Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera
Chyba każdy lubi od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, a nic nie sprawdzi się w tej roli tak dobrze jak to ciasto. Pyszne i cudownie wilgotne; jest tym, czego każdy z nas potrzebuje na poprawę humoru.
Na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo słodkości – od czekoladowych batonów po wymyślne wypieki. Jednak, jak wiadomo, nic nie dorówna domowemu, świeżemu ciastu, a to jogurtowe jest tego najlepszym przykładem. Do masy zawsze dodaję startą skórkę z cytryny, która jeszcze lepiej podkręca smak deseru.
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Ciasto jogurtowe z nutką cytrynową
Jeśli zależy ci na puszystym, wilgotnym wypieku, który zachowa swoją świeżość nieco dłużej niż klasyczny biszkopt, to ciasto jogurtowe będzie idealnym wyborem. Wzbogacone o skórkę z cytryny, zyskuje na świeżości, która świetnie balansuje słodycz ciasta i dzięki temu możesz usłyszeć słynną pochwałę: "dobre, nie za słodkie".
W dodatku przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste. Nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności, ani sprzętu – nie używasz nawet miksera, bo właściwie wszystko, czego potrzebujesz, to piekarnik i forma.
Przepis na ciasto jogurtowe ze skórką z cytryny
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 150 g drobnego cukru,
- 15 g cukru wanilinowego,
- skórka z 2 cytryn,
- 3 jajka,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 125 ml oleju roślinnego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę, a następnie dokładnie wymieszaj suche składniki.
- Dokładnie umyj cytryny, osusz je ręcznikiem papierowym i zetrzyj cienką warstwę skórki, unikając białej części.
- W drugiej misce rozbij jajka, lekko je ubij, wlej olej, dodaj jogurt naturalny i skórkę z cytryn, po czym wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Połącz mokre składniki z suchymi i delikatnie mieszaj łyżką lub szpatułką - tylko do momentu połączenia, żeby ciasto zachowało puszystość.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej do niej masę i wyrównaj wierzch.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Pod koniec pieczenia wbij w jego środek drewniany patyczek - jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu wyjmij formę, pozostaw ciasto do wystudzenia na kratce i pokrój, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Smacznego!