Chrupiące gofry lepsze niż z budki nad morzem. Sekretem jest jeden dodatek do ciasta
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.
Żeby zrobić dobre gofry w domowych warunkach, kluczowe są dwie rzeczy – dobre ciasto i gofrownica o wysokiej mocy. Sprzęt to rzecz nabyta, tymczasem masę możesz poprawić, dodając jeden lub dwa mocno dojrzałe banany. Owoce sprawią, że ciasto nie będzie wysychać, a gdy do masy dodasz ziarenka z prawdziwej wanilii, twoja rodzina będzie walczyć o ostatniego gofra.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Banany poprawiają strukturę ciasta
Banany nie tylko wpływają na aromat i smak gofrów, ale także poprawiają strukturę ciasta. W środku gofry wychodzą bardziej wilgotne i kremowe, a na zewnątrz szybciej pokrywają się jasnobrązową skorupką. To dlatego, że dojrzałe owoce zawierają sporą ilość cukru, który przyspiesza reakcję Maillarda.
Przepis na gofry bananowe
Wybierz bardzo dojrzałe banany i od razu po obraniu skrop je sokiem z cytryny, aby zachowały ładny jasny kolor. Czas pieczenia gofrów i efekt końcowy jest zależny od mocy gofrownicy.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 jajka,
- 3–4 łyżki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 laska wanilii,
- 50 ml wody gazowanej,
- 175 ml mleka,
- 2 duże łyżki masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
- Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Do rozgniecionych bananów dodaj żółtka, cukier, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ziarenkami z laski wanilii, wodę gazowaną, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec ostrożnie wmieszaj pianę z białek.
- Przed pieczeniem gofrów odstaw masę na ok. 15 minut, aby odpoczęła.
- Gofry piecz w rozgrzanej gofrownicy przesmarowanej masłem.