Sama sól to za mało. Ziemniaki gotuje w tym wywarze i są pełne smaku

Czy może być coś prostszego niż ugotowanie ziemniaków? Obierasz je, wrzucasz do garnka z gotującą się wodą, solisz i gotowe. Jednak jeśli nieco bardziej zadbasz o to, w czym gotujesz ziemniaki, zyskasz o wiele smaczniejszy dodatek do obiadu.

Ziemniaki gotuje w aromatycznym wywarzeZiemniaki gotuje w aromatycznym wywarze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chyba każdy wie, że to w czym ugotujesz ziemniaki, w dużej mierze decyduje o ich smaku. Często wystarczy sama sól, aby znacznie go poprawić, ale jeśli chcesz spróbować czegoś innego, możesz ugotować ziemniaki z dodatkiem warzyw i przypraw, które razem stworzą lekki bulion. W takiej wersji możesz nawet całkowicie zrezygnować z soli, ponieważ bulion sam w sobie doskonale nadaje ziemniakom smak i sprawia, że stają się aromatycznym dodatkiem do twojego tradycyjnego obiadu.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Ziemniaki gotowane w bulionie

Pęczek natki pietruszki, marchewka, korzeń pietruszki, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek, kozieradka i szczypta soli stworzą aromatyczny bulion, który idealnie nadaje się do gotowania ziemniaków. Bulion jest dość lekki, ponieważ nie zawiera mięsa, a jego gotowanie trwa stosunkowo krótko – przed dodaniem ziemniaków bulion gotuje się przez 30 minut. W wersji ekspresowej ziemniaki dodajesz do wody jednocześnie z pozostałymi warzywami. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu i jak intensywny efekt chcesz uzyskać. Tak przygotowane ziemniaki są smaczniejsze, mają wyrazistszy smak i świetnie komponują się szczególnie z tradycyjnymi obiadami, na przykład z kotletem schabowym i ulubioną surówką.

Przepis na ziemniaki gotowane w bulionie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki kozieradki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie cały pęczek natki pietruszki.
  2. Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę.
  3. Cebulę przekrój na pół i opcjonalnie możesz ją lekko opalić na suchej patelni, by wzbogacić smak.
  4. Do garnka przełóż marchewkę, pietruszkę, cebulę, cały pęczek natki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kminek i kozieradkę.
  5. Zalej całość 1 litrem wody.
  6. Dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
  7. W tym czasie pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki. Wyjmij dodatki z bulionu, następnie wrzuć ziemniaki i gotuj kolejne 15-20 minut, aż będą miękkie.
  8. Odcedź ziemniaki i podawaj jako dodatek do obiadu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe