Sernik z czekoladą i piankami

Przyszedł czas na sernikowe szaleństwo! Tym razem kultowe ciasto zostało połączone z czekoladą i piankami cukrowymi. Efekt? Prawdziwe niebo w gębie!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1,5 szkl. słodka śmietanka 30%
  2. 3/4 szkl. cukier puder
  3. 450 g serek śmietankowy
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  5. 2 tabliczki czekolada gorzka
  6. 3/4 szkl. słodka śmietanka 30%
  7. 300 g herbatniki maślane
  8. 80 g masło roztopione
  9. 2 opakowania pianki cukrowe
  10. polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. W mikserze ubij ze sobą śmietankę (1,5 szkl.), cukier puder, serek śmietankowy oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

2. W misce połącz ze sobą czekoladę i gorącą śmietankę (3/4 szkl.). Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Na spodzie z herbatników z roztopionym masłem rozprowadź pierwszą warstwę czekoladowej mieszanki.

Obrazek

4. Na czekoladowej warstwie ułóż serową masę.

Obrazek

5. Nałóż kolejną warstwę czekolady. Na wierzchu ułóż pianki cukrowe.

Obrazek

6. Mroź ciasto przez 5 godzin.

Obrazek

7. Ciasto włóż do piekarnika na 2 minuty, tak aby pianki nabrały brązowego koloru.

Obrazek

8. Przed podaniem ciasto udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej i zajadaj się pysznym smakiem swojego arcydzieła.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa