Samo masło to za mało. Dodaj do bobu i zbieraj same pochwały
Kiedy na ryneczku pojawią się strunowe woreczki z zielonymi fasolkami, można oszaleć ze szczęścia. Jeśli na dodatek przygotujesz je z tym prostymi dodatkami, zachwytom nie będzie końca.
Sezon na bób rozpoczyna się w czerwcu, ale już teraz trafić można na pierwsze okazy. Spragnieni smaku świeżych warzyw możemy skusić się na bób z importu. Bez względu na to, czy czekamy do startu sezonu, czy chcemy zaliczyć falstart, warto zadbać o odpowiednie przygotowanie. Polanie samym masłem jest proste, ale dodatek koperku oraz czosnku jeszcze bardziej rozpieści kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno
Jak gotować bób?
Sukces pysznego bobu zalążki ma już w sklepie. Najlepiej wybrać ten młody, o jasnozielonej skórce i małych ziarnach. Unikaj strąków z plamami, przebarwieniami czy oznakami więdnięcia. Młody bób jest najsmaczniejszy i często nie wymaga nawet obierania ze skórki po ugotowaniu. Jeśli kupujesz bób w strunowym woreczku, dokładnie obejrzyj go przed wrzuceniem do koszyka, czy w środku nie skrywają się zgniłe ziarna.
Zacznij od opłukania bobu pod wodą. Następnie w dużym garnku zagotuj wodę - powinno być jej nawet dwa razy więcej niż bobu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę cukru oraz umyty bób. Cukier pozwoli wydobyć aromat. Czas gotowania zależy od tego, jak młody jest bób. Ten najmłodszy wystarczy gotować około 5 minut, średni 6 minut, a ten starszy i blady nawet 12. Najlepiej jest wyciągnąć jedno ziarno i sprawdzić, czy jest gotowy. Gotowy bób odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Jeśli chodzi o sól, dodaj ją pod koniec gotowania lub dopraw już gotowe ziarna.
Najlepsze dodatki do bobu
Wśród dodatków najczęściej pojawia się masło. Nie da się odmówić tego, że to pyszne uzupełnienie smaku bobu. Szkoda jednak ograniczać się tylko do niego, bo dodatek koperku oraz czosnku wniesie bób na zupełnie nowy poziom.
Na patelni rozpuść świeże masło. Ilość zależy od ilości bobu i twoich preferencji. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj czosnek. Dodaj go do rozpuszczonego masła i smaż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Wystarczy około 30 sekund smażenia. Uważaj, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Takim masełkiem z czosnkiem polej bób, dorzuć posiekany koperek i wymieszaj. Świeży koperek wnosi ziołowy, lekko anyżkowy i orzeźwiający aromat, który idealnie pasuje do letnich warzyw. To połączenie ostrości, słodkości i świeżości to strzał w dziesiątkę. Smacznego!