Sezon właśnie trwa, a my ich nie jadamy. Pomogą zachować młodość i zdrowe jelita
Jedzenie tych owoców to jak loteria - niektóre aż wykręcają buzię z kwaśności, inne rozpływają się w ustach jak cukierki. To owocowa bomba witaminowa, która kompleksowo wzmocni nie tylko odporność.
Sezon na jeżyny nabiera tempa, kolejne owoce nabierają intensywnego, niemal czarnego koloru i kuszą wzrok. Natknąć się na nie można w lasach i na polnych ścieżkach, chociaż częściej wybieramy się na poszukiwania jagód. Zazwyczaj lądują w koszykach tylko tych, którzy wiedzą, jak wiele dobrego kryje się w ich soczystych, ciemnych kuleczkach. To prawdziwa bomba witaminowa i naturalny sprzymierzeniec w walce o sprawny układ pokarmowy i gładką skórę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Właściwości jeżyn
Piękny, intensywny kolor jeżyn to zasługa przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i flawonoidy. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są główną przyczyną uszkodzeń komórek i przyspieszają procesy starzenia się organizmu.
Ich rola nie ogranicza się jednak tylko do młodości skóry. Poprzez neutralizowanie stresu oksydacyjnego, jeżyny pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby serca, niektóre nowotwory czy schorzenia neurodegeneracyjne. Antocyjany i inne flawonoidy mają też pozytywny wpływ na pracę mózgu, wspierając pamięć i koncentrację, oraz chroniąc wzrok przed chorobami plamki żółtej.
Witamina C, której jeżyny są dobrym źródłem, dodatkowo wzmacnia odporność i jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada za jędrność i sprężystość skóry. W jeżynach znaleźć też można mangan i witaminę K, niezbędne dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.
Jeżyny to także znakomite źródło błonnika. Działa on jak miotełka, wymiatając złogi i wspomagając pracę jelit. Dzięki temu można w naturalny sposób rozprawić się z zaparciami. Błonnik jest także pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, które odpowiadają nie tylko za samo trawienie, ale także odporność i ogólne samopoczucie.
Jak wykorzystać jeżyny?
Jeżyny doskonale sprawdzają się w kuchni. Jeżyny świetnie sprawdzają się również jako orzeźwiający dodatek do sałatek, przełamując wytrawny smak kurczaka, serów pleśniowych (np. fety lub koziego), czy dodając nutę słodyczy do kompozycji z orzechami i rukolą.
Oczywiście świetnie sprawdzają się też w deserach, ciastach, sałatkach owocowych czy po prostu jako owocowa przekąska. Możesz jeść je na surowo, dodawać do owsianki, koktajli, jogurtów lub przygotować z nich dżemy i konfitury.