Zrobiłam czarne pesto. Wszyscy zachwycili się smakiem i kolorem
Bazą pesto są oliwki, najlepiej dojrzałe, czarne, o intensywnym smaku. To prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, witamin (A, C, E, B1 i B6) oraz minerałów, takich jak żelazo, miedź, fosfor i potas. Dzięki zawartości błonnika wspierają też trawienie i dłużej utrzymują uczucie sytości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Ciekawostką jest to, że kolor oliwek nie zależy od ich odmiany, lecz od stopnia dojrzałości. Zielone są zbierane wcześnie, a czarne dopiero w pełni dojrzałe. Wszystkie są jednak naturalnie gorzkie i dopiero proces fermentacji nadaje im znany, łagodniejszy smak.
Pesto z czarnych oliwek
W połączeniu z czosnkiem, oliwą i odrobiną octu balsamicznego powstaje pasta o głębokim smaku, która idealnie pasuje do dań wytrawnych. Jeśli jeszcze nie próbowałaś pesto z oliwek, koniecznie nadrób bo może stać się twoim nowym kuchennym ulubieńcem. Jak zrobić pesto z oliwek? Poznaj prosty przepis na pesto z oliwek!
Składniki:
- 2 garści (100 g) czarnych oliwek,
- 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek,
- 2 ząbki (10 g) czosnku,
- 2 łyżki (12 g) ocet balsamicznego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1: W pojemniku do blendera umieść oliwki (bez pestek), obrany czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Krok 2: Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3-4 dni.