Siekam w drobną kostkę i mieszam z kurczakiem. Zwykłe kotlety się nie umywają

Co na szybki obiad? Kotlety z kurczaka sprawdzają się zawsze. Jedyny minus to taki, że mogą się trochę znudzić. Dlatego ostatnio zrobiłam je inaczej niż zwykle. Wszyscy poprosili o dokładki.

Kotlety z zamrożonego mięsa z kurczakaKotlety z kurczaka z dodatkiem sera smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej przygotowuje kotlety drobiowe, po prostu panierując filet. Ostatnio postanowiłam zrobić to inaczej. Drobno posiekałam mięso i dodałam do niego dodatek, który kojarzy się często z letnimi sałatkami i grillem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Jak wzbogacić smak kotletów drobiowych

Kotlety drobiowe z siekanego mięsa świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego są świetne na obiad, kiedy poda się je z ziemniakami i surówkami. Kiedy usmaży się ich więcej, wcale nie będzie kłopotu. Są świetne na zimno, pasują do kanapek.

Taka forma przygotowania mięsa pozwala też na to, by wzbogacić smak kotletów. Pierwszym pomysłem są na pewno warzywa, które świetnie łączą się z drobiem. Jednak tym razem postawiłam na ser i był to strzał w dziesiątkę.

Ten ser jest najlepszy na ciepło

Postanowiłam do masy na kotlety dodać ser halloumi. Ten znany z kuchni śródziemnomorskiej rarytas zyskuje na smaku, kiedy jest grillowany lub usmażony. Ser halloumi wprost z patelni czy rusztu to klasyka, ale możliwości jego wykorzystania są znacznie większe. Ze względu na twardą konsystencję świetnie nadaje się do sałatek czy jako przekąska. Sprawdza się również jako dodatek do burgerów, zastępując klasyczny plaster sera topionego. Warto też wypróbować go jako dodatek do kotletów drobiowych.

Kotlety z kurczaka z dodatkiem halloumi

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 110 g sera halloumi,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka bardzo drobno pokrój, przełóż do miski.
  2. Do mięsa dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj.
  3. Ser halloumi drobno pokrusz i również i dodaj do mięsnej masy. Jeszcze raz wymieszaj składniki, powinny dobrze się połączyć.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa uformuj płaskie kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło