Sezon właśnie trwa, a my ich nie jadamy. Pomogą zachować młodość i zdrowe jelita

Jedzenie tych owoców to jak loteria - niektóre aż wykręcają buzię z kwaśności, inne rozpływają się w ustach jak cukierki. To owocowa bomba witaminowa, która kompleksowo wzmocni nie tylko odporność.

Jeżyny to zdrowe i smaczne owoceJeżyny to zdrowe i smaczne owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na jeżyny nabiera tempa, kolejne owoce nabierają intensywnego, niemal czarnego koloru i kuszą wzrok. Natknąć się na nie można w lasach i na polnych ścieżkach, chociaż częściej wybieramy się na poszukiwania jagód. Zazwyczaj lądują w koszykach tylko tych, którzy wiedzą, jak wiele dobrego kryje się w ich soczystych, ciemnych kuleczkach. To prawdziwa bomba witaminowa i naturalny sprzymierzeniec w walce o sprawny układ pokarmowy i gładką skórę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Właściwości jeżyn

Piękny, intensywny kolor jeżyn to zasługa przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany i flawonoidy. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są główną przyczyną uszkodzeń komórek i przyspieszają procesy starzenia się organizmu.

Ich rola nie ogranicza się jednak tylko do młodości skóry. Poprzez neutralizowanie stresu oksydacyjnego, jeżyny pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby serca, niektóre nowotwory czy schorzenia neurodegeneracyjne. Antocyjany i inne flawonoidy mają też pozytywny wpływ na pracę mózgu, wspierając pamięć i koncentrację, oraz chroniąc wzrok przed chorobami plamki żółtej.

Jeżyny to skarb z ogrodu
Jeżyny to skarb z ogrodu © Pixabay

Witamina C, której jeżyny są dobrym źródłem, dodatkowo wzmacnia odporność i jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada za jędrność i sprężystość skóry. W jeżynach znaleźć też można mangan i witaminę K, niezbędne dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.

Jeżyny to także znakomite źródło błonnika. Działa on jak miotełka, wymiatając złogi i wspomagając pracę jelit. Dzięki temu można w naturalny sposób rozprawić się z zaparciami. Błonnik jest także pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, które odpowiadają nie tylko za samo trawienie, ale także odporność i ogólne samopoczucie.

Jak wykorzystać jeżyny?

Jeżyny doskonale sprawdzają się w kuchni. Jeżyny świetnie sprawdzają się również jako orzeźwiający dodatek do sałatek, przełamując wytrawny smak kurczaka, serów pleśniowych (np. fety lub koziego), czy dodając nutę słodyczy do kompozycji z orzechami i rukolą.

Oczywiście świetnie sprawdzają się też w deserach, ciastach, sałatkach owocowych czy po prostu jako owocowa przekąska. Możesz jeść je na surowo, dodawać do owsianki, koktajli, jogurtów lub przygotować z nich dżemy i konfitury.

Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko