Są jak polskie kapary. Sezon się kończy, więc biegnij na spacer
Kwitną od początku marca do maja, więc trzeba pospieszyć się ze zbiorami. Nie tylko pięknie wyglądają i zwiastują wiosnę, ale również zaskakują smakiem.
Podczas spaceru mijamy wiele roślin, które nie tylko są jadalne, ale również smaczne. Tak jest w przypadku kwiatów klonu, które właśnie teraz ozdabiają gałęzie. Jeśli trafisz na drzewo w czystej okolicy i rosnące z dala od zanieczyszczonych dróg, zerwij kwiaty i zabierz ze sobą do domu. Możesz jeść je na surowo, kisić, zaparzać i dusić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały
Jadalne kwiaty klonu
Klon to jedno z drzew, które nie tylko łatwo zidentyfikować, ale również łatwo spotkać podczas spacerów. Zachwycić się można nie tylko zielonymi liściami, ale również delikatnymi kwiatkami. To rarytas, który można zerwać z gałązki i zjeść prosto z drzewa. Nie tylko syrop klonowy zasługuje na miejsce w kuchni. Czasem nazywa się je polskimi kaparami.
Kwiaty klonu są żółtozielone i pojawiają się przed rozwojem liści, czyli właśnie w kwietniu i na początku maja. W smaku są słodkie z delikatną nutą goryczki. Czasem porównuje się je do smaku młodego groszku, niektórzy twierdzą, że czuć w nich odrobinę miodu lub nazywają je polskimi kaparami.
Jak przygotować kwiaty klonu?
Kwiaty klonu można zajadać na surowo, prosto z drzewa. Miłośnicy słodkości mogą dodatkowo skusić się na posypanie ich cukrem pudrem. Podobnie jak kwiaty cukinii czy czarnego bzu, kwiaty klonu doskonale nadają się do smażenia w lekkim cieście naleśnikowym. Po usmażeniu stają się chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Ich delikatny wygląd i jasna barwa sprawiają, że świetnie prezentować się będą jako dekoracja tortów i ciast.
Kwiaty klonu możesz wykorzystać również do sałatek czy kanapek. Kwiaty sprawdzą się także do przygotowania naparu. Wystarczy zalać je gorącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut. Do smaku warto dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego. Takiej herbatce przypisuje się właściwości oczyszczające i antyseptyczne, wspomagające organizm po zimie. Kwiaty klonu można również zakisić razem z chilli, imbirem oraz czosnkiem i tradycyjnym zestaw do kiszenia.
Zbieranie kwiatów klonu
Zbieranie kwiatów jest proste, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Przede wszystkim Należy zbierać kwiaty klonu z miejsc oddalonych od źródeł zanieczyszczeń, takich jak ruchliwe drogi, tereny przemysłowe czy pola uprawne, gdzie mogły być stosowane środki ochrony roślin. Warto też zachować umiar i nie zrywać wszystkich kwiatów z jednego drzewa. Pozostawienie części kwiatów jest ważne dla dalszego rozwoju drzewa i zawiązywania nasion, co zapewnia jego przetrwanie i rozmnażanie. Zbierajmy tylko tyle, ile potrzebujemy, z różnych części drzewa, aby nie naruszyć jego naturalnego cyklu życia.