Siostra zrobiła na urodziny w pracy. Prosty przepis na deser dostała od babci
Lekki deser z truskawkami idealne się sprawdza na letnie przyjęcia w ogrodzie. Chociaż trudno w to uwierzyć, nawet w wysokiej temperaturze pozostaje zwarty i stabilny. Teraz, kiedy sezon na truskawki powoli się kończy, pyszną owocową piankę zrobisz za grosze.
Truskawki same w sobie są tak pyszne, że nie ma co kombinować z dodatkami. W prostych deserach zachowują najwięcej uroku. Wystarczy dodać do nich bitą śmietanę budyń albo krem pâtissière, aby otulić ich naturalny słodko-kwaskowy smak delikatnymi kremowymi nutami. Na przyjęciu w ogrodzie bita śmietana się nie sprawdzi, za to deser z serka i galaretki możesz podać bez żadnego ryzyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
Przepis na prosty deser z truskawkami
Deser możesz przygotować z biszkoptami lub bez. Jeśli wybierasz wariant ze spodem, wstaw masę serową do lodówki, aby odrobinę bardziej stężała, inaczej biszkopty mogą wypłynąć na jej powierzchnię. W przypadku zrezygnowania ze spodu, możesz od razu zalać owoce masą serową.
Składniki:
- 1 kg twarogu w wiaderku,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 500 g truskawek,
- opcjonalnie: 150-200 g biszkoptów.
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Przełóż ser do dużej miski i ubijaj przez chwilę mikserem, aby go napowietrzyć. Podczas miksowania cienką strużką wlej całkowicie wystudzoną galaretkę. Odstaw masę do lodówki, aby odrobinę stężała.
- Jeśli chcesz przygotować spód, dno formy wyłóż biszkoptami, a na nich połóż truskawki. Przykryj tężejącą masą serową.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.