Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Ekspertka radzi, jak przechowywać żywność w upalne dni

Mamy już za sobą kilka naprawdę upalnych dni. Będzie ich jednak coraz więcej. Warto więc dowiedzieć się, jaką żywność należy przechowywać w lodówce, by chronić ją przed zepsuciem. Przy stale rosnących temperaturach w niektórych przypadkach lepiej zachować szczególną ostrożność. 

ObrazekLodówka a przechowywanie żywności, fot. AdobeStock

Przechowywanie żywności może niektórym sprawiać trudność. I choć mamy świadomość, że niektóre produkty muszą znajdować się w lodówce, tak niektóre mogą nas zaskoczyć. Jedno jest pewne - z upałami nie ma żartów. Mogą być niebezpieczne nie tylko dla ludzi czy zwierząt, ale mają też negatywny wpływ na żywność.

Jak przechowywać żywność w upalne dni? To powinno znaleźć się w lodówce

Może się wydawać, że przechowywanie żywności to prosta sprawa. Okazuje się jednak, że nie do końca tak jest. W upały żywność należy chronić szczególnie. Co powinno zatem trafiać prosto do lodówki? Większość z nas wskazałaby na masło. I słusznie. Jeśli jednak temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza, może znajdować się ono poza lodówką nawet przez dwa dni.

Co ciekawe, nie każdy ser musi być cały czas przechowywany w lodówce. Sery pleśniowe mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Pozwala to uwolnić ich aromat i nie ma nic wspólnego z procesem psucia się. Otwarte jogurty muszą natychmiast znaleźć się w lodówce, jednak te, które są fabrycznie zamknięte, mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Śmietany bez potrzeby nie powinniśmy pozostawiać poza lodówką ani przez moment.

Zaskoczeniem nie będzie jednak fakt, że mięso i ryby szczególnie w upały powinny znajdować się w lodówce. Zapobiegnie to szybkiemu psuciu się. Dżemy po otwarciu również powinny być jak najkrócej poza lodówką. Umyte owoce i warzywa również powinny tam trafić. Podobnie należy postępować z pozostałościami po nich, by nie pojawiły się muszki owocówki.

Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Fot. Pexels
Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia