Ścieram sezonowe warzywo i dodaję do gofrów. Świetnie smakują z twarożkiem

Chrupiące, delikatne i tak smaczne, że o tych z nutellą wszyscy zapomną. Te gofry świetnie sprawdzą się na śniadanie, a warzywny dodatek tylko podkręci ich smak.

Chrupiące gofry z warzywnym dodatkiemChrupiące gofry z warzywnym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gofry to jedna z przekąsek, która nierozerwalnie kojarzy się z wizytami nad polskim morzem. Budki są niemal na każdym rogu, ale to domowe gofry zdecydowanie wygrywają smakiem. W szczególności, gdy można zajadać się nimi bezkarnie na śniadanie. Dodatek startej cukinii sprawi, że staną się jeszcze smaczniejsze, a w połączeniu z twarożkiem będą po prostu idealnym, sycącym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Gofry z cukinią

Sezon na cukinię trwa w Polsce przez całe lato. To wdzięczne warzywo, które daje naprawdę obfite plony, więc łatwo o jej nadmiar w kuchni. Na dodatek w sklepach możesz je kupić za naprawdę nieduże pieniądze. Od przybytku głowa nie boli, a uniwersalny smak tego warzywa pozwala na wiele pysznych eksperymentów. Kiedy znudzą ci się tradycyjne placki, a nie masz ochoty na ciasto czekoladowe z cukinią, postaw na pyszne, wytrawne gofry.

Dodatek startej cukinii świetnie komponuje się z masą, dodając gofrom lekkości i wilgoci, dzięki czemu pozostają miękkie w środku, a jednocześnie zachowują chrupkość na zewnątrz. Na dodatek cukinia jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz potas, dzięki czemu gofry stają się zdrowszym i bardziej zbilansowanym posiłkiem. Są lekkie dla żołądka, ale przy tym naprawdę sycące. W połączeniu z domowym zapewnią pyszną dawkę energii na cały poranek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 mała cukinia, starta na grubych oczkach,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko z mlekiem i oliwą.
  3. Startej cukinii nie odsączaj z wody, dodaj ją bezpośrednio do masy. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywo.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Nagrzej gofrownicę, lekko ją natłuść i nakładaj ciasto. Piecz gofry przez około 4-5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Ostateczny czas pieczenia zależy od tego, jaką moc ma twoje urządzenie.

Podawaj na ciepło z domowym twarożkiem. Możesz sięgnąć też po inne dodatki i potraktować gofry jako bazę do kanapek. Ser żółty, świeże warzywa czy jajko poche sprawdzą się na śniadanie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi