Wystarczy kilka składników. Burrito wychodzi jak z meksykańskiej restauracji
W tej wersji tortilla wypełniona jest tofu, czyli sprasowanym twarogiem z mleka sojowego, będącym jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. Jest niskokaloryczne, lekkostrawne i dobrze przyswajalne, a do tego dostarcza wapń i żelazo. Wędzona odmiana tofu dodaje przyjemny, wyrazisty aromat bez konieczności używania ciężkich sosów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Fasola i kukurydza uzupełniają farsz porcją błonnika, który wspiera trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Sałata dodaje chrupkość i świeżość, a passata pomidorowa z oliwą nadaje całości soczystość i dostarcza zdrowe tłuszcze oraz likopen, czyli silny antyoksydant wspierający odporność i ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.
Dzięki przyprawom, takim jak słodka papryka i pieprz cayenne, burrito osiąga przyjemną ostrość, która pobudza metabolizm i dodaje energii na resztę dnia. To danie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i wartościową kolację, szczególnie wtedy, gdy potrzebujesz solidnego zastrzyku białka bez obciążania żołądka. Jak zrobić wegańskie burrito?
Burrito z tofu
Składniki:
- 1 placek tortilli,
- 100 g naturalnego lub wędzonego tofu,
- 1 łyżka fasoli czerwonej konserwowej,
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
- 1 garść sałaty,
- 2 łyżki passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- papryka słodka,
- pieprz cayenne,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tofu umieść w miseczce, rozdrobnij widelcem i przypraw do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć rozdrobnione tofu i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj pomidorową passatę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Wszystko podsmaż jeszcze chwilę, cały czas mieszając.
- Tortillę podgrzej według zaleceń znajdujących się na opakowaniu. Sałatę umyj, osusz i porwij.
- Sałatę oraz farsz równomiernie rozłóż na środku placka. Delikatnie złóż do środka boki tortilli i zwiń.
- Burrito możesz zjeść w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojone na pół.