Ścieram do placków ziemniaczanych. Nabierają smaku i chrupkości

Na placki ziemniaczane chętnych nigdy nie brakuje. Chociaż przepis jest prosty i znany w wielu domach od pokoleń, to warto postawić czasem na małe udoskonalenie.

Placki ziemniaczane - PysznościPlacki ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yana Gayvoronskaya
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to prosty przepis na tani obiad, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i tym nieco mniejszym domownikom. Do ziemniaczanej masy trafia często cebula i jajko, czasem zagęszcza się całość odrobiną mąki ziemniaczanej, jeśli same ziemniaki były zbyt wodniste. Ja stawiam jednak na jeszcze jeden składnik - startą marchewkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Placki ziemniaczane z marchewką

Marchewka to świetny sposób na to, by wzbogacić smak klasycznych placków. Nie tylko sprawia, że stają się delikatnie słodkie, ale zyskują także na wilgotności. Placki ziemniaczane z marchewką wysmażają się także na piękny, złocisty kolor. To sprytny sposób na to, by przemycić dodatkową porcję warzyw oraz cenną dla wzroku witaminę A. Docenią to w szczególności rodzice małych niejadków.

Do placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste (typu C, np. Irys, Bryza, Gracja). Zawierają dużo skrobi, która wiąże składniki i sprawia, że placki są bardziej zwarte. Pamiętaj, aby mąki dodawać stopniowo - jej ilość zależy od tego, jak bardzo ziemniaki i marchewka były wodniste. Zawsze lepiej zacząć od mniejszej ilości i w razie potrzeby dosypać, niż przesadzić na początku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
  • 200 g marchewki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek możesz zetrzeć na tej samej tarce lub drobno posiekać.
  3. Odciśnij nadmiar wody z utartych warzyw. To kluczowy krok, który sprawi, że placki będą idealnie chrupiące. Możesz to zrobić, odciskając masę przez gazę lub czystą ściereczkę.
  4. Przełóż odciśniętą masę do dużej miski. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta łyżką, formując niewielkie placki. Smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe placki podaj od razu, kiedy są jeszcze gorące i chrupiące. Świetnie komponują się z gęstą śmietaną, jogurtem naturalnym lub kleksem sosu czosnkowego. Pasują również do sosu pieczarkowego, gulaszu czy po prostu posypane cukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci