Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Ekspertka radzi, jak przechowywać żywność w upalne dni
29.06.2023 07:00, aktual.: 29.06.2023 08:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mamy już za sobą kilka naprawdę upalnych dni. Będzie ich jednak coraz więcej. Warto więc dowiedzieć się, jaką żywność należy przechowywać w lodówce, by chronić ją przed zepsuciem. Przy stale rosnących temperaturach w niektórych przypadkach lepiej zachować szczególną ostrożność.
Przechowywanie żywności może niektórym sprawiać trudność. I choć mamy świadomość, że niektóre produkty muszą znajdować się w lodówce, tak niektóre mogą nas zaskoczyć. Jedno jest pewne - z upałami nie ma żartów. Mogą być niebezpieczne nie tylko dla ludzi czy zwierząt, ale mają też negatywny wpływ na żywność.
Jak przechowywać żywność w upalne dni? To powinno znaleźć się w lodówce
Może się wydawać, że przechowywanie żywności to prosta sprawa. Okazuje się jednak, że nie do końca tak jest. W upały żywność należy chronić szczególnie. Co powinno zatem trafiać prosto do lodówki? Większość z nas wskazałaby na masło. I słusznie. Jeśli jednak temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza, może znajdować się ono poza lodówką nawet przez dwa dni.
Zobacz także
Co ciekawe, nie każdy ser musi być cały czas przechowywany w lodówce. Sery pleśniowe mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Pozwala to uwolnić ich aromat i nie ma nic wspólnego z procesem psucia się. Otwarte jogurty muszą natychmiast znaleźć się w lodówce, jednak te, które są fabrycznie zamknięte, mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Śmietany bez potrzeby nie powinniśmy pozostawiać poza lodówką ani przez moment.
Zaskoczeniem nie będzie jednak fakt, że mięso i ryby szczególnie w upały powinny znajdować się w lodówce. Zapobiegnie to szybkiemu psuciu się. Dżemy po otwarciu również powinny być jak najkrócej poza lodówką. Umyte owoce i warzywa również powinny tam trafić. Podobnie należy postępować z pozostałościami po nich, by nie pojawiły się muszki owocówki.