Serowa chmurka na biszkoptach zachwyci nawet teściową. Prosty przepis na lekkie ciasto
Serowa chmurka to ciasto, które urzeka swoim delikatnym smakiem i puszystą konsystencją. Mięciutki biszkopt przełożony został lekkim kremem na bazie serków waniliowych i nasączony dżemem o smaku kiwi. Całość jest orzeźwiająca, lekka i po prostu przepyszna!
07.07.2024 07:36
To idealny deser na ciepłe dni. Jest słodko, ale przy tym nie za ciężko. Przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga odrobiny cierpliwości, bo deser powinien całą noc chłodzić się w lodówce. Warto jednak trochę poczekać, bo ciasto wynagradza każdą godzinę czekania. Świetnie sprawdzi się zarówno na letnie przyjęcia i specjalne okazje, jak i na zwykły podwieczorek.
Serowa chmurka z serków waniliowych
Kiedy stawiam to ciasto na stole, wszyscy od razu sięgają po łyżeczki. Wcale im się nie dziwię, bo ten deser jest po prostu przepyszny. Dzięki przygotowaniu masy z serków waniliowych zamiast twarogu serowa chmurka jest lżejsza niż klasyczny sernik. Między puszystym biszkoptem skrywa się również warstwa malin.
Lekkości dodaje warstwa dżemu, która dodatkowo nasącza biszkopt. Ja wybrałam ten o smaku kiwi oraz malin, ze względu na kwaśny i orzeźwiający smak. Możesz jednak sięgnąć po inny smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Poncz:
- 180 ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- kilka kropli soku z cytryny.
Krem serowy:
- 520 g serków waniliowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 700 ml śmietanki 30 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Pozostałe składniki:
- 1 dżem kiwi-agrest
- 1 dżem malinowy
- 250 g malin
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a pod koniec miksowania również żółtka. Dodaję przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i miksuję. Biszkoptową masę przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 30 minut.
Krok 2. Przygotowuję poncz. Do ciepłej wody dodaję cukier oraz kilka kropli soku z cytryny i mieszam. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrajam na dwie części. Jedną z nich umieszczam w blaszce i nasączam ponczem. Po nasączeniu rozprowadzam na biszkopcie dżem kiwi.
Krok 3. Żelatynę zalewam gorącą wodą i dokładnie mieszam, aby się rozpuściła. Odstawiam do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Łyżkę serka waniliowego mieszam z żelatyną, a następnie dolewam ją do pozostałej części serka i dokładnie mieszam. Masę serową łączę z ubitą śmietanką.
Krok 4. Krem z serka i bitej śmietany rozprowadzam na dżemie kiwi. Przykrywam drugim biszkoptem i smaruję ciasto dżemem malinowym. Dekoruję świeżymi malinami i wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroję na kawałki. Smacznego!