Są kruche i pachną cynamonem. Duńczycy zajadają się przez cale święta

Te niepozorne ciasteczka zdecydowanie są nie do podrobienia. Kruche, świąteczne i niezwykle apetyczne, idealnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy.

Duńskie świąteczne ciasteczkaDuńskie świąteczne ciasteczka
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kuchnia duńska nie należy do najpopularniejszych, a wielka szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Doskonałym przykładem są drobne, okrągłe ciasteczka o nazwie pebernødder, które są tamtejszym świątecznym pewniakiem. Ich intensywny, korzenny smak idealnie wkomponowuje się w grudniowy klimat, szczególnie w towarzystwie kawy, herbaty lub kubka gorącej czekolady.

Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Duńskie świąteczne ciasteczka

Choć do świąt zwykle kojarzymy pierniczki, duńskie ciasteczka pebernødder robią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje. Ich sekret tkwi w nietypowej przyprawie – białym pieprzu. Nadaje im charakterystyczny, wyrazisty smak, który wyróżnia je spośród innych świątecznych wypieków. W przeciwieństwie do czarnego pieprzu, jest delikatniejszy i mniej ostry, dzięki czemu doskonale komponuje się z pozostałymi przyprawami i słodyczą ciasta. Oprócz białego pieprzu, ciasteczka mają wyczuwalny smak kardamonu, imbiru oraz cynamonu, które sprawiają, że każde ciasteczko pachnie świętami i rozpływa się w ustach.

Przepis na duńskie ciasteczka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu w proszku,
  • 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i wysusz dokładnie dużą miskę.
  2. Rozetrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Do dużej miski przesiań mąkę z imbirem, cynamonem, kardamonem, białym pieprzem, proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Dodaj suche składniki do masła z cukrem.
  5. Dolej śmietankę 30 proc.
  6. Zagnieć całość gładkie, elastyczne ciasto.
  7. Podziel je na kilka części, a każdą z nich zroluj w cienki wałeczek.
  8. Po zrolowaniu wałeczka przekrawaj go nożem na małe kawałki o długości ok.oło1-1,5 cm.
  9. Każdy kawałek możesz przycisnąć delikatnie dłonią, ale uważaj. Ciasteczka nie mogą być płaskie.
  10. Porcje ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
  12. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasteczka około 10 minut, aż lekko się zarumienią.
  13. Wyjmij je z piekarnika, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇