Siekam w drobną kostkę i mieszam z kurczakiem. Zwykłe kotlety się nie umywają

Co na szybki obiad? Kotlety z kurczaka sprawdzają się zawsze. Jedyny minus to taki, że mogą się trochę znudzić. Dlatego ostatnio zrobiłam je inaczej niż zwykle. Wszyscy poprosili o dokładki.

Kotlety z zamrożonego mięsa z kurczakaKotlety z kurczaka z dodatkiem sera smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej przygotowuje kotlety drobiowe, po prostu panierując filet. Ostatnio postanowiłam zrobić to inaczej. Drobno posiekałam mięso i dodałam do niego dodatek, który kojarzy się często z letnimi sałatkami i grillem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Jak wzbogacić smak kotletów drobiowych

Kotlety drobiowe z siekanego mięsa świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego są świetne na obiad, kiedy poda się je z ziemniakami i surówkami. Kiedy usmaży się ich więcej, wcale nie będzie kłopotu. Są świetne na zimno, pasują do kanapek.

Taka forma przygotowania mięsa pozwala też na to, by wzbogacić smak kotletów. Pierwszym pomysłem są na pewno warzywa, które świetnie łączą się z drobiem. Jednak tym razem postawiłam na ser i był to strzał w dziesiątkę.

Ten ser jest najlepszy na ciepło

Postanowiłam do masy na kotlety dodać ser halloumi. Ten znany z kuchni śródziemnomorskiej rarytas zyskuje na smaku, kiedy jest grillowany lub usmażony. Ser halloumi wprost z patelni czy rusztu to klasyka, ale możliwości jego wykorzystania są znacznie większe. Ze względu na twardą konsystencję świetnie nadaje się do sałatek czy jako przekąska. Sprawdza się również jako dodatek do burgerów, zastępując klasyczny plaster sera topionego. Warto też wypróbować go jako dodatek do kotletów drobiowych.

Kotlety z kurczaka z dodatkiem halloumi

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 110 g sera halloumi,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka bardzo drobno pokrój, przełóż do miski.
  2. Do mięsa dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszaj.
  3. Ser halloumi drobno pokrusz i również i dodaj do mięsnej masy. Jeszcze raz wymieszaj składniki, powinny dobrze się połączyć.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa uformuj płaskie kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥