Tylko 2 składniki i przyprawy. Proste smarowidło, które wspiera pracę jelit

Pasta z czerwonej fasoli i oleju lnianego to idealny przykład, że czasem naprawdę niewiele trzeba, by przygotować coś wyjątkowego. Dwa proste składniki wystarczą, by uzyskać kremową, gładką konsystencję i smak, który onieśmiela. To nie tylko alternatywa dla tradycyjnych smarowideł, ale też porcja cennych składników wspierających zdrowie serca, skóry i układu nerwowego.
Pożywna pasta kanapkowa z czerwone fasoliPożywna pasta kanapkowa z czerwone fasoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czerwona fasola jest pełna roślinnego białka i błonnika, czyli składników, które zapewniają sytość na długo i wspomagają pracę jelit. Zawiera też żelazo, magnez i witaminy z grupy B, więc pozytywnie wpływa na koncentrację i poziom energii. Po zmiksowaniu z olejem lnianym nabiera aksamitną konsystencję i lekko orzechowy aromat.

Olej lniany jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać równowagę hormonalną oraz wzmacniają odporność i wspierają kondycję skóry. W połączeniu z fasolą tworzy duet, który nie tylko smakuje, ale też pozytywnie wpływa na organizm.

Ekspresowe naleśnik kanapkowe. Ciasto i farsz przygotujesz za jednym zamachem

Przepis na pastę z czerwonej fasoli i oleju lnianego

Pasta sprawdza się na kanapce, z warzywami lub w formie dodatku do pieczonych ziemniaków. Można ją dodatkowo doprawić czosnkiem, wędzoną papryką lub odrobiną soku z cytryny, by za każdym razem uzyskać trochę inny efekt. To prosty przepis, który warto znać, ponieważ to połączenie zdrowia, smaku i wygody w najczystszej formie.

Składnik:

  • 1/2 opakowania fasoli czerwonej konserwowej (120 g),
  • 1 łyżka oleju lnianego (10 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Pasta z czerwonej fasoli i oleju lnianego przepis
Zblenduj wszystkie składniki

Krok 1. W pojemniku do blendera umieść odcedzoną fasolę i olej lniany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. W razie potrzeby dolej trochę wody. 

Pasta z czerwonej fasoli i oleju lnianego przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska