PrzepisSernikSernik japoński puszysty jak obłoczek. Z owocami smakuje najlepiej

Sernik japoński puszysty jak obłoczek. Z owocami smakuje najlepiej

Kiedy na stole pojawia się ten sernik, wszyscy robią do niego maślane oczy. Jest idealnie puszysty, odpowiednio słodki i tak zachwycający, że nie da się zatrzymać na jednym kawałku.

Sernik japoński
Sernik japoński
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Sernik to nie tylko ten ciężki krakowski z rodzynkami czy popularny ostatnio kremowy baskijski. Japońska wersja sprawi, że rozkochasz się na nowo w ciastach. Dzięki ubitym jajkom i dodatkowi serka śmietankowego jest puszysty, lekki i bardzo delikatny, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Całość przełamana jest dodatkiem słodko-kwaśnych malin. Tutaj nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.

Japoński sernik sufletowy przygotowaliśmy w urządzeniu Cook4Me marki Tefal. Oferuje ono aż 13 automatycznych programów, dając nam niemal nieograniczone możliwości. Można w nim wyczarować nie tylko dania obiadowe, ale również pyszne desery. Dodatkowa pokrywa Extra Crisp zamienia Cook4Me w airfryer. Zapewnia to odpowiednią cyrkulację gorącego powietrza, dzięki czemu sernik równomiernie się piecze, a jego wierzch nabiera apetycznego koloru bez ryzyka wysuszenia wnętrza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik japoński bez piekarnika. Przepis, który szybko stanie się twoim ulubionym

Sernik japoński z malinami

Bazą tego sernika jest kremowy serek śmietankowy, jednak kluczową rolę odgrywają ubite na sztywno białka jaj. To one, delikatnie wmieszane w masę serową z dodatkiem cukru, masła, mleka, soku z cytryny i odrobiny mąki, odpowiadają za jego puszystość i lekkość. Wbrew pozorom to przepis prosty, w szczególności, gdy do dyspozycji mamy Cook4Me.

Sernik japoński przygotujesz w urządzeniu Cook4Me
Sernik japoński przygotujesz w urządzeniu Cook4Me© Pyszności

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 220 g serka śmietankowego waniliowego,
  • 60 g cukru,
  • 60 g masła + do posmarowania foremki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli.

Dodatki:

  • 60 g świeżych malin,
  • 80 g glazury malinowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Piana z białek
Piana z białek© Pyszności

Krok 2. Na kuchence postaw garnek z wodą, a na nim miskę, tworząc w ten sposób kąpiel wodną. Do miski dodaj masło, serek śmietankowy oraz mleko i podgrzewaj, aż powstanie jednolita masa. Cały czas mieszaj zawartość miski. Zdejmij z palnika, dodaj żółtka, mąkę i wymieszaj. Gotowy krem przetrzyj przez sitko i odstaw do wystudzenia.

Przygotowana na parze masa
Przygotowana na parze masa© Pyszności

Krok 3. Do kremu dodawaj stopniowo ubite białka, delikatnie mieszając masę. Przełóż ją do wysmarowanej masłem formy urządzenia Cook4Me.

Masa gotowa do pieczenia
Masa gotowa do pieczenia© Pyszności

Krok 4. Do urządzenia włóż dedykowaną podkładkę i wlej około 500 ml wody, zagotuj ją i wyłącz urządzenie. Wstaw do środka formę z ciastem i nałóż nakładkę Extra Crisp. Ustaw program 4 na 45 minut. Po tym czasie pozostaw sernik w urządzeniu do ostygnięcia.

Pokrywa pozwoli uzyskać równomiernie wypieczony sernik
Pokrywa pozwoli uzyskać równomiernie wypieczony sernik© Pyszności

Krok 5. Gotowy sernik wyjmij z formy. Udekoruj malinami i słodką glazurą. Smacznego!

Sernik japoński z owocami
Sernik japoński z owocami© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideosernik

Wybrane dla Ciebie