Nigdy nie łącz z arbuzem, bo uszkodzisz wątrobę. Wielu tak robi, nie wiedząc, jak to niebezpieczne

Arbuz w upalny gorący dzień daje wyjątkowe orzeźwienie. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ma pyszny, słodki smak i w dużej mierze składa się z wody. Okazuje się jednak, że jest to owoc, którego nie wolno łączyć z tym jednym produktem. Może wówczas zrobić więcej szkody niż pożytku. Takim połączeniem bardzo łatwo jest uszkodzić wątrobę. Czego należy unikać, jedząc arbuza? Podpowiadamy.

ObrazekFreepik

Arbuz najwięcej prozdrowotnych właściwości ma w szczycie sezonu, czyli od końca czerwca do sierpnia. Jest świetną letnią przekąską. Wspaniale smakuje pod każdą postacią - jako dodatek do sałatek owocowych, smoothie, koktajli i wielu innych. Okazuje się jednak, że jedno z najbardziej popularnych w wakacje połączeń, może być dla nas szkodliwe. Z czym nie wolno łączyć arbuza? Sprawdź.

Arbuz i alkohol to złe połączenie. Choć jest popularne, to lepiej go unikać

Połączenie arbuza i mocnego alkoholu jest niezwykle popularne. W końcu w wakacje królują różnego rodzaju kolorowe drinki. Ale nie tylko. Niezwykłą popularnością cieszy się wlewanie mocnego alkoholu do środka arbuza, co jest bardzo popularną praktyką. Miąższ owocu szybko nasiąka procentami, zmieniając się w procentową przekąskę. Taki przysmak może nam jednak poważnie zaszkodzić i naruszyć działanie naszej wątroby.

W arbuzie zawarty jest związek, który nazywany jest likopenem. Ten w połączeniu z alkoholem wpływa niekorzystnie na wątrobę. Co więcej, procenty upośledzają wchłanianie likopenu, który jest bardzo silnym i cennym antyoksydantem. Jeśli zależy nam na tym, by w pełni korzystać z szerokich właściwości arbuza, powinniśmy zatem porzucić ten pomysł.

Czy arbuz jest zdrowy? Sprawdź, czy warto go jeść

Arbuz to doskonała przekąska na upalne dni. Zawiera dużo wody i zaspokaja nasze pragnienie. Ma pozytywny wpływ na serce i mięśnie, a także poprawia kondycję skóry i włosów. Niewiele osób wie, że jedzenie arbuza wspomaga również erekcję u mężczyzn. Duża zawartość błonnika pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, a sam arbuz ma niewiele kalorii.

Nie łącz arbuza z tym produktem. Fot. Pexels
Nie łącz arbuza z tym produktem. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀