Nigdy nie łącz z arbuzem, bo uszkodzisz wątrobę. Wielu tak robi, nie wiedząc, jak to niebezpieczne

Arbuz w upalny gorący dzień daje wyjątkowe orzeźwienie. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ma pyszny, słodki smak i w dużej mierze składa się z wody. Okazuje się jednak, że jest to owoc, którego nie wolno łączyć z tym jednym produktem. Może wówczas zrobić więcej szkody niż pożytku. Takim połączeniem bardzo łatwo jest uszkodzić wątrobę. Czego należy unikać, jedząc arbuza? Podpowiadamy.

ObrazekFreepik

Arbuz najwięcej prozdrowotnych właściwości ma w szczycie sezonu, czyli od końca czerwca do sierpnia. Jest świetną letnią przekąską. Wspaniale smakuje pod każdą postacią - jako dodatek do sałatek owocowych, smoothie, koktajli i wielu innych. Okazuje się jednak, że jedno z najbardziej popularnych w wakacje połączeń, może być dla nas szkodliwe. Z czym nie wolno łączyć arbuza? Sprawdź.

Arbuz i alkohol to złe połączenie. Choć jest popularne, to lepiej go unikać

Połączenie arbuza i mocnego alkoholu jest niezwykle popularne. W końcu w wakacje królują różnego rodzaju kolorowe drinki. Ale nie tylko. Niezwykłą popularnością cieszy się wlewanie mocnego alkoholu do środka arbuza, co jest bardzo popularną praktyką. Miąższ owocu szybko nasiąka procentami, zmieniając się w procentową przekąskę. Taki przysmak może nam jednak poważnie zaszkodzić i naruszyć działanie naszej wątroby.

W arbuzie zawarty jest związek, który nazywany jest likopenem. Ten w połączeniu z alkoholem wpływa niekorzystnie na wątrobę. Co więcej, procenty upośledzają wchłanianie likopenu, który jest bardzo silnym i cennym antyoksydantem. Jeśli zależy nam na tym, by w pełni korzystać z szerokich właściwości arbuza, powinniśmy zatem porzucić ten pomysł.

Czy arbuz jest zdrowy? Sprawdź, czy warto go jeść

Arbuz to doskonała przekąska na upalne dni. Zawiera dużo wody i zaspokaja nasze pragnienie. Ma pozytywny wpływ na serce i mięśnie, a także poprawia kondycję skóry i włosów. Niewiele osób wie, że jedzenie arbuza wspomaga również erekcję u mężczyzn. Duża zawartość błonnika pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, a sam arbuz ma niewiele kalorii.

Nie łącz arbuza z tym produktem. Fot. Pexels
Nie łącz arbuza z tym produktem. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione