PrzepisSałatkiNajlepsze przepisy na sałatkę do słoików. Podzielili się swoimi sekretami

Najlepsze przepisy na sałatkę do słoików. Podzielili się swoimi sekretami

Sałatki do słoików - Pyszności
Sałatki do słoików - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook, Getty Images

16.08.2024 11:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krzaczki uginają się pod ciężarem warzyw, z ogrodu wraca się z pełnym koszykiem, a stragany i ryneczki kuszą kolorami i atrakcyjnymi cenami. To najlepszy czas na przygotowanie domowych przetworów i zapełnienie półek w spiżarni. Czytelnicy Pyszności podzielili się swoimi przepisami na najlepsze sałatkia do obiadu.

Wiosną i latem zajadamy się warzywami bez granic, jednak pozostała część roku zdecydowanie nie obfituje w dobrej jakości produkty. Zamiast przepłacać za pomidory bez smaki czy nudną kapustę, zrób proste sałatki do słoika. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy po prostu szybka przekąska. Zimą podziękujesz sobie za czas spędzony w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatki do słoików

Lato to czas obfitości świeżych warzyw i owoców. To doskonała okazja, by przygotować pyszne i zdrowe sałatki, które nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale także pozwolą cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Nasi czytelnicy podzielili się z nami swoimi ulubionymi przepisami na sałatki do słoików, które zachwycą każdego miłośnika domowych przetworów.

Przygotowywanie przetworów to nie tylko domena naszych mam i babć - coraz więcej młodych ludzi interesuje się domowymi wekami i zabiera za przygotowanie słoików.

- Będę pierwszy raz robić ogórki z chilli i czosnkiem plus kiszone - pisze Natalia.
Sałatka z ogórków
Sałatka z ogórków© Facebook | Marek Lachnik

W słoikach nie może zabraknąć buraków. Jedni przygotowują je w wersji tartej, inni stawiają na drobną kostkę czy plasterki. Pojawia się również pomysł na zamknięcie w słoiku kapusty, ogórków, papryki cebuli i czosnku w zalewie słodko-kwaśnej.

- Cukinia, cebula, marchewka w plasterki, czosnek do smaku. Zalewa słodko-kwaśna (taka jak do korniszonów). Pasteryzować 15 min. I gotowa - zdradza pani Agnieszka.

W spiżarni nie może zabraknąć również takich klasyków, jak korniszony, kapusta kiszona czy marynowane grzybki, chociaż na te ostatnie jeszcze chwilę można poczekać, aż lasy obrodzą w ładne okazy.

- Co chwila coś innego tu ogórki po kartusku, tam cukinia w słodko kwaśne zalewie. Sałatki dopiero będą na bazie kapusty, papryki, cebuli, marchewki. Tradycyjnie buraczki - o swoich przygotowaniach pisze pani Krystyna.
Marynowane grzyby
Marynowane grzyby© Adobe Stock

Cukinia do słoików

W tym roku dorodnie obrodziła cukinia, więc trzeba w pełni wykorzystać ten czas.

- W tym roku zostałam obdarowana cukinią i postanowiłam zrobić sałatkę obiadową z cukinii, marchewki, cebulą, papryką, wszystko razem poszatkowane osolone i doprawione pieprzem, upchnięte w słoikach i zalane ugotowaną zalewą z octu i cukru - pisze pani Teresa

Swoim przepisem na sałatkę z cukinii podzieliła się z kolei pani Anna.

Przepis pani Anny na cukinię do słoików - Pyszności
Przepis pani Anny na cukinię do słoików - Pyszności© Facebook

Dzięki sałatkom do słoików możemy cieszyć się smakiem pysznych dodatków do obiadu przez cały rok. Na dodatek domowe przetwory są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Przygotowanie przetworów na zimę to nie tylko sposób na zaopatrzenie spiżarni, ale także relaksująca czynność, która pozwala oderwać się od codzienności i puścić wodze fantazji. W końcu wekować można niemal wszystkie warzywa, więc nie bój się wsadzić do słoika czegoś więcej niż ogórka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także