Gdy usłyszałam nazwę tego sera, popłakałam się ze śmiechu. Nie wierzyłam, ale jest prawdziwa

Językowa kreatywność w kuchni nie zna granic, a ten ser jest tego najlepszym przykładem. Kremowy przysmak z koziego mleka najpierw rozbawi do łez, a później oczaruje smakiem.

Kozi ser z kaszub nosi zabawną nazwęKozi ser z kaszub nosi zabawną nazwę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli pomyślimy o krainie serów, przed oczami pojawi się zdecydowanie Francja, Szwajcaria lub Włochy. Tymczasem Polacy nie gęsi, swoje sery mają. Do tego bardzo smaczne, regionalne i pełne smaku. Na Kaszubach skusić się można na kozią rurę. Chociaż nazwa może brzmieć co najmniej nietypowo, to warto dać mu szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Kozia rura z Kaszub

Polskie serowarstwo serami zagrodowymi stoi. Produkowane są w małych, często rodzinnych gospodarstwach, a wykorzystywane do nich mleko pochodzi od własnych zwierząt. Na dodatek trzyma się tutaj tradycyjnych metod wytwarzania, często w sposób rzemieślniczy. To gwarancja niepowtarzalnego smaku i jakości, którą mamy w swoich kulinarnych korzeniach. Największą popularnością cieszą się sery na mleku krowim, ale te kozie zdecydowanie depczą ich po piętach.

Kozia rura to ser podpuszczkowo-kwasowy, który narodził się w Borach Tucholskich, w gospodarstwie "Kaszubska Koza" Honoraty i Tomasza Strubińskich. Szybko zjednał sobie serca nie tylko okolicznych mieszkańców, ale również jurorów w międzynarodowych konkursach. W 2012 roku został nagrodzony medalem "Smaki Regionów" na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Idealnie pasuje na deskę serów, jako dodatek do kanapek czy sałatek. Można ją łączyć z miodem, orzechami i świeżymi owocami.

Jak powstaje kozia rura?

Skład jest bardzo prosty. To tylko niepasteryzowane, pełne mleko kozie, kultury bakterii, podpuszczka oraz sól. Trafić można również na przyprawy, w których obtaczany jest ser. Jest to między innymi suszony czosnek niedźwiedzi, papryka, tymianek lubczyk czy też mięta. Ser ma kremową, lekko mazistą konsystencję i lekki smak, bez dominującego zapachu koziego mleka. Często porównuje się go francuskich serów typu buche de chèvre. W przeciwieństwie do zagranicznego sera, kozika rura sprzedawana jest jako ser świeży, a nie dojrzewający.

Kozia rura doskonale smakuje zarówno z przyprawami, jak i bez
Kozia rura doskonale smakuje zarówno z przyprawami, jak i bez © Adobe Stock

Chociaż sam skład jest prosty, to przygotowanie koziej rury aż tak łatwe nie jest. Jego produkcja to proces wymagający dużej precyzji i cierpliwości, mimo że trwa zaledwie kilka dni (zazwyczaj 2-3 dni). Ciekawostką jest, że jakość koziej rury może być zależna nawet od pogody – wysoka jonizacja powietrza w burzowe dni może zakłócić proces produkcji.

To prawdziwa perełka wśród serów regionalnych. Warto rozglądać się za przysmakami z Polski, bo potrafią zaskoczyć jeszcze bardziej niż importowane zza granicy przysmaki.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości