Sama sól to za mało. Ziemniaki gotuje w tym wywarze i są pełne smaku
Czy może być coś prostszego niż ugotowanie ziemniaków? Obierasz je, wrzucasz do garnka z gotującą się wodą, solisz i gotowe. Jednak jeśli nieco bardziej zadbasz o to, w czym gotujesz ziemniaki, zyskasz o wiele smaczniejszy dodatek do obiadu.
Chyba każdy wie, że to w czym ugotujesz ziemniaki, w dużej mierze decyduje o ich smaku. Często wystarczy sama sól, aby znacznie go poprawić, ale jeśli chcesz spróbować czegoś innego, możesz ugotować ziemniaki z dodatkiem warzyw i przypraw, które razem stworzą lekki bulion. W takiej wersji możesz nawet całkowicie zrezygnować z soli, ponieważ bulion sam w sobie doskonale nadaje ziemniakom smak i sprawia, że stają się aromatycznym dodatkiem do twojego tradycyjnego obiadu.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Ziemniaki gotowane w bulionie
Pęczek natki pietruszki, marchewka, korzeń pietruszki, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, kozieradka i szczypta soli stworzą aromatyczny bulion, który idealnie nadaje się do gotowania ziemniaków. Bulion jest dość lekki, ponieważ nie zawiera mięsa, a jego gotowanie trwa stosunkowo krótko – przed dodaniem ziemniaków bulion gotuje się przez 30 minut. W wersji ekspresowej ziemniaki dodajesz do wody jednocześnie z pozostałymi warzywami. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu i jak intensywny efekt chcesz uzyskać. Tak przygotowane ziemniaki są smaczniejsze, mają wyrazistszy smak i świetnie komponują się szczególnie z tradycyjnymi obiadami, na przykład z kotletem schabowym i ulubioną surówką.
Przepis na ziemniaki gotowane w bulionie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 l wody,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki kozieradki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie cały pęczek natki pietruszki.
- Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę.
- Cebulę przekrój na pół i opcjonalnie możesz ją lekko opalić na suchej patelni, by wzbogacić smak.
- Do garnka przełóż marchewkę, pietruszkę, cebulę, cały pęczek natki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek i kozieradkę.
- Zalej całość 1 litrem wody.
- Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
- W tym czasie pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki. Wyjmij dodatki z bulionu, następnie wrzuć ziemniaki i gotuj kolejne 15-20 minut, aż będą miękkie.
- Odcedź ziemniaki i podawaj jako dodatek do obiadu.