WAŻNE
TERAZ

Miliony są, pomocy z Funduszu Sprawiedliwości nie będzie. Urzędnicy boją się działać

Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej

Wigilijna zupa grzybowa to klasyk, który kojarzy się z domowym ciepłem i leśnym aromatem. Jeśli jednak chcesz, by w tym roku smakowała bardziej odświętnie, możesz ją łatwo ulepszyć jednym, nieoczywistym dodatkiem w stylu Roberta Makłowicza.

Jak przygotować zupę grzybową?Jak przygotować zupę grzybową?
Źródło zdjęć: © Canva: SGAPhoto, Instagram: robertmaklowicz_official (screenshot)
Angelika Grabowska

Wigilijna zupa grzybowa ma w sobie coś wyjątkowego: pachnie lasem i kojarzy się z domem. Klasycznie wystarczy cebula, masło, wywar i grzyby – świeże albo suszone – a na koniec odrobina śmietanki i zioła. Jeśli jednak chcesz, by była bardziej elegancka i głębsza w smaku, warto sięgnąć po przepis Roberta Makłowicza.

Oprócz klasycznych składników do zupy grzybowej dodaje kieliszek porto. Ten dodatek działa jak przyprawa. Nie ma sprawić, że zupa będzie "winna", tylko podbić aromat grzybów i dodać delikatnej słodyczy. Dzięki temu nawet prosta, domowa grzybowa może smakować bardziej odświętnie, a jednocześnie nadal pozostaje wigilijna – ciepła, kremowa i wyrazista.

Zupa grzybowa z klopsikami

Jak przygotować zupę wg przepisu Makłowicza?

Najpierw dokładnie oczyść grzyby z piasku i leśnych drobinek, a następnie pokrój je na średniej wielkości kawałki. W garnku rozpuść masło i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj ją chwilę, aż się zeszkli i zacznie pachnieć, po czym dodaj grzyby. Smaż całość około 10–12 minut, aż grzyby lekko się zarumienią i oddadzą swój aromat. Pod koniec dopraw je solą i pieprzem, a potem wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj – dzięki temu zupa będzie miała przyjemną, bardziej aksamitną konsystencję.

Teraz stopniowo dolewaj wywar warzywny, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy zupa będzie już połączona i jednolita, wlej kieliszek porto i gotuj ją jeszcze około 30 minut na średnim ogniu. Alkohol zdąży odparować, a w zupie zostanie delikatna, szlachetna nuta, która pięknie podbija smak grzybów.

Na końcu przygotuj w miseczce mieszankę śmietanki i żółtek. Wlewaj ją powoli do gorącej zupy, cały czas mieszając i trzymając niski ogień – najlepiej, by zupa już nie wrzała, wtedy żółtka się nie zetną. Gotową zupę posyp świeżo posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Podawaj z pieczywem albo z ziemniakami – w tej wersji smakuje wyjątkowo odświętnie.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów (ewentualnie suszonych),
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 kieliszek porto,
  • 2 żółtka,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯