Wymieszaj z mięsem i wstaw do piekarnika. Posmakują ci bardziej niż zwykłe kotlety mielone

Burgery z indyka i warzyw w połączeniu z pesto pietruszkowym to zdrowsza odsłona popularnego dania, która łączy lekkość drobiowego mięsa z bogactwem roślinnych dodatków. Mięso z indyka jest delikatne i chude, dzięki czemu dobrze pasuje do codziennego menu osób dbających o sylwetkę i kondycję.

BurgeryFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dodanie tartej cukinii i marchwi powoduje, że burgery nabierają soczystości oraz stają się pełniejsze w smaku. Warzywa wzbogacają burgery witaminą A, witaminą C i błonnikiem, więc każdy kęs dostarcza nie tylko przyjemności, ale też wartościowych składników.

Siemię lniane pełni w tych burgerach funkcję naturalnego spoiwa, które dodatkowo dodaje tłuszcze omega-3 i błonnik wspierający pracę jelit. Kotlety są więc lżejsze niż tradycyjne wołowe odpowiedniki, ale bardziej sycące. Całość dopełnia pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika, które daje intensywny aromat i świeżość. Pietruszka wnosi żelazo, witaminę K oraz antyoksydanty, a słonecznik dostarcza cynk i witaminę E. Taki dodatek nie tylko podnosi walory smakowe, ale też wzmacnia wartość odżywczą dania.

Pomidorowe ogóreczki ze słoika. Kluczem do sukcesu jest nietypowa zalewa

Burgery można podać w bułce pełnoziarnistej, z rukolą, pomidorem i plasterkiem ogórka, albo bez pieczywa, w wersji fit z sałatką. To posiłek, który syci, ale odciąża organizm. Dzięki prostym składnikom i krótkiej liście dodatków staje się propozycją szybką w przygotowaniu, ale efektowną w smaku. To dowód na to, że domowe burgery mogą być nie tylko zdrowsze niż większość fast foodów, lecz także bardziej aromatyczne i różnorodne. Jak zrobić burgery z indyka i warzyw? Poznaj prosty przepis.

Burgery z indyka i warzyw przepis
Połącz mięso z warzywami i siemieniem lnianym

Przepis na burgery z indyka i warzyw

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego z indyka (ok. 1/4 opakowania),
  • 100 g cukinii (ok. 1/2 małej sztuki),
  • 40 g marchwi (1 mała sztuka),
  • 10 g siemienia lnianego mielonego (1 łyżka),
  • 50 g sałaty (1 garść),
  • do smaku: sól, curry, wędzona słodka papryka.

Pesto pietruszkowe ze słonecznikiem:

  • 20 g natki pietruszki (1 pęczek),
  • 10 g słonecznika łuskanego (1 łyżka),
  • 5 g czosnku (1 ząbek),
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki),
  • szczypta soli i pieprzu,
  • odrobina wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Burgery z indyka i warzyw przepis
Uformuj burgery i włóż je do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Dopraw delikatnie solą, a po kilku minutach odciśnij mocno wodę. 
  2. Mięso umieść w misce i dopraw solą, curry oraz wędzoną słodką papryką. Wymieszaj dokładnie dłońmi lub łyżką.
  3. Przełóż warzywa do miski z mięsem i dodaj zmielone siemię lniane. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi dłońmi uformuj kształtne burgery.
  4. Następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość burgerów dostosuj do swoich preferencji. 
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C i piecz przez około 25 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  6. Zblenduj wszystkie składniki pesto, czyli natkę pietruszki, słonecznik, czosnek, oliwę, wodę, sól i pieprz.
  7. Burgery zjedz na liściach sałaty z pesto z natki pietruszki. 
Burgery z indyka i warzyw przepis
Burgery przełóż na talerz i zjedz z sałatą oraz pesto
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację