Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze

Są podobnie chrupiące i rumiane jak klasyczne placki ziemniaczane, przy czym wyróżnia je o wiele ładniejszy, delikatnie pomarańczowy kolor. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty, idealnie kontrastujące z ostrymi sosami. Placki ziemniaczane z marchewką są przyjemną wariacją na temat tradycyjnego polskiego dania.

Dodatek marchewki sprawia, że placki są nieco słodszeDodatek marchewki sprawia, że placki są nieco słodsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
1

Marchewka, będąca źródłem beta-karotenu, wzbogaca klasyczne placki ziemniaczane o dodatkowe witaminy i minerały. Beta-karoten, przekształcany w organizmie w witaminę A, jest kluczowy dla zdrowia oczu. Ponadto, marchewka dostarcza witamin z grupy B, witaminy K i C, które wspierają naturalną odporność. Dodatkową wartością są minerały takie jak potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, oraz błonnik, wspierający trawienie i utrzymanie zdrowej masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Placki podawaj z różnymi dodatkami

Placki ziemniaczano-marchewkowe możesz podać tradycyjnie z kwaśną śmietaną, a dla przełamania smaków dodaj również plasterek wędzonego łososia. Jeśli lubisz ostrzejsze nuty, idealnym wyborem będzie domowy sos czosnkowy z jogurtem i majonezem. Do sosu możesz dodać świeże zioła, na przykład koperek, tymianek lub kolendrę.

Nie ograniczaj się do zimnych dodatków. Placki świetnie smakują również z duszonymi warzywami, mięsnym gulaszem lub sosem pieczarkowym. Na boku talerza podaj lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, aby posiłek był pełen wartości odżywczych.

Przepis na placki ziemniaczane z marchewką

Jeśli chcesz masę możesz doprawić mielonym cynamonem, gałką muszkatołową lub startym imbirem. Placki z dodatkiem marchewki wychodzą nieco słodsze niż klasyczne ziemniaczane, więc przyprawy korzenne będą idealnie do nich pasować.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 duża łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i marchewki obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj do dwóch osobnych misek na tarce o grubych oczkach.
  2. Do ziemniaków dodaj startą cebulą, odstaw na 5-10 minut, po czym odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Odciśnięte ziemniaki połącz z marchewką, a następnie wymieszaj z mąką, jajkiem i przyprawami.
  4. Masę nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Niewielkie placki smaż z obydwu stron na rumiany kolor.
  5. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem