Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Ekspertka radzi, jak przechowywać żywność w upalne dni

Mamy już za sobą kilka naprawdę upalnych dni. Będzie ich jednak coraz więcej. Warto więc dowiedzieć się, jaką żywność należy przechowywać w lodówce, by chronić ją przed zepsuciem. Przy stale rosnących temperaturach w niektórych przypadkach lepiej zachować szczególną ostrożność. 

ObrazekLodówka a przechowywanie żywności, fot. AdobeStock

Przechowywanie żywności może niektórym sprawiać trudność. I choć mamy świadomość, że niektóre produkty muszą znajdować się w lodówce, tak niektóre mogą nas zaskoczyć. Jedno jest pewne - z upałami nie ma żartów. Mogą być niebezpieczne nie tylko dla ludzi czy zwierząt, ale mają też negatywny wpływ na żywność.

Jak przechowywać żywność w upalne dni? To powinno znaleźć się w lodówce

Może się wydawać, że przechowywanie żywności to prosta sprawa. Okazuje się jednak, że nie do końca tak jest. W upały żywność należy chronić szczególnie. Co powinno zatem trafiać prosto do lodówki? Większość z nas wskazałaby na masło. I słusznie. Jeśli jednak temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza, może znajdować się ono poza lodówką nawet przez dwa dni.

Co ciekawe, nie każdy ser musi być cały czas przechowywany w lodówce. Sery pleśniowe mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Pozwala to uwolnić ich aromat i nie ma nic wspólnego z procesem psucia się. Otwarte jogurty muszą natychmiast znaleźć się w lodówce, jednak te, które są fabrycznie zamknięte, mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Śmietany bez potrzeby nie powinniśmy pozostawiać poza lodówką ani przez moment.

Zaskoczeniem nie będzie jednak fakt, że mięso i ryby szczególnie w upały powinny znajdować się w lodówce. Zapobiegnie to szybkiemu psuciu się. Dżemy po otwarciu również powinny być jak najkrócej poza lodówką. Umyte owoce i warzywa również powinny tam trafić. Podobnie należy postępować z pozostałościami po nich, by nie pojawiły się muszki owocówki.

Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Fot. Pexels
Co trzeba teraz włożyć do lodówki? Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇