Sernik japoński puszysty jak obłoczek. Z owocami smakuje najlepiej
Kiedy na stole pojawia się ten sernik, wszyscy robią do niego maślane oczy. Jest idealnie puszysty, odpowiednio słodki i tak zachwycający, że nie da się zatrzymać na jednym kawałku.
Sernik to nie tylko ten ciężki krakowski z rodzynkami czy popularny ostatnio kremowy baskijski. Japońska wersja sprawi, że rozkochasz się na nowo w ciastach. Dzięki ubitym jajkom i dodatkowi serka śmietankowego jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Całość przełamana jest dodatkiem słodko-kwaśnych malin. Tutaj nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.
Japoński sernik sufletowy przygotowaliśmy w urządzeniu Cook4Me marki Tefal. Oferuje ono aż 13 automatycznych programów, dając nam niemal nieograniczone możliwości. Można w nim wyczarować nie tylko dania obiadowe, ale również pyszne desery. Dodatkowa pokrywa Extra Crisp zamienia Cook4Me w airfryer. Zapewnia to odpowiednią cyrkulację gorącego powietrza, dzięki czemu sernik równomiernie się piecze, a jego wierzch nabiera apetycznego koloru bez ryzyka wysuszenia wnętrza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym
Sernik japoński z malinami
Bazą tego sernika jest kremowy serek śmietankowy, jednak kluczową rolę odgrywają ubite na sztywno białka jaj. To one, delikatnie wmieszane w masę serową z dodatkiem cukru, masła, mleka, soku z cytryny i odrobiny mąki, odpowiadają za jego puszystość i lekkość. Wbrew pozorom to przepis prosty, w szczególności, gdy do dyspozycji mamy Cook4Me.
Składniki:
- 4 jajka,
- 220 g serka śmietankowego waniliowego,
- 60 g cukru,
- 60 g masła + do posmarowania foremki,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 20 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli.
Dodatki:
- 60 g świeżych malin,
- 80 g glazury malinowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Krok 2. Na kuchence postaw garnek z wodą, a na nim miskę, tworząc w ten sposób kąpiel wodną. Do miski dodaj masło, serek śmietankowy oraz mleko i podgrzewaj, aż powstanie jednolita masa. Cały czas mieszaj zawartość miski. Zdejmij z palnika, dodaj żółtka, mąkę i wymieszaj. Gotowy krem przetrzyj przez sitko i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do kremu dodawaj stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając masę. Przełóż ją do wysmarowanej masłem formy urządzenia Cook4Me.
Krok 4. Do urządzenia włóż dedykowaną podkładkę i wlej około 500 ml wody, zagotuj ją i wyłącz urządzenie. Wstaw do środka formę z ciastem i nałóż nakładkę Extra Crisp. Ustaw program 4 na 45 minut. Po tym czasie pozostaw sernik w urządzeniu do ostygnięcia.
Krok 5. Gotowy sernik wyjmij z formy. Udekoruj malinami i słodką glazurą. Smacznego!