Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka

To wypiek, który robi się szybko i bez skomplikowanych składników. Kokosanki nie zawierają mleka, a mimo to pozostają lekkie, miękkie w środku i trzymają kształt po upieczeniu. Nie wymagają wyrabiania ciasta ani długiego studzenia.

Kokosanki rozpływają się w ustachKokosanki rozpływają się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Kokosanki to jedne z najprostszych wypieków bez dodatku mleka i masła. Wystarczy dobrze ubite białko i wiórki kokosowe, aby uzyskać lekką masę, która po upieczeniu zachowuje miękkość w środku i delikatnie chrupiący wierzch. Kokosanki są idealne na świąteczny stół, szczególnie dla tych, którzy wolą słodkości proste w składzie i bez klasycznych dodatków mlecznych.

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Jak zrobić kokosanki?

Składniki:

  • 4 białka,
  • 150 g cukru,
  • 300 g wiórków kokosowych,
  • 3 krople ekstraktu migdałowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Cukier dodawaj stopniowo, miksując do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Do piany wsyp wiórki kokosowe i dodaj ekstrakt, wymieszaj szpatułką.
  4. Na blachę wyłożoną papierem wykładaj porcje masy łyżką lub formuj małe kulki.
  5. Piecz w 180°C przez 15-18 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów.
  6. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Jak osiągnąć właściwą konsystencję masy?

Najczęstszy błąd przy kokosankach to zbyt długie mieszanie po dodaniu wiórków. Masa nie może być zbyt rzadka, ale nie może też być sucha i sypka. Mieszaj ją szpatułką. Jeśli masa zacznie się rozlewać, wystarczy dodać niewielką ilość wiórków. Gdy natomiast jest za twarda, wystarczy odczekać kilka minut — wiórki w tym czasie chłoną płyn i wyrównują konsystencję.

Prawidłowa masa powinna trzymać kształt na łyżce, ale dać się swobodnie formować. Kokosanki pieczone zbyt długo tracą miękkość i stają się suche już po ostudzeniu. Jeśli brzeg ciasteczka jest złoty, można je wyjąć, nawet jeśli góra wydaje się jeszcze jasna.

Kokosanki lubią się z tymi dodatkami

Kokosanki najlepiej znoszą proste wykończenia. Jeśli chcesz je udekorować, dodaj topping dopiero po całkowitym ostudzeniu. Polewa czekoladowa w cienkiej warstwie nie obciąża masy, ale rozsmarowana grubo potrafi zmienić ciasteczko w twardą skorupę. Z kolei posypka cukrowa czy delikatny lukier w małej ilości dodają słodyczy i uroku, ale nie ingerują w ich miękkie wnętrze.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀