Sezon właśnie trwa, a my ich nie jadamy. Pomogą zachować młodość i zdrowe jelita

Jedzenie tych owoców to jak loteria - niektóre aż wykręcają buzię z kwaśności, inne rozpływają się w ustach jak cukierki. To owocowa bomba witaminowa, która kompleksowo wzmocni nie tylko odporność.

Jeżyny to zdrowe i smaczne owoceJeżyny to zdrowe i smaczne owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na jeżyny nabiera tempa, kolejne owoce nabierają intensywnego, niemal czarnego koloru i kuszą wzrok. Natknąć się na nie można w lasach i na polnych ścieżkach, chociaż częściej wybieramy się na poszukiwania jagód. Zazwyczaj lądują w koszykach tylko tych, którzy wiedzą, jak wiele dobrego kryje się w ich soczystych, ciemnych kuleczkach. To prawdziwa bomba witaminowa i naturalny sprzymierzeniec w walce o sprawny układ pokarmowy i gładką skórę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Właściwości jeżyn

Piękny, intensywny kolor jeżyn to zasługa przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i flawonoidy. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są główną przyczyną uszkodzeń komórek i przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Ich rola nie ogranicza się jednak tylko do młodości skóry. Poprzez neutralizowanie stresu oksydacyjnego, jeżyny pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby serca, niektóre nowotwory czy schorzenia neurodegeneracyjne. Antocyjany i inne flawonoidy mają też pozytywny wpływ na pracę mózgu, wspierając pamięć i koncentrację, oraz chroniąc wzrok przed chorobami plamki żółtej.

Jeżyny to skarb z ogrodu
Jeżyny to skarb z ogrodu © Pixabay

Witamina C, której jeżyny są dobrym źródłem, dodatkowo wzmacnia odporność i jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada za jędrność i sprężystość skóry. W jeżynach znaleźć też można mangan i witaminę K, niezbędne dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.

Jeżyny to także znakomite źródło błonnika. Działa on jak miotełka, wymiatając złogi i wspomagając pracę jelit. Dzięki temu można w naturalny sposób rozprawić się z zaparciami. Błonnik jest także pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, które odpowiadają nie tylko za samo trawienie, ale także odporność i ogólne samopoczucie.

Jak wykorzystać jeżyny?

Jeżyny doskonale sprawdzają się w kuchni. Jeżyny świetnie sprawdzają się również jako orzeźwiający dodatek do sałatek, przełamując wytrawny smak kurczaka, serów pleśniowych (np. fety lub koziego), czy dodając nutę słodyczy do kompozycji z orzechami i rukolą.

Oczywiście świetnie sprawdzają się też w deserach, ciastach, sałatkach owocowych czy po prostu jako owocowa przekąska. Możesz jeść je na surowo, dodawać do owsianki, koktajli, jogurtów lub przygotować z nich dżemy i konfitury.

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina