Ścieram sezonowe warzywo i dodaję do gofrów. Świetnie smakują z twarożkiem
Chrupiące, delikatne i tak smaczne, że o tych z nutellą wszyscy zapomną. Te gofry świetnie sprawdzą się na śniadanie, a warzywny dodatek tylko podkręci ich smak.
Gofry to jedna z przekąsek, która nierozerwalnie kojarzy się z wizytami nad polskim morzem. Budki są niemal na każdym rogu, ale to domowe gofry zdecydowanie wygrywają smakiem. W szczególności, gdy można zajadać się nimi bezkarnie na śniadanie. Dodatek startej cukinii sprawi, że staną się jeszcze smaczniejsze, a w połączeniu z twarożkiem będą po prostu idealnym, sycącym posiłkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Gofry z cukinią
Sezon na cukinię trwa w Polsce przez całe lato. To wdzięczne warzywo, które daje naprawdę obfite plony, więc łatwo o jej nadmiar w kuchni. Na dodatek w sklepach możesz je kupić za naprawdę nieduże pieniądze. Od przybytku głowa nie boli, a uniwersalny smak tego warzywa pozwala na wiele pysznych eksperymentów. Kiedy znudzą ci się tradycyjne placki, a nie masz ochoty na ciasto czekoladowe z cukinią, postaw na pyszne, wytrawne gofry.
Dodatek startej cukinii świetnie komponuje się z masą, dodając gofrom lekkości i wilgoci, dzięki czemu pozostają miękkie w środku, a jednocześnie zachowują chrupkość na zewnątrz. Na dodatek cukinia jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B oraz potas, dzięki czemu gofry stają się zdrowszym i bardziej zbilansowanym posiłkiem. Są lekkie dla żołądka, ale przy tym naprawdę sycące. W połączeniu z domowym zapewnią pyszną dawkę energii na cały poranek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 mała cukinia, starta na grubych oczkach,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz.
- W osobnej misce roztrzep jajko z mlekiem i oliwą.
- Startej cukinii nie odsączaj z wody, dodaj ją bezpośrednio do masy. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywo.
- Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
- Nagrzej gofrownicę, lekko ją natłuść i nakładaj ciasto. Piecz gofry przez około 4-5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Ostateczny czas pieczenia zależy od tego, jaką moc ma twoje urządzenie.
Podawaj na ciepło z domowym twarożkiem. Możesz sięgnąć też po inne dodatki i potraktować gofry jako bazę do kanapek. Ser żółty, świeże warzywa czy jajko poche sprawdzą się na śniadanie. Smacznego!