Sałatka z fasolki szparagowej. Smaczna i pełna witamin kompozycja
Fasolka szparagowa to letni przysmak, który najczęściej spożywa się z masłem i bułką tartą. A może być zdecydowanie smaczniej! Wystarczy w odpowiedni sposób celebrować sezon na fasolkę szparagową i przygotować sałatkę. To niezwykle smaczna propozycja, która w połączeniu z innymi warzywami stanie się kulinarnym dziełem sztuki. Jak ją zrobić?
13.07.2023 07:15
Każdy, kto lubi sałatki, doskonale zdaje sobie sprawę, że można je przygotować z niemal wszystkich składników. Latem królują warzywa sezonowe, które wyróżniają się najlepszym smakiem. Dość popularnym warzywem jest fasolka szparagowa. W opinii wielu osób najlepiej smakuje ugotowana, z dodatkiem bułki tartej lub sera żółtego. A może być jeszcze smaczniej. Wystarczy, że wykorzystasz ją do przygotowania sałatki, w której znajdują się pomidory, sałata, ogórki, cebule i wiele innych smacznych dodatków.
Sałatka z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolki szparagowej to zróżnicowana i bogata w witaminy kompozycja. Pełne zdrowego błonnika strączki są uzupełnione wyselekcjonowanymi składnikami. Kombinacja kukurydzy, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych i czerwonej cebuli nadaje sałatce wyrazisty, pożywny i chrupiący charakter. Słodkie smaki przeplatają się z delikatnie ostrymi, co idealnie uzupełnia miodowo-musztardowy sos. Sałatkę z fasolką szparagową można przygotować na lunch do pracy lub podać jako dodatek do dań z grilla.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej
Do sałatki z fasolką możesz wybrać dowolną zieloną sałatę, taką jak masłowa, lodowa lub rzymska. Doskonałym wyborem będzie również mieszanka sałat, np. z cykorią, endywią i roszponką. Młode fasolki nie wymagają obierania z łuski. Wystarczy jedynie odciąć końcówki i są gotowe do użycia. Fasolka szparagowa powinna być miękka po ugotowaniu, ale nie powinna się rozpadać. Czas gotowania fasolki może się różnić w zależności od rodzaju — młoda i żółta fasolka gotuje się szybciej niż zielone lub starsze strączki.
Składniki:
- 200 g zielonej fasolki,
- sałata,
- 200 g żółtej fasolki,
- pół czerwonej papryki (możesz użyć też żółtej),
- 50 g pomidorków koktajlowych,
- pół czerwonej cebuli,
- pomidor,
- 2 konserwowe ogórki,
- 280 g kukurydzy konserwowej,
- pół cytryny,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 5 g musztardy,
- ząbek czosnku,
- 5 ml miodu,
- sól i pieprz.
Sałatka z fasolką szparagową — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie takiej sałatki jest niezwykle proste i szybkie, bo zajmuje maksymalnie 30 minut. Z powyższej listy składników przygotujesz porcję dla 2 osób — w sam raz na letni obiad lub kolację. Sałatka z dodatkiem fasolki szparagowej będzie niezwykle smaczna.
- Umyj fasolkę. Odetnij końcówki fasolki.
- Gotuj fasolkę na parze przez około 10 minut. Odcedź fasolkę na sitku i opłucz ją zimną wodą.
- Umyj sałatę, odkładając liście jeden po drugim.
- Rozrywaj liście sałaty na mniejsze kawałki. Odsącz delikatnie liście sałaty z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.
- Obierz cebulę i pokrój ją w pióra.
- Umyj paprykę, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne paski.
- Pomidorki umyj i pokrój je na połówki lub ćwiartki.
- Pokrój ogórki konserwowe na talarki.
- Przełóż do miski porwane liście sałaty, ugotowaną i ostudzoną fasolkę, pokrojoną cebulę, paprykę, pomidorki i odsączoną kukurydzę.
- W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Dodaj miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj składniki, aż uzyskasz spójną i gładką konsystencję.
- Polej warzywa dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę z fasolki szparagowej można podać jako samodzielny lunch lub jako dodatek do głównego dania. Smacznego!