Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Ekspertka radzi, jak przechowywać żywność w upalne dni
Mamy już za sobą kilka naprawdę upalnych dni. Będzie ich jednak coraz więcej. Warto więc dowiedzieć się, jaką żywność należy przechowywać w lodówce, by chronić ją przed zepsuciem. Przy stale rosnących temperaturach w niektórych przypadkach lepiej zachować szczególną ostrożność.
29.06.2023 | aktual.: 29.06.2023 08:01
Przechowywanie żywności może niektórym sprawiać trudność. I choć mamy świadomość, że niektóre produkty muszą znajdować się w lodówce, tak niektóre mogą nas zaskoczyć. Jedno jest pewne - z upałami nie ma żartów. Mogą być niebezpieczne nie tylko dla ludzi czy zwierząt, ale mają też negatywny wpływ na żywność.
Jak przechowywać żywność w upalne dni? To powinno znaleźć się w lodówce
Może się wydawać, że przechowywanie żywności to prosta sprawa. Okazuje się jednak, że nie do końca tak jest. W upały żywność należy chronić szczególnie. Co powinno zatem trafiać prosto do lodówki? Większość z nas wskazałaby na masło. I słusznie. Jeśli jednak temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza, może znajdować się ono poza lodówką nawet przez dwa dni.
Zobacz także
Co ciekawe, nie każdy ser musi być cały czas przechowywany w lodówce. Sery pleśniowe mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Pozwala to uwolnić ich aromat i nie ma nic wspólnego z procesem psucia się. Otwarte jogurty muszą natychmiast znaleźć się w lodówce, jednak te, które są fabrycznie zamknięte, mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Śmietany bez potrzeby nie powinniśmy pozostawiać poza lodówką ani przez moment.
Zaskoczeniem nie będzie jednak fakt, że mięso i ryby szczególnie w upały powinny znajdować się w lodówce. Zapobiegnie to szybkiemu psuciu się. Dżemy po otwarciu również powinny być jak najkrócej poza lodówką. Umyte owoce i warzywa również powinny tam trafić. Podobnie należy postępować z pozostałościami po nich, by nie pojawiły się muszki owocówki.