Ścieram do placków ziemniaczanych. Nabierają smaku i chrupkości
Na placki ziemniaczane chętnych nigdy nie brakuje. Chociaż przepis jest prosty i znany w wielu domach od pokoleń, to warto postawić czasem na małe udoskonalenie.
Placki ziemniaczane to prosty przepis na tani obiad, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i tym nieco mniejszym domownikom. Do ziemniaczanej masy trafia często cebula i jajko, czasem zagęszcza się całość odrobiną mąki ziemniaczanej, jeśli same ziemniaki były zbyt wodniste. Ja stawiam jednak na jeszcze jeden składnik - startą marchewkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Placki ziemniaczane z marchewką
Marchewka to świetny sposób na to, by wzbogacić smak klasycznych placków. Nie tylko sprawia, że stają się delikatnie słodkie, ale zyskują także na wilgotności. Placki ziemniaczane z marchewką wysmażają się także na piękny, złocisty kolor. To sprytny sposób na to, by przemycić dodatkową porcję warzyw oraz cenną dla wzroku witaminę A. Docenią to w szczególności rodzice małych niejadków.
Do placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste (typu C, np. Irys, Bryza, Gracja). Zawierają dużo skrobi, która wiąże składniki i sprawia, że placki są bardziej zwarte. Pamiętaj, aby mąki dodawać stopniowo - jej ilość zależy od tego, jak bardzo ziemniaki i marchewka były wodniste. Zawsze lepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dosypać, niż przesadzić na początku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
- 200 g marchewki,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę i czosnek możesz zetrzeć na tej samej tarce lub drobno posiekać.
- Odciśnij nadmiar wody z utartych warzyw. To kluczowy krok, który sprawi, że placki będą idealnie chrupiące. Możesz to zrobić, odciskając masę przez gazę lub czystą ściereczkę.
- Przełóż odciśniętą masę do dużej miski. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując niewielkie placki. Smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki podaj od razu, kiedy są jeszcze gorące i chrupiące. Świetnie komponują się z gęstą śmietaną, jogurtem naturalnym lub kleksem sosu czosnkowego. Pasują również do sosu pieczarkowego, gulaszu czy po prostu posypane cukrem. Smacznego!