Schabowe i mielone nie mają z nimi szans. Na rodzinnych obiadach królują rarytaski z kurczaka

Kiedy znudzą ci się klasyczne kotlety w panierce, a na mielone nie możesz już patrzeć to znak, że nadeszła pora na rarytaski. Proste filety pod serową pierzynką zrobią furorę na stole.

Kotlety rarytaski z dodatkiem seraKotlety rarytaski z dodatkiem sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Piersi z kurczaka to mięso o delikatnym smaku, które aż prosi się o eksperymenty. Zamiast znów zanurzać rozbite płaty w bułce tartej i smażyć na patelni, sięgnij po kilka dodatków. Ser, pieczarki, pomidor, trochę majonezu i przypraw odmienią smak dania i sprawią, że szybko zostaniesz okrzyknięty królem obiadów w swoim domu. Złocista, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze to połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Kotlety rarytaski

Nazwa tego dania idealnie odzwierciedla jego charakter, to prawdziwy rarytas, rzadko spotykany w codziennym menu, a jednak zaskakująco prosty w przygotowaniu. Soczyste i miękkie mięso zyskuje bogatą, serową pierzynkę, pod którą kryją się podsmażone pieczarki i świeże plasterki pomidora. To pomysł na obiad, który zachwyci nawet największych niejadków i będzie pyszną odmianą od klasycznych kotletów. Świetnie sprawdzi się również na specjalne okazje, zaskakując gości nietypowym połączeniem.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 150 g sera w plastrach lub startego,
  • 1-2 pomidory,
  • 4 łyżeczki majonezu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety przekrój wzdłuż na pół i rozbij tłuczkiem na niewielkie kotlety.
  2. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano.
  3. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce.
  4. Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Wystarczy ok. 1,5 minuty na każdą stronę.
  5. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego.
  6. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż, aż się zarumienią. Dopraw pieprzem i solą.
  7. Pomidor pokrój w tyle plastrów, ile masz kotletów.
  8. Kotlety posmaruj niedużą ilością majonezu, wyłóż pieczarki, dodaj plaster pomidora i przykryj całość serem.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut.


Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład domowymi frytkami albo ziemniaczanym purée. Do tego lekka sałatka z warzyw i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯