Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze

Są podobnie chrupiące i rumiane jak klasyczne placki ziemniaczane, przy czym wyróżnia je o wiele ładniejszy, delikatnie pomarańczowy kolor. W smaku wyczuwalne są słodkie nuty, idealnie kontrastujące z ostrymi sosami. Placki ziemniaczane z marchewką są przyjemną wariacją na temat tradycyjnego polskiego dania.

Dodatek marchewki sprawia, że placki są nieco słodszeDodatek marchewki sprawia, że placki są nieco słodsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marchewka, będąca źródłem beta-karotenu, wzbogaca klasyczne placki ziemniaczane o dodatkowe witaminy i minerały. Beta-karoten, przekształcany w organizmie w witaminę A, jest kluczowy dla zdrowia oczu. Ponadto, marchewka dostarcza witamin z grupy B, witaminy K i C, które wspierają naturalną odporność. Dodatkową wartością są minerały takie jak potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, oraz błonnik, wspierający trawienie i utrzymanie zdrowej masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Placki podawaj z różnymi dodatkami

Placki ziemniaczano-marchewkowe możesz podać tradycyjnie z kwaśną śmietaną, a dla przełamania smaków dodaj również plasterek wędzonego łososia. Jeśli lubisz ostrzejsze nuty, idealnym wyborem będzie domowy sos czosnkowy z jogurtem i majonezem. Do sosu możesz dodać świeże zioła, na przykład koperek, tymianek lub kolendrę.

Nie ograniczaj się do zimnych dodatków. Placki świetnie smakują również z duszonymi warzywami, mięsnym gulaszem lub sosem pieczarkowym. Na boku talerza podaj lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych, aby posiłek był pełen wartości odżywczych.

Przepis na placki ziemniaczane z marchewką

Jeśli chcesz masę możesz doprawić mielonym cynamonem, gałką muszkatołową lub startym imbirem. Placki z dodatkiem marchewki wychodzą nieco słodsze niż klasyczne ziemniaczane, więc przyprawy korzenne będą idealnie do nich pasować.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 duża łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i marchewki obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj do dwóch osobnych misek na tarce o grubych oczkach.
  2. Do ziemniaków dodaj startą cebulą, odstaw na 5-10 minut, po czym odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Odciśnięte ziemniaki połącz z marchewką, a następnie wymieszaj z mąką, jajkiem i przyprawami.
  4. Masę nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Niewielkie placki smaż z obydwu stron na rumiany kolor.
  5. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯