Nigdy nie łącz z arbuzem, bo uszkodzisz wątrobę. Wielu tak robi, nie wiedząc, jak to niebezpieczne

Arbuz w upalny gorący dzień daje wyjątkowe orzeźwienie. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ma pyszny, słodki smak i w dużej mierze składa się z wody. Okazuje się jednak, że jest to owoc, którego nie wolno łączyć z tym jednym produktem. Może wówczas zrobić więcej szkody niż pożytku. Takim połączeniem bardzo łatwo jest uszkodzić wątrobę. Czego należy unikać, jedząc arbuza? Podpowiadamy.

ObrazekFreepik
SKOMENTUJ

Arbuz najwięcej prozdrowotnych właściwości ma w szczycie sezonu, czyli od końca czerwca do sierpnia. Jest świetną letnią przekąską. Wspaniale smakuje pod każdą postacią - jako dodatek do sałatek owocowych, smoothie, koktajli i wielu innych. Okazuje się jednak, że jedno z najbardziej popularnych w wakacje połączeń, może być dla nas szkodliwe. Z czym nie wolno łączyć arbuza? Sprawdź.

Arbuz i alkohol to złe połączenie. Choć jest popularne, to lepiej go unikać

Połączenie arbuza i mocnego alkoholu jest niezwykle popularne. W końcu w wakacje królują różnego rodzaju kolorowe drinki. Ale nie tylko. Niezwykłą popularnością cieszy się wlewanie mocnego alkoholu do środka arbuza, co jest bardzo popularną praktyką. Miąższ owocu szybko nasiąka procentami, zmieniając się w procentową przekąskę. Taki przysmak może nam jednak poważnie zaszkodzić i naruszyć działanie naszej wątroby.

W arbuzie zawarty jest związek, który nazywany jest likopenem. Ten w połączeniu z alkoholem wpływa niekorzystnie na wątrobę. Co więcej, procenty upośledzają wchłanianie likopenu, który jest bardzo silnym i cennym antyoksydantem. Jeśli zależy nam na tym, by w pełni korzystać z szerokich właściwości arbuza, powinniśmy zatem porzucić ten pomysł.

Czy arbuz jest zdrowy? Sprawdź, czy warto go jeść

Arbuz to doskonała przekąska na upalne dni. Zawiera dużo wody i zaspokaja nasze pragnienie. Ma pozytywny wpływ na serce i mięśnie, a także poprawia kondycję skóry i włosów. Niewiele osób wie, że jedzenie arbuza wspomaga również erekcję u mężczyzn. Duża zawartość błonnika pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, a sam arbuz ma niewiele kalorii.

Nie łącz arbuza z tym produktem. Fot. Pexels
Nie łącz arbuza z tym produktem. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze