NewsySanepid ostrzega. Jedzenie tych dań w upał może doprowadzić do poważnego zatrucia

Sanepid ostrzega. Jedzenie tych dań w upał może doprowadzić do poważnego zatrucia

Sanepid przypomina, że wysokie temperatury otoczenia sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się żywności. W takich warunkach łatwo o zatrucie pokarmowe. GIS poucza więc, jak bezpiecznie robić zakupy, przechowywać jedzenie i gotować. Znając te zasady, zmniejszycie ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości.

Sanepid o tym, jak przechowywać żywność w upały - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Sanepid o tym, jak przechowywać żywność w upały - Pyszności; Fot. Adobe Stock

11.07.2023 09:23

Jak przekazuje Główny Inspektorat Sanitarny, przechowywanie żywności w nieodpowiednich warunkach termicznych i późniejsza ich konsumpcja może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Ważne jest więc, by znać kluczowe zasady zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała krótki poradnik, podejmujący temat najważniejszych kwestii związanych z tym zagadnieniem, o których trzeba pamiętać w upalne dni.

Robienie zakupów upale dni. Na to musisz zwracać uwagę

Jak instruuje WHO, przed wizytą w sklepie zaplanuj listę zakupów i uwzględnij ilość jedzenia, jaką jesteś w stanie przetworzyć oraz zjeść. To pozwoli ograniczyć marnowanie żywności oraz ilość odpadów. W trakcie zakupów czytaj etykiety, by zapoznać się z warunkami przechowywania oraz terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości produktu.

Zwracaj również uwagę na stan produktu/opakowania. Obejrzyj go dokładnie pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń. Sprawdź też, czy opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone - to tyczy się zwłaszcza mięs, ryb, nabiałów oraz przetworów z jaj. Pamiętaj, że jako pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej (makarony, kasze). Natomiast produkty chłodzone i mrożone wkładaj do koszyka jako ostatnie.

W upalne dni lub w przypadku podróży dłuższych niż 30 minut do transportu zakupów przyda ci się specjalna torba z izolacją. Po powrocie ze sklepu nie zwlekaj z rozpakowaniem zakupów, w szczególności produktów chłodzonych i mrożonych. Informacje o tym, w jaki sposób i w jakiej temperaturze powinno przechowywać się dany produkt, znajdziesz na etykiecie produktu.

Zakupy w sklepie spożywczym. Fot. Pixabay
Zakupy w sklepie spożywczym. Fot. Pixabay

Jak przyrządzać jedzenie podczas upałów, by uniknąć zatruć pokarmowych?

Sanepid wskazuje, by przede wszystkim dbać o higienę osobistą, np. myć ręce tak często, jak to możliwe. Ważne jest również, by w kuchni panował porządek - wszelki sprzęt i powierzchnie robocze powinny być utrzymane w czystości. Do przygotowania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza, jaj używaj oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, by nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego.

Do przygotowywania potraw wybieraj świeżą żywność, dokładnie myj owoce i warzywa (w tym celu używaj wody o dobrej jakości). Sanepid dodaje, że nie zaleca się myć surowego mięsa (to pomoże uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego). Pamiętaj, że właściwa obróbka termiczna zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów. By tak się stało, temperatura musi osiągnąć odpowiedni poziom (powyżej 70 st. C) w odpowiednim czasie – w zależności od zastosowanego procesu obróbki.

Sanepid tłumaczy, jak przyrządzać jedzenie podczas upałów - Pyszności; Fot. Pixabay
Sanepid tłumaczy, jak przyrządzać jedzenie podczas upałów - Pyszności; Fot. Pixabay

Sanepid o przechowywaniu żywności w lecie. Najważniejsze zasady

  1. Po przygotowaniu żywności oceń jej teksturę, barwę oraz zapach.
  2. Przygotowanych dań nie pozostawiaj w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż 2 godziny. W szczególności zwróć uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, oraz produkty takie jak np. krem w ciastach czy bita śmietana.
  3. Utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju.
  4. Gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, a najlepiej w lodówce.
  5. Podczas przechowywania produktów przede wszystkim oddziel żywność surową od ugotowanej.
  6. W lodówce ugotowaną żywność przechowuj nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.
  7. Staraj się odgrzewać żywność w odpowiedniej ilości, jaką jesteś w stanie spożyć. Podczas odgrzewania żywności pamiętaj o właściwej obróbce termicznej.
  8. Żywność, której nie będziesz w stanie przetworzyć lub spożyć, możesz zamrozić lub podzielić się z innymi.
  9. Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych - jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia.
Wybrane dla Ciebie