Wlej na patelnię i dodaj makaron. Smaczny i wartościowy obiad, który zrobisz w 10 minut

Makaron z jajkiem to jedno z tych dań, które udowadniają, że proste składniki mogą stworzyć naprawdę wartościowy i smaczny posiłek. Ten posiłek jest bez mięsa, bez skomplikowanego gotowania, za to z konkretną dawką białka i witamin. To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację, gdy chcesz zjeść coś ciepłego, sycącego i odżywczego, ale nie masz czasu ani siły na długie stanie przy kuchni.
Makaron z jajkiemWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W tym przepisie bazujemy tylko na kilku składnikach: makaronie, jajku, jogurcie skyr i odrobinie tłuszczu, może to być oliwa, masło klarowane albo olej rzepakowy. Ja doprawiam całość jedynie solą, ale możesz dodać pieprz, curry, kurkumę lub płatki chilli, wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Zaskoczy Cię, jak dobrze komponują się te proste składniki.

Jajko to jedno z najbardziej odżywczych produktów, jakie możesz mieć w kuchni. Dostarcza pełnowartościowe białko, zawiera wszystkie aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Jest też źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które wspierają wzrok i pomagają chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cena nie odstrasza klientów. Po tę drożdżówkę ustawają się się długie kolejki

Z kolei jogurt typu skyr to naturalne źródło białka o bardzo dobrej przyswajalności, a przy tym zawiera mniej tłuszczu niż klasyczne jogurty. Dostarcza wapń, wspiera mikrobiom jelitowy i ma pozytywny wpływ na odporność. W połączeniu z jajkiem tworzy kremowy, delikatny sos, który idealnie otula makaron.

To danie można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, zapakować do lunch boxa albo przygotować z makaronem pełnoziarnistym, by dodać jeszcze więcej błonnika. Jeśli lubisz szybkie dania z makaronem – sprawdź również nasz przepis na makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym. Jak zrobić makaron z jajkiem? Poznaj prosty przepis na makaron bez mięsa!

Szybki makaron z jajkiem krok po kroku

Składniki:

  • 50 g makaronu pszennego lub kukurydzianego,
  • 1 jajko kurze,
  • 50 g skyru naturalnego,
  • 1 łyżeczka oleju lub masła klarowanego,
  • sól do smaku.
Makaron z jajkiem i jogurtem przepis
Wyłóż na talerz

Sposób przygotowania:

  1. Wskazówki jak gotować makaron znajdziesz na opakowaniu.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Jajko umyj i sparz wrzątkiem przez 10 sekund.
  3. Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajko. Dodaj jogurt i dopraw do smaku solą. Wymieszaj mikserem lub trzepaczką kuchenną/widelcem, aż do otrzymania jednolitej masy.
  4. Na patelni rozgrzej olej/masło. Po chwili wrzuć odcedzony makaron. Smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia. Cały czas mieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite jajko. Dokładnie wymieszaj. Jajko nie powinno się całkowicie ściąć, a jedynie delikatnie zgęstnieć i oblepić makaron. 
  5. Przełóż na talerz. 
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇