Siekam w drobną kostkę i mieszam z kurczakiem. Zwykłe kotlety się nie umywają

Co na szybki obiad? Kotlety z kurczaka sprawdzają się zawsze. Jedyny minus to taki, że mogą się trochę znudzić. Dlatego ostatnio zrobiłam je inaczej niż zwykle. Wszyscy poprosili o dokładki.

Kotlety z zamrożonego mięsa z kurczakaKotlety z kurczaka z dodatkiem sera smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej przygotowuje kotlety drobiowe, po prostu panierując filet. Ostatnio postanowiłam zrobić to inaczej. Drobno posiekałam mięso i dodałam do niego dodatek, który kojarzy się często z letnimi sałatkami i grillem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Jak wzbogacić smak kotletów drobiowych

Kotlety drobiowe z siekanego mięsa świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego są świetne na obiad, kiedy poda się je z ziemniakami i surówkami. Kiedy usmaży się ich więcej, wcale nie będzie kłopotu. Są świetne na zimno, pasują do kanapek.

Taka forma przygotowania mięsa pozwala też na to, by wzbogacić smak kotletów. Pierwszym pomysłem są na pewno warzywa, które świetnie łączą się z drobiem. Jednak tym razem postawiłam na ser i był to strzał w dziesiątkę.

Ten ser jest najlepszy na ciepło

Postanowiłam do masy na kotlety dodać ser halloumi. Ten znany z kuchni śródziemnomorskiej rarytas zyskuje na smaku, kiedy jest grillowany lub usmażony. Ser halloumi wprost z patelni czy rusztu to klasyka, ale możliwości jego wykorzystania są znacznie większe. Ze względu na twardą konsystencję świetnie nadaje się do sałatek czy jako przekąska. Sprawdza się również jako dodatek do burgerów, zastępując klasyczny plaster sera topionego. Warto też wypróbować go jako dodatek do kotletów drobiowych.

Kotlety z kurczaka z dodatkiem halloumi

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 110 g sera halloumi,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka bardzo drobno pokrój, przełóż do miski.
  2. Do mięsa dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj.
  3. Ser halloumi drobno pokrusz i również i dodaj do mięsnej masy. Jeszcze raz wymieszaj składniki, powinny dobrze się połączyć.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa uformuj płaskie kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy