czerwona fasola jest pełna roślinnego białka i błonnika, czyli składników, które zapewniają sytość na długo i wspomagają pracę jelit. Zawiera też żelazo, magnez i witaminy z grupy B, więc pozytywnie wpływa na koncentrację i poziom energii. Po zmiksowaniu z olejem lnianym nabiera aksamitną konsystencję i lekko orzechowy aromat.

Olej lniany jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać równowagę hormonalną oraz wzmacniają odporność i wspierają kondycję skóry. W połączeniu z fasolą tworzy duet, który nie tylko smakuje, ale też pozytywnie wpływa na organizm.

Ekspresowe naleśnik kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem

Przepis na pastę z czerwonej fasoli i oleju lnianego

Pasta sprawdza się na kanapce, z warzywami lub w formie dodatku do pieczonych ziemniaków. Można ją dodatkowo doprawić czosnkiem, wędzoną papryką lub odrobiną soku z cytryny, by za każdym razem uzyskać trochę inny efekt. To prosty przepis, który warto znać, ponieważ to połączenie zdrowia, smaku i wygody w najczystszej formie.

Składnik:

  • 1/2 opakowania fasoli czerwonej konserwowej (120 g),
  • 1 łyżka oleju lnianego (10 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Pasta z czerwonej fasoli i oleju lnianego przepis
Zblenduj wszystkie składniki

Krok 1. W pojemniku do blendera umieść odcedzoną fasolę i olej lniany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. W razie potrzeby dolej trochę wody. 

Pasta z czerwonej fasoli i oleju lnianego przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥