Sałatka Królowa Imprezy zasługuje na koronę. W misce zostaje tylko pyszne wspomnienie
Sałatki dominują na imprezowych stołach, a ten przepis niepodzielnie skrada serca wszystkich gości. Koniec z nudną jarzynową i oklepaną gyrosową. Królowa wśród sałatek jest tylko jedna.
Sałatka Królowa Imprezy od razu przyciąga wzrok. Korona pełni nie tylko funkcję dekoracyjną — chętnych do chrupania i nabierania chipsami sałatki nigdy nie brakuje. W środku dzieje się dużo, jest kolorowo i przede wszystkim smacznie, jak na hit imprezowy przystało.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka królowa imprezy - kusi smakiem od pierwszej łyżeczki
Sałatka Królowa Imprezy
Sałatka "Królowa Imprezy" z koroną z chipsów to prawdziwa gwiazda każdego przyjęcia. Goście chętnie się nią zajadają, a i po spotkaniu nie milkną echa próśb o zdradzenie przepisu.
Sam przepis to naprawdę prosta sprawa — wystarczy dość drobno pokroić wszystkie składniki. Nie ma tutaj popularnego kurczaka czy tuńczyka, a kabanosy. Do tego kwaśne korniszony, słodka kukurydza, prosty sos i kolorowe warzywa i mamy naszą Królową. Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, ale koronę z chipsów najlepiej dodać tuż przed podaniem, aby zachowała chrupkość.
Składniki:
- 240 g kabanosów,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g korniszonów,
- 160 g kukurydzy z puszki,
- 120 g czerwonej fasoli z puszki,
- 200 g chipsów.
Sos:
- 100 g passaty pomidorowej,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka sosu sriracha,
- 1/3 szklanki posiekanego koperku,
- pół łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kabanosy oraz ogórki pokrój w nieduże plastry, paprykę oraz cebulę w drobną kostkę.
Krok 2. Do miski przełóż passatę pomidorową, dodaj majonez, musztardę, sos sriracha oraz świeży koperek. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj, aby sos dokładnie otulił warzywa i kabanosy.
Krok 4. Na koronę odłóż około 60 g chipsów, resztę pokrusz i wrzuć na dno salaterki. Wyłóż na to sałatkę i udekoruj chipsami, tworząc koronę. Prosta i pyszna sałatka Królowa Imprezy jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!