Dyniowa rozkosz z dodatkiem czekolady. Włoski szef kuchni zdradził recepturę na jesienny deser

Aromatyczna dynia, czekolada i ziołowy akcent rozmarynu i tymianku tworzą deser wilgotny, pełen smaku i idealny na listopadowe popołudnia. Szybki do przygotowania i efektowny plum cake z dynią i gorzką czekoladą, zachwyca zarówno wyglądem, jak i aromatem.

Plum cake z dynią to deser idealny na listopadowe dniPlum cake z dynią to deser idealny na listopadowe dni
Źródło zdjęć: © Pascal | Emiliano Castagna
Karol Wiak

Jesień to idealny czas na wypieki, które łączą sezonowe owoce i aromatyczne przyprawy. Plum cake z dynią i gorzką czekoladą to deser pełen jesiennych smaków – wilgotny, aromatyczny i efektowny.

Dynia i czekolada – jesienna rozkosz w każdym kawałku

Plum cake z dynią i gorzką czekoladą łączy kremowy miąższ dyni z delikatną goryczką czekolady, tworząc deser pełen aromatów typowych dla jesieni. Gałązki świeżego rozmarynu i tymianku podczas pieczenia uwalniają subtelny, ziołowy aromat, który idealnie komponuje się z cynamonem i słodyczą dyni.

Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach

Ten wypiek świetnie sprawdzi się jako deser na popołudniową kawę lub herbatę, a także jako efektowna propozycja na rodzinne spotkania.

Przepis na plum cake z dynią i gorzką czekoladą

Ten przepis na plum cake z dynią i gorzką czekoladą pochodzi od włoskiego szefa kuchni Emiliano Castagny, autora książki "Druga książka Mieszu, mieszu. 365 dni z włoską kuchnią Emiliano".

Składniki

Dyniowa baza:

  • 200 g miąższu upieczonej dyni (hokkaido, nelson; ok. 300 g surowej dyni ze skórą),
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 3 gałązki tymianku,
  • oliwa extra vergine.

Ciasto:

  • 2 średnie jajka,
  • 5 łyżek oliwy extra vergine,
  • 140 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry i usuń pestki, pokrój na kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i dodaj gałązki tymianku oraz rozmarynu. Piecz w 190°C przez 30–40 minut, aż dynia zmięknie.
  2. Upieczoną dynię wystudź, oddziel miąższ i przełóż do miski. Dodaj jajka, 5 łyżek oliwy, cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
  3. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.
  4. Czekoladę posiekaj. Trzy czwarte dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do formy (18–22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dodaj pozostałą czekoladę.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź przed pokrojeniem.

Tak przygotowany plum cake z dynią i gorzką czekoladą jest aromatyczny, wilgotny i pełen jesiennych smaków – idealny na popołudniową kawę lub efektowny deser na rodzinne spotkania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇