WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Chrupiące gofry lepsze niż z budki nad morzem. Sekretem jest jeden dodatek do ciasta

Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.

Jaki jest najlepszy przepis na gofry?Jaki jest najlepszy przepis na gofry?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żeby zrobić dobre gofry w domowych warunkach, kluczowe są dwie rzeczy – dobre ciasto i gofrownica o wysokiej mocy. Sprzęt to rzecz nabyta, tymczasem masę możesz poprawić, dodając jeden lub dwa mocno dojrzałe banany. Owoce sprawią, że ciasto nie będzie wysychać, a gdy do masy dodasz ziarenka z prawdziwej wanilii, twoja rodzina będzie walczyć o ostatniego gofra.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Banany poprawiają strukturę ciasta

Banany nie tylko wpływają na aromat i smak gofrów, ale także poprawiają strukturę ciasta. W środku gofry wychodzą bardziej wilgotne i kremowe, a na zewnątrz szybciej pokrywają się jasnobrązową skorupką. To dlatego, że dojrzałe owoce zawierają sporą ilość cukru, który przyspiesza reakcję Maillarda.

Przepis na gofry bananowe

Wybierz bardzo dojrzałe banany i od razu po obraniu skrop je sokiem z cytryny, aby zachowały ładny jasny kolor. Czas pieczenia gofrów i efekt końcowy jest zależny od mocy gofrownicy.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • 3–4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 laska wanilii,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 175 ml mleka,
  • 2 duże łyżki masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  3. Do rozgniecionych bananów dodaj żółtka, cukier, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ziarenkami z laski wanilii, wodę gazowaną, mleko, rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec ostrożnie wmieszaj pianę z białek.
  4. Przed pieczeniem gofrów odstaw masę na ok. 15 minut, aby odpoczęła.
  5. Gofry piecz w rozgrzanej gofrownicy przesmarowanej masłem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀