Samo masło to za mało. Dodaj do bobu i zbieraj same pochwały

Kiedy na ryneczku pojawią się strunowe woreczki z zielonymi fasolkami, można oszaleć ze szczęścia. Jeśli na dodatek przygotujesz je z tym prostymi dodatkami, zachwytom nie będzie końca.

Te dodatki podkręcą smak bobuTe dodatki podkręcą smak bobu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Ewa Malinowska

Sezon na bób rozpoczyna się w czerwcu, ale już teraz trafić można na pierwsze okazy. Spragnieni smaku świeżych warzyw możemy skusić się na bób z importu. Bez względu na to, czy czekamy do startu sezonu, czy chcemy zaliczyć falstart, warto zadbać o odpowiednie przygotowanie. Polanie samym masłem jest proste, ale dodatek koperku oraz czosnku jeszcze bardziej rozpieści kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Jak gotować bób?

Sukces pysznego bobu zalążki ma już w sklepie. Najlepiej wybrać ten młody, o jasnozielonej skórce i małych ziarnach. Unikaj strąków z plamami, przebarwieniami czy oznakami więdnięcia. Młody bób jest najsmaczniejszy i często nie wymaga nawet obierania ze skórki po ugotowaniu. Jeśli kupujesz bób w strunowym woreczku, dokładnie obejrzyj go przed wrzuceniem do koszyka, czy w środku nie skrywają się zgniłe ziarna.

Tak ugotujesz idealny bób
Tak ugotujesz idealny bób © Adobe Stock

Zacznij od opłukania bobu pod wodą. Następnie w dużym garnku zagotuj wodę - powinno być jej nawet dwa razy więcej niż bobu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę cukru oraz umyty bób. Cukier pozwoli wydobyć aromat. Czas gotowania zależy od tego, jak młody jest bób. Ten najmłodszy wystarczy gotować około 5 minut, średni 6 minut, a ten starszy i blady nawet 12. Najlepiej jest wyciągnąć jedno ziarno i sprawdzić, czy jest gotowy. Gotowy bób odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Jeśli chodzi o sól, dodaj ją pod koniec gotowania lub dopraw już gotowe ziarna.

Najlepsze dodatki do bobu

Wśród dodatków najczęściej pojawia się masło. Nie da się odmówić tego, że to pyszne uzupełnienie smaku bobu. Szkoda jednak ograniczać się tylko do niego, bo dodatek koperku oraz czosnku wniesie bób na zupełnie nowy poziom.

Bób z koperkiem, masłem i czosnkiem
Bób z koperkiem, masłem i czosnkiem © Adobe Stock | JACEK CHABRASZEWSKI

Na patelni rozpuść świeże masło. Ilość zależy od ilości bobu i twoich preferencji. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj czosnek. Dodaj go do rozpuszczonego masła i smaż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Wystarczy około 30 sekund smażenia. Uważaj, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Takim masełkiem z czosnkiem polej bób, dorzuć posiekany koperek i wymieszaj. Świeży koperek wnosi ziołowy, lekko anyżkowy i orzeźwiający aromat, który idealnie pasuje do letnich warzyw. To połączenie ostrości, słodkości i świeżości to strzał w dziesiątkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend