Są kruche i pachną cynamonem. Duńczycy zajadają się przez cale święta
Te niepozorne ciasteczka zdecydowanie są nie do podrobienia. Kruche, świąteczne i niezwykle apetyczne, idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Kuchnia duńska nie należy do najpopularniejszych, a wielka szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Doskonałym przykładem są drobne, okrągłe ciasteczka o nazwie pebernødder, które są tamtejszym świątecznym pewniakiem. Ich intensywny, korzenny smak idealnie wkomponowuje się w grudniowy klimat, szczególnie w towarzystwie kawy, herbaty lub kubka gorącej czekolady.
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Duńskie świąteczne ciasteczka
Choć do świąt zwykle kojarzymy pierniczki, duńskie ciasteczka pebernødder robią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje. Ich sekret tkwi w nietypowej przyprawie – białym pieprzu. Nadaje im charakterystyczny, wyrazisty smak, który wyróżnia je spośród innych świątecznych wypieków. W przeciwieństwie do czarnego pieprzu, jest delikatniejszy i mniej ostry, dzięki czemu doskonale komponuje się z pozostałymi przyprawami i słodyczą ciasta. Oprócz białego pieprzu, ciasteczka mają wyczuwalny smak kardamonu, imbiru oraz cynamonu, które sprawiają, że każde ciasteczko pachnie świętami i rozpływa się w ustach.
Przepis na duńskie ciasteczka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kardamonu w proszku,
- 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Umyj i wysusz dokładnie dużą miskę.
- Rozetrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Do dużej miski przesiań mąkę z imbirem, cynamonem, kardamonem, białym pieprzem, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Dodaj suche składniki do masła z cukrem.
- Dolej śmietankę 30 proc.
- Zagnieć całość gładkie, elastyczne ciasto.
- Podziel je na kilka części, a każdą z nich zroluj w cienki wałeczek.
- Po zrolowaniu wałeczka przekrawaj go nożem na małe kawałki o długości ok.oło1-1,5 cm.
- Każdy kawałek możesz przycisnąć delikatnie dłonią, ale uważaj. Ciasteczka nie mogą być płaskie.
- Porcje ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
- Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka około 10 minut, aż lekko się zarumienią.
- Wyjmij je z piekarnika, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Smacznego!