Siekam w drobną kostkę i mieszam z kurczakiem. Zwykłe kotlety się nie umywają
Co na szybki obiad? Kotlety z kurczaka sprawdzają się zawsze. Jedyny minus to taki, że mogą się trochę znudzić. Dlatego ostatnio zrobiłam je inaczej niż zwykle. Wszyscy poprosili o dokładki.
Najczęściej przygotowuje kotlety drobiowe, po prostu panierując filet. Ostatnio postanowiłam zrobić to inaczej. Drobno posiekałam mięso i dodałam do niego dodatek, który kojarzy się często z letnimi sałatkami i grillem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową
Jak wzbogacić smak kotletów drobiowych
Kotlety drobiowe z siekanego mięsa świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego są świetne na obiad, kiedy poda się je z ziemniakami i surówkami. Kiedy usmaży się ich więcej, wcale nie będzie kłopotu. Są świetne na zimno, pasują do kanapek.
Taka forma przygotowania mięsa pozwala też na to, by wzbogacić smak kotletów. Pierwszym pomysłem są na pewno warzywa, które świetnie łączą się z drobiem. Jednak tym razem postawiłam na ser i był to strzał w dziesiątkę.
Ten ser jest najlepszy na ciepło
Postanowiłam do masy na kotlety dodać ser halloumi. Ten znany z kuchni śródziemnomorskiej rarytas zyskuje na smaku, kiedy jest grillowany lub usmażony. Ser halloumi wprost z patelni czy rusztu to klasyka, ale możliwości jego wykorzystania są znacznie większe. Ze względu na twardą konsystencję świetnie nadaje się do sałatek czy jako przekąska. Sprawdza się również jako dodatek do burgerów, zastępując klasyczny plaster sera topionego. Warto też wypróbować go jako dodatek do kotletów drobiowych.
Kotlety z kurczaka z dodatkiem halloumi
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 110 g sera halloumi,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka bardzo drobno pokrój, przełóż do miski.
- Do mięsa dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj.
- Ser halloumi drobno pokrusz i również i dodaj do mięsnej masy. Jeszcze raz wymieszaj składniki, powinny dobrze się połączyć.
- Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa uformuj płaskie kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony.