Sernik japoński puszysty jak obłoczek. Z owocami smakuje najlepiej

Kiedy na stole pojawia się ten sernik, wszyscy robią do niego maślane oczy. Jest idealnie puszysty, odpowiednio słodki i tak zachwycający, że nie da się zatrzymać na jednym kawałku.

Sernik japońskiSernik japoński
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Sernik to nie tylko ten ciężki krakowski z rodzynkami czy popularny ostatnio kremowy baskijski. Japońska wersja sprawi, że rozkochasz się na nowo w ciastach. Dzięki ubitym jajkom i dodatkowi serka śmietankowego jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Całość przełamana jest dodatkiem słodko-kwaśnych malin. Tutaj nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.

Japoński sernik sufletowy przygotowaliśmy w urządzeniu Cook4Me marki Tefal. Oferuje ono aż 13 automatycznych programów, dając nam niemal nieograniczone możliwości. Można w nim wyczarować nie tylko dania obiadowe, ale również pyszne desery. Dodatkowa pokrywa Extra Crisp zamienia Cook4Me w airfryer. Zapewnia to odpowiednią cyrkulację gorącego powietrza, dzięki czemu sernik równomiernie się piecze, a jego wierzch nabiera apetycznego koloru bez ryzyka wysuszenia wnętrza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym

Sernik japoński z malinami

Bazą tego sernika jest kremowy serek śmietankowy, jednak kluczową rolę odgrywają ubite na sztywno białka jaj. To one, delikatnie wmieszane w masę serową z dodatkiem cukru, masła, mleka, soku z cytryny i odrobiny mąki, odpowiadają za jego puszystość i lekkość. Wbrew pozorom to przepis prosty, w szczególności, gdy do dyspozycji mamy Cook4Me.

Sernik japoński przygotujesz w urządzeniu Cook4Me
Sernik japoński przygotujesz w urządzeniu Cook4Me © Pyszności

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 220 g serka śmietankowego waniliowego,
  • 60 g cukru,
  • 60 g masła + do posmarowania foremki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli.

Dodatki:

  • 60 g świeżych malin,
  • 80 g glazury malinowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Piana z białek
Piana z białek © Pyszności

Krok 2. Na kuchence postaw garnek z wodą, a na nim miskę, tworząc w ten sposób kąpiel wodną. Do miski dodaj masło, serek śmietankowy oraz mleko i podgrzewaj, aż powstanie jednolita masa. Cały czas mieszaj zawartość miski. Zdejmij z palnika, dodaj żółtka, mąkę i wymieszaj. Gotowy krem przetrzyj przez sitko i odstaw do wystudzenia.

Przygotowana na parze masa
Przygotowana na parze masa © Pyszności

Krok 3. Do kremu dodawaj stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając masę. Przełóż ją do wysmarowanej masłem formy urządzenia Cook4Me.

Masa gotowa do pieczenia
Masa gotowa do pieczenia © Pyszności

Krok 4. Do urządzenia włóż dedykowaną podkładkę i wlej około 500 ml wody, zagotuj ją i wyłącz urządzenie. Wstaw do środka formę z ciastem i nałóż nakładkę Extra Crisp. Ustaw program 4 na 45 minut. Po tym czasie pozostaw sernik w urządzeniu do ostygnięcia.

Pokrywa pozwoli uzyskać równomiernie wypieczony sernik
Pokrywa pozwoli uzyskać równomiernie wypieczony sernik © Pyszności

Krok 5. Gotowy sernik wyjmij z formy. Udekoruj malinami i słodką glazurą. Smacznego!

Sernik japoński z owocami
Sernik japoński z owocami © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis