Sałatka z orzechami włoskimi - pomysły na oryginalne i kreatywne sałatki
Jest zdrowa, smaczna i stanowi świetny pomysł na obiad, na grilla, jako dodatek do dań lub zdrową przekąskę. To sałatka z orzechami włoskimi, którą można zrobić oryginalnie i kreatywnie. Łącząc orzechy włoskie z popularnymi owocami i warzywami otrzymasz danie, które będzie ucztą dla twojego podniebienia. Poznaj pomysły na smaczne i zdrowe sałatki.
18.05.2023 19:15
Niezależnie od tego, czy święta, grill, czy obiad, sałatki królują na polskich stołach. Ich największym atutem jest łatwość przygotowania, smak, proste i zdrowe składniki i to, że świetnie smakują w towarzystwie innych, bardziej popularnych dań. Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania, to do swojej diety koniecznie powinieneś włączyć orzechy włoskie. To produkt, którego dodatek może wzbogacić smak niemal każdej sałatki. Z myślą o tobie i twoich bliskich, postanowiliśmy zaprezentować przepisy na trzy popularne sałatki z orzechami. Będzie smacznie i zdrowo!
Sałatka z orzechami włoskimi - dlaczego warto ją jeść?
Czy wiesz, że sałatka z orzechami to mnóstwo witamin i mnóstwo ważnych składników odżywczych? Sięgnij po nią, gdy masz taką okazję i ochotę. Warto podkreślić, że orzechy włoskie są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, w tym białka, błonnika, zdrowych tłuszczów (w tym kwasów omega-3), witamin (takich jak witamina E) i minerałów (takich jak miedź i magnez). Spożywanie sałatki z orzechami włoskimi dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych.
Spożywanie sałatki z orzechami włoskimi może pomóc w uczuciu sytości, dzięki zawartości błonnika i białka w orzechach. To może przyczynić się do regulacji apetytu i pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi lub wspieraniu procesu odchudzania. Włączając sałatkę z orzechami włoskimi do swojej diety, możesz cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi, jakie niosą ze sobą te pyszne orzechy. Jeśli przekonaliśmy cię do przygotowania tego typu sałatek, to czas najwyższy, byś poznał popularne przepisy na sałatki z orzechami.
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym i orzechami
Rozpoczynamy od jednej z najpopularniejszych receptur. Taka sałatka z orzechami włoskimi jest chętnie przygotowywana na każdą okazję, w tym na imprezy. Zachwyca smakiem i zawsze szybko znika z talerzy gości.
Składniki:
- duża gruszka lub dwie mniejsze
- mix sałat
- garść orzechów włoskich
- 50 g sera pleśniowego
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ułóż mix sałat na talerzach. Umyj gruszkę, obierz ze skórki i pokrój na cienkie kawałki.
- Upraż orzechy na suchej patelni. Pokrój ser pleśniowy w kostkę.
- Ułóż kawałki gruszki na sałacie oraz kostki sera i posyp orzechami.
- Wszystko polej sosem na bazie miodu, oliwy i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem w razie konieczności.
Sałatka z burakiem, serem feta i orzechami
Inną wyjątkową opcją będzie sałatka z orzechami i dodatkiem fety i buraka czerwonego. Takie połączenie może być pewnym zaskoczeniem, ale na pewno będzie smacznie. Tego możesz być więcej niż pewien!
Składniki:
- 100 g sera feta
- 4 pieczone buraki czerwone
- 2 garście rukoli
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Upiecz buraki. Możesz to zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Zalecana temperatura i czas pieczenia to 200 stopni i od 60 do 90 minut.
- Pokrój w kostkę buraki i fetę.
- Posiekaj rukolę.
- Wymieszaj w małym naczyniu oliwę, miód, ocet oraz sól i pieprz.
- Podpiecz orzechy na suchej patelni.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Gotowe!
Sałatka z granatem i orzechami
Ostatnia opcja to połączenie popularnego egzotycznego owocu, jakim jest granat, ze zdrowym produktem, jakim są orzechy włoskie. To świetna propozycja na kolację i spotkanie ze znajomymi. Jeśli jeszcze nie znasz tej sałatki, to przygotuj ją już dziś.
Składniki:
- opakowanie rukoli
- owoc granatu
- 2 pomarańcze
- 60 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki musztardy dijon.
Sposób przygotowania:
- Opłucz, odcedź, osusz i wyłóż na talerz rukolę.
- Obierz pomarańcze i przy pomocy noża pozbądź się cząstek miąższu między błonkami.
- Pokrój owoc granatu na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka.
- Podsmaż orzechy włoskie na suchej patelni i posiekaj je.
- Przygotuj sos winegret. Do rukoli dodaj pomarańcze, orzechy włoskie i posyp granatem. Polej sosem winegret. Smacznego!