Gdy usłyszałam nazwę tego sera, popłakałam się ze śmiechu. Nie wierzyłam, ale jest prawdziwa

Językowa kreatywność w kuchni nie zna granic, a ten ser jest tego najlepszym przykładem. Kremowy przysmak z koziego mleka najpierw rozbawi do łez, a później oczaruje smakiem.

Kozi ser z kaszub nosi zabawną nazwęKozi ser z kaszub nosi zabawną nazwę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli pomyślimy o krainie serów, przed oczami pojawi się zdecydowanie Francja, Szwajcaria lub Włochy. Tymczasem Polacy nie gęsi, swoje sery mają. Do tego bardzo smaczne, regionalne i pełne smaku. Na Kaszubach skusić się można na kozią rurę. Chociaż nazwa może brzmieć co najmniej nietypowo, to warto dać mu szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Kozia rura z Kaszub

Polskie serowarstwo serami zagrodowymi stoi. Produkowane są w małych, często rodzinnych gospodarstwach, a wykorzystywane do nich mleko pochodzi od własnych zwierząt. Na dodatek trzyma się tutaj tradycyjnych metod wytwarzania, często w sposób rzemieślniczy. To gwarancja niepowtarzalnego smaku i jakości, którą mamy w swoich kulinarnych korzeniach. Największą popularnością cieszą się sery na mleku krowim, ale te kozie zdecydowanie depczą ich po piętach.

Kozia rura to ser podpuszczkowo-kwasowy, który narodził się w Borach Tucholskich, w gospodarstwie "Kaszubska Koza" Honoraty i Tomasza Strubińskich. Szybko zjednał sobie serca nie tylko okolicznych mieszkańców, ale również jurorów w międzynarodowych konkursach. W 2012 roku został nagrodzony medalem "Smaki Regionów" na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Idealnie pasuje na deskę serów, jako dodatek do kanapek czy sałatek. Można ją łączyć z miodem, orzechami i świeżymi owocami.

Jak powstaje kozia rura?

Skład jest bardzo prosty. To tylko niepasteryzowane, pełne mleko kozie, kultury bakterii, podpuszczka oraz sól. Trafić można również na przyprawy, w których obtaczany jest ser. Jest to między innymi suszony czosnek niedźwiedzi, papryka, tymianek lubczyk czy też mięta. Ser ma kremową, lekko mazistą konsystencję i lekki smak, bez dominującego zapachu koziego mleka. Często porównuje się go francuskich serów typu buche de chèvre. W przeciwieństwie do zagranicznego sera, kozika rura sprzedawana jest jako ser świeży, a nie dojrzewający.

Kozia rura doskonale smakuje zarówno z przyprawami, jak i bez
Kozia rura doskonale smakuje zarówno z przyprawami, jak i bez © Adobe Stock

Chociaż sam skład jest prosty, to przygotowanie koziej rury aż tak łatwe nie jest. Jego produkcja to proces wymagający dużej precyzji i cierpliwości, mimo że trwa zaledwie kilka dni (zazwyczaj 2-3 dni). Ciekawostką jest, że jakość koziej rury może być zależna nawet od pogody – wysoka jonizacja powietrza w burzowe dni może zakłócić proces produkcji.

To prawdziwa perełka wśród serów regionalnych. Warto rozglądać się za przysmakami z Polski, bo potrafią zaskoczyć jeszcze bardziej niż importowane zza granicy przysmaki.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują