WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?

W budce w gdańskim Brzeźnie pojawiła się mocna konkurencja do kręconych lodów z maszyny i gofrów z bitą śmietaną. Nowy deser już stał się wiralem w mediach społecznościowych. Bazowy pomysł jest banalnie prosty, ale – podobnie jak w przypadku gofrów – sprzedaż nakręcają słodkie, chrupiące i kolorowe dodatki.

Nad Bałtykiem pojawiła się konkurencja do gofrówNad Bałtykiem pojawiła się konkurencja do gofrów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Niektórzy twierdzą, że oferta gastronomiczna nad polskim morzem zatrzymała się w czasie. Nadal w wielu miejscach można kupić te same gofry ze sztuczną bitą śmietaną i kosmicznie słodką frużeliną, te same lody w zaledwie kilku podstawowych smakach i hit z PRL-u, czyli gotowaną kukurydzę. Sezonowi sprzedawcy rzadko kiedy proponują coś nowego.

Podczas gdy w większych miastach możesz dostać mrożoną matchę i bubble waffles, w turystycznych miejscowościach nad Bałtykiem próżno szukać takich rarytasów. Dlatego zupełnie nie dziwi mnie szum wokół mrożonego sernika z Gdańska, który jako jeden z niewielu deserów przełamuje nadmorską rutynę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut

Słodka nowość z budki nad Bałtykiem

Przy Domu Zdrojowym w Brzeźnie, czyli dzielnicy Gdańska położnej nad samym wybrzeżem Bałtyku, pojawiła się budka, w której można zamówić mrożony sernik na patyku. Deser serwowany jest na tacce, podobnie jak gofry, a dodatki w postaci polewy czekoladowej, posypki i sosu można sobie wybierać w zależności od gustu, potrzeby chwili czy innych indywidualnych wymagań.

Nad dodatkami można się chwilę zawiesić, bo jest w czym wybierać. Czekolada jest dostępna w kilku wariantach i kolorach, podobnie posypka – możesz postawić na klasykę z pokruszonych ciasteczek, orzechów czy kawałków czekolady, albo wybrać bardziej odjechane pianki czy kolorowe słodkości. Do tego dochodzi sos – słony karmel, pistacja, truskawka – na co tylko masz ochotę. W budce obok sernika sprzedawane są również mrożone banany, od których biznes "Icy bananas" wziął swoją nazwę.

W sieci niesie się fama

Niecały tydzień temu o mrożonych sernikach z Gdańska napisał popularny na Facebooku bloger o nazwie PigOut. Jego entuzjastyczna relacja rozeszła się w sieci szybciej niż przepis na czekoladę dubajską:

Czy to gofry bąbelkowe? Czy to mochi z TikToka? Czy to fluffy pankejki, które trzęsą się jak ręce człowieka, robiącego przelewy podatkowe 19 dnia miesiąca o 23:59? Nope, to wszystko już było. Teraz wchodzi nowy champion. Mrożony sernik – pisze pod postem PigOut.

Bloger zamówił sernik pistacjowo-malinowy, do którego wybrał polewę z białej czekolady i posypkę z orzeszków w słonym karmelu.

Chcę tam wrócić i wszamać to jeszcze raz. Moja opinia – totalny deserkowy banger. Z minusów: póki co serwują to tylko w jednej budce – "Icy Bananas" przy wejściu na plażę w Gdańsku Brzeźnie – tak swoją relację kończy PigOut, który raczej nie słynie z przyklaskiwania i pustych pochwał.

Za mrożony sernik bez dodatków zapłacisz 23 złote, a każda polewa czy posypka to dodatkowe 3 złote, czyli cena podobna jak za gofry. Dla mnie to brzmi zachęcająco, ale czas pokaże, czy nowy trend zostanie z nami na dłużej niż jeden sezon.

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie