Schabowe pójdą w odstawkę. Rodzina prosi o te roladki 3 razy w tygodniu
Chociaż ze schabem kojarzą się głównie uwielbiane przez wielu kotlety, to ten przepis śmiało może z nimi konkurować. Proste roladki schabowe z pysznym nadzieniem to przepis na obiad, po którym do kuchni wracają tylko puste talerze.
Te roladki na stałe wskoczyły do mojego obiadowego repertuaru. Nie tylko jeszcze się nikomu nie znudziły, ale na dodatek ciągle słyszę prośby, by znów przygotować je na obiad. Świetnie smakują również po odgrzaniu, więc można przygotować od razu porcję na dwa dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz
Pyszne roladki schabowe z ogórkiem kiszonym
Są kruche, delikatne i tak smaczne, że chętnych po dokładkę nigdy nie brakuje. W środku skrywają prosty farsz z kiszonym ogórkiem oraz cebulką. Mięso dodatkowo smaruje się musztardą, która świetnie podkręca smak mięsa.
Roladki świetnie smakują w towarzystwie ugotowanej kaszy, ziemniaczanego puree lub klusek śląskich. Do tego dorzuć ulubioną surówkę, na przykład z czerwonej kapusty i pyszny obiad gotowy. Ten przepis to pochwała prostoty, za którą stoją dobrze znane z rodzinnych domów smaki.
Składniki:
- 10-12 plastrów schabu wieprzowego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2-3 łyżeczki suszonego majeranku,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- 2-3 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Plastry schabu dopraw z obu stron suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
- Wyjmij z lodówki i poczekaj kilkanaście minut, aż mięso złapie temperaturę pokojową.
- Ogórki kiszone pokrój w słupki, cebulę zamień w pióra.
- Każdy plaster schaby posmaruj musztardą.
- Na brzegu mięsa połóż ogórki oraz cebulę i zawiń w roladkę.
- Obtocz w mące pszennej, lekko strzepując jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladki.
- Następnie przełóż mięso do garnka.
- Wlej wodę tak, by przykryła schab, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i duś przez 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Odlej chochlę wywaru, rozprowadź w niej łyżkę mąki i wlej z powrotem do garnka.
- Wymieszaj, by powstał gęsty sos.
Gotowe roladki schabowe podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!