Sałatka Królowa Imprezy zasługuje na koronę. W misce zostaje tylko pyszne wspomnienie

Sałatki dominują na imprezowych stołach, a ten przepis niepodzielnie skrada serca wszystkich gości. Koniec z nudną jarzynową i oklepaną gyrosową. Królowa wśród sałatek jest tylko jedna.

Sałatka Królowa ImprezySałatka Królowa Imprezy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Sałatka Królowa Imprezy od razu przyciąga wzrok. Korona pełni nie tylko funkcję dekoracyjną — chętnych do chrupania i nabierania chipsami sałatki nigdy nie brakuje. W środku dzieje się dużo, jest kolorowo i przede wszystkim smacznie, jak na hit imprezowy przystało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki

Sałatka Królowa Imprezy

Sałatka "Królowa Imprezy" z koroną z chipsów to prawdziwa gwiazda każdego przyjęcia. Goście chętnie się nią zajadają, a i po spotkaniu nie milkną echa próśb o zdradzenie przepisu.

Sam przepis to naprawdę prosta sprawa — wystarczy dość drobno pokroić wszystkie składniki. Nie ma tutaj popularnego kurczaka czy tuńczyka, a kabanosy. Do tego kwaśne korniszony, słodka kukurydza, prosty sos i kolorowe warzywa i mamy naszą Królową. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, ale koronę z chipsów najlepiej dodać tuż przed podaniem, aby zachowała chrupkość.

Składniki:

  • 240 g kabanosów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g korniszonów,
  • 160 g kukurydzy z puszki,
  • 120 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 200 g chipsów.

Sos:

  • 100 g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • 1/3 szklanki posiekanego koperku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kabanosy oraz ogórki pokrój w nieduże plastry, paprykę oraz cebulę w drobną kostkę.

Krojenie składników
Krojenie składników © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż passatę pomidorową, dodaj majonez, musztardę, sos sriracha oraz świeży koperek. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Sos sałatkowy
Sos sałatkowy © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj, aby sos dokładnie otulił warzywa i kabanosy.

Sałatka Królowa Imprezy
Sałatka Królowa Imprezy © Pyszności

Krok 4. Na koronę odłóż około 60 g chipsów, resztę pokrusz i wrzuć na dno salaterki. Wyłóż na to sałatkę i udekoruj chipsami, tworząc koronę. Prosta i pyszna sałatka Królowa Imprezy jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Sałatka Królowa Imprezy
Sałatka Królowa Imprezy © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce