Ścieram i dodaję do masy. To najlepsze ciasto jogurtowe, które można zrobić bez miksera

Chyba każdy lubi od czasu do czasu pozwolić sobie na coś słodkiego, a nic nie sprawdzi się w tej roli tak dobrze jak to ciasto. Pyszne i cudownie wilgotne; jest tym, czego każdy z nas potrzebuje na poprawę humoru.

Ciasto jogurtowe ze skórką z cytrynyCiasto jogurtowe ze skórką z cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo słodkości – od czekoladowych batonów po wymyślne wypieki. Jednak, jak wiadomo, nic nie dorówna domowemu, świeżemu ciastu, a to jogurtowe jest tego najlepszym przykładem. Do masy zawsze dodaję startą skórkę z cytryny, która jeszcze lepiej podkręca smak deseru.

Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło

Ciasto jogurtowe z nutką cytrynową

Jeśli zależy ci na puszystym, wilgotnym wypieku, który zachowa swoją świeżość nieco dłużej niż klasyczny biszkopt, to ciasto jogurtowe będzie idealnym wyborem. Wzbogacone o skórkę z cytryny, zyskuje na świeżości, która świetnie balansuje słodycz ciasta i dzięki temu możesz usłyszeć słynną pochwałę: "dobre, nie za słodkie".

W dodatku przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste. Nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności, ani sprzętu – nie używasz nawet miksera, bo właściwie wszystko, czego potrzebujesz, to piekarnik i forma.

Przepis na ciasto jogurtowe ze skórką z cytryny

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 3 jajka,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę, a następnie dokładnie wymieszaj suche składniki.
  2. Dokładnie umyj cytryny, osusz je ręcznikiem papierowym i zetrzyj cienką warstwę skórki, unikając białej części.
  3. W drugiej misce rozbij jajka, lekko je ubij, wlej olej, dodaj jogurt naturalny i skórkę z cytryn, po czym wszystko dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi i delikatnie mieszaj łyżką lub szpatułką - tylko do momentu połączenia, żeby ciasto zachowało puszystość.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej do niej masę i wyrównaj wierzch.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni.
  7. Pod koniec pieczenia wbij w jego środek drewniany patyczek - jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
  8. Po upieczeniu wyjmij formę, pozostaw ciasto do wystudzenia na kratce i pokrój, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Dodaj czerwone drobinki do surówki. Niezastąpione w diecie osób 50+
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Polacy coraz częściej zostawiają w restauracji. Jak nie obrazić kelnera?
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Technolożka żywienia wzięła ją pod lupę
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Jajecznica chłopska bije na głowę tę klasyczną. Jest pyszna i bardziej sycąca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Ta rosyjska zupa przyniesie ulgę po zakrapianej nocy. Idealnie działa na kaca
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia