Sałatka z fasolki szparagowej. Smaczna i pełna witamin kompozycja

Fasolka szparagowa to letni przysmak, który najczęściej spożywa się z masłem i bułką tartą. A może być zdecydowanie smaczniej! Wystarczy w odpowiedni sposób celebrować sezon na fasolkę szparagową i przygotować sałatkę. To niezwykle smaczna propozycja, która w połączeniu z innymi warzywami stanie się kulinarnym dziełem sztuki. Jak ją zrobić?

ObrazekSałatka z fasolki szparagowej - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy, kto lubi sałatki, doskonale zdaje sobie sprawę, że można je przygotować z niemal wszystkich składników. Latem królują warzywa sezonowe, które wyróżniają się najlepszym smakiem. Dość popularnym warzywem jest fasolka szparagowa. W opinii wielu osób najlepiej smakuje ugotowana, z dodatkiem bułki tartej lub sera żółtego. A może być jeszcze smaczniej. Wystarczy, że wykorzystasz ją do przygotowania sałatki, w której znajdują się pomidory, sałata, ogórki, cebule i wiele innych smacznych dodatków.

Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej to zróżnicowana i bogata w witaminy kompozycja. Pełne zdrowego błonnika strączki są uzupełnione wyselekcjonowanymi składnikami. Kombinacja kukurydzy, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych i czerwonej cebuli nadaje sałatce wyrazisty, pożywny i chrupiący charakter. Słodkie smaki przeplatają się z delikatnie ostrymi, co idealnie uzupełnia miodowo-musztardowy sos. Sałatkę z fasolką szparagową można przygotować na lunch do pracy lub podać jako dodatek do dań z grilla.

Obrazek
Z fasolki szparagowej przygotujesz niezwykle smaczną sałatkę - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej

Do sałatki z fasolką możesz wybrać dowolną zieloną sałatę, taką jak masłowa, lodowa lub rzymska. Doskonałym wyborem będzie również mieszanka sałat, np. z cykorią, endywią i roszponką. Młode fasolki nie wymagają obierania z łuski. Wystarczy jedynie odciąć końcówki i są gotowe do użycia. Fasolka szparagowa powinna być miękka po ugotowaniu, ale nie powinna się rozpadać. Czas gotowania fasolki może się różnić w zależności od rodzaju — młoda i żółta fasolka gotuje się szybciej niż zielone lub starsze strączki.

Składniki:

  • 200 g zielonej fasolki,
  • sałata,
  • 200 g żółtej fasolki,
  • pół czerwonej papryki (możesz użyć też żółtej),
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pomidor,
  • 2 konserwowe ogórki,
  • 280 g kukurydzy konserwowej,
  • pół cytryny,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 5 g musztardy,
  • ząbek czosnku,
  • 5 ml miodu,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Sałatka z fasolką to wyjątkowy letni przysmak - Pyszności; Foto Canva.com

Sałatka z fasolką szparagową — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie takiej sałatki jest niezwykle proste i szybkie, bo zajmuje maksymalnie 30 minut. Z powyższej listy składników przygotujesz porcję dla 2 osób — w sam raz na letni obiad lub kolację. Sałatka z dodatkiem fasolki szparagowej będzie niezwykle smaczna.

  1. Umyj fasolkę. Odetnij końcówki fasolki.
  2. Gotuj fasolkę na parze przez około 10 minut. Odcedź fasolkę na sitku i opłucz ją zimną wodą.
  3. Umyj sałatę, odkładając liście jeden po drugim.
  4. Rozrywaj liście sałaty na mniejsze kawałki. Odsącz delikatnie liście sałaty z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.
  5. Obierz cebulę i pokrój ją w pióra.
  6. Umyj paprykę, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne paski.
  7. Pomidorki umyj i pokrój je na połówki lub ćwiartki.
  8. Pokrój ogórki konserwowe na talarki.
  9. Przełóż do miski porwane liście sałaty, ugotowaną i ostudzoną fasolkę, pokrojoną cebulę, paprykę, pomidorki i odsączoną kukurydzę.
  10. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Dodaj miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj składniki, aż uzyskasz spójną i gładką konsystencję.
  11. Polej warzywa dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  12. Sałatkę z fasolki szparagowej można podać jako samodzielny lunch lub jako dodatek do głównego dania. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury