Tylko 3 składniki. Ultra szybka i pyszna sałatka, która smakuje jak z włoskiej trattorii
Ricotta, ser o lekkiej i puszystej konsystencji, jest tu kluczowym elementem. Jej subtelny smak powoduje, że staje się idealnym tłem dla bardziej wyrazistych dodatków, a przy tym dostarcza pełnowartościowe białko i wapń. Suszone pomidory, z ich głębokim, lekko słodkim aromatem, wnoszą charakterystyczny włoski akcent, który doskonale równoważy łagodność sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam
Kilka świeżych ziół, dobrej jakości oliwa z oliwek i szczypta przypraw to wszystko, czego potrzeba, aby stworzyć sałatkę, która przeniesie cię myślami prosto do słonecznej Italii. Świetnie sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi i za każdym razem smakuje równie wyjątkowo. Jak zrobić sałatkę z suszonymi pomidorami? Poznaj prosty przepis.
Przepis na sałatkę z ricotty i suszonych pomidorów
Składniki:
- 50 g ricotty,
- 2-3 kawałki suszonych pomidorów,
- 6 orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść suszone pomidory. Zalej je wrzątkiem (dostosuj ilość wody, tak aby wszystkie były przykryte) i odstaw na około 10 min.
- W tym czasie przygotuj orzechy. Orzechy włoskie drobno pokrój.
- Po upływie wskazanego czasu odcedź pomidory (najlepiej na sitku) i pokrój w mniejsze kawałki.
- Na talerzu równomiernie rozłóż orzechy, suszone pomidory i ricottę.
- Sałatkę przed zjedzeniem polej oliwą i dopraw szczyptą pieprzu.