Schabowe i mielone nie mają z nimi szans. Na rodzinnych obiadach królują rarytaski z kurczaka

Kiedy znudzą ci się klasyczne kotlety w panierce, a na mielone nie możesz już patrzeć to znak, że nadeszła pora na rarytaski. Proste filety pod serową pierzynką zrobią furorę na stole.

Kotlety rarytaski z dodatkiem seraKotlety rarytaski z dodatkiem sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Piersi z kurczaka to mięso o delikatnym smaku, które aż prosi się o eksperymenty. Zamiast znów zanurzać rozbite płaty w bułce tartej i smażyć na patelni, sięgnij po kilka dodatków. Ser, pieczarki, pomidor, trochę majonezu i przypraw odmienią smak dania i sprawią, że szybko zostaniesz okrzyknięty królem obiadów w swoim domu. Złocista, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze to połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Kotlety rarytaski

Nazwa tego dania idealnie odzwierciedla jego charakter, to prawdziwy rarytas, rzadko spotykany w codziennym menu, a jednak zaskakująco prosty w przygotowaniu. Soczyste i miękkie mięso zyskuje bogatą, serową pierzynkę, pod którą kryją się podsmażone pieczarki i świeże plasterki pomidora. To pomysł na obiad, który zachwyci nawet największych niejadków i będzie pyszną odmianą od klasycznych kotletów. Świetnie sprawdzi się również na specjalne okazje, zaskakując gości nietypowym połączeniem.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • 150 g sera w plastrach lub startego,
  • 1-2 pomidory,
  • 4 łyżeczki majonezu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety przekrój wzdłuż na pół i rozbij tłuczkiem na niewielkie kotlety.
  2. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym oregano.
  3. Obtocz w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce.
  4. Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Wystarczy ok. 1,5 minuty na każdą stronę.
  5. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego.
  6. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż, aż się zarumienią. Dopraw pieprzem i solą.
  7. Pomidor pokrój w tyle plastrów, ile masz kotletów.
  8. Kotlety posmaruj niedużą ilością majonezu, wyłóż pieczarki, dodaj plaster pomidora i przykryj całość serem.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut.


Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład domowymi frytkami albo ziemniaczanym purée. Do tego lekka sałatka z warzyw i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba