Siostra zrobiła na urodziny w pracy. Prosty przepis na deser dostała od babci

Lekki deser z truskawkami idealne się sprawdza na letnie przyjęcia w ogrodzie. Chociaż trudno w to uwierzyć, nawet w wysokiej temperaturze pozostaje zwarty i stabilny. Teraz, kiedy sezon na truskawki powoli się kończy, pyszną owocową piankę zrobisz za grosze.

Prosty deser z truskawkami z przepisu babciProsty deser z truskawkami z przepisu babci
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Truskawki same w sobie są tak pyszne, że nie ma co kombinować z dodatkami. W prostych deserach zachowują najwięcej uroku. Wystarczy dodać do nich bitą śmietanę budyń albo krem pâtissière, aby otulić ich naturalny słodko-kwaskowy smak delikatnymi kremowymi nutami. Na przyjęciu w ogrodzie bita śmietana się nie sprawdzi, za to deser z serka i galaretki możesz podać bez żadnego ryzyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Przepis na prosty deser z truskawkami

Deser możesz przygotować z biszkoptami lub bez. Jeśli wybierasz wariant ze spodem, wstaw masę serową do lodówki, aby odrobinę bardziej stężała, inaczej biszkopty mogą wypłynąć na jej powierzchnię. W przypadku zrezygnowania ze spodu, możesz od razu zalać owoce masą serową.

Składniki:

  • 1 kg twarogu w wiaderku,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 500 g truskawek,
  • opcjonalnie: 150-200 g biszkoptów.

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Przełóż ser do dużej miski i ubijaj przez chwilę mikserem, aby go napowietrzyć. Podczas miksowania cienką strużką wlej całkowicie wystudzoną galaretkę. Odstaw masę do lodówki, aby odrobinę stężała.
  3. Jeśli chcesz przygotować spód, dno formy wyłóż biszkoptami, a na nich połóż truskawki. Przykryj tężejącą masą serową.
  4. Gotowy deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców