Proste rogaliki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem. Szybki i pyszny deser
Błyskawiczne i proste rogaliki z kremem śmietankowo-waniliowym idealnie sprawdzą się, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
10.10.2022 | aktual.: 11.10.2022 16:31
Prosty deser z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele pyszności. Niejednokrotnie uratowało nas, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, szybkiego i pysznego. Nasz sekretny patent to proste, słodkie rogaliki z kremem na bazie mleka, żółtek i wanilii. Crème pâtissière to idealny dodatek do kruchych wypieków. Możesz napełnić nim rogaliki lub przełożyć nim blaty karpatki. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie ptysiów czy eklerów, a jego przygotowanie nie jest ani trudne, ani drogie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Proste rogaliki
Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 jajko do smarowania
Krem:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- laska wanilii
- 80 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie i podziel je na paski. Ciasto dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie pokojową temperaturę będzie bardziej plastyczne.
Na łyżkach kuchennych uformuj rogaliki z pasków ciasta francuskiego. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do wystudzenia i zdejmij z łyżek.
Z laski wydrąż ziarna wanilii i dodaj do mleka. Dodaj również pozostałą część laski i podgrzej całość. W osobnej misce umieść żółtka i utrzyj je razem z cukrem, dodając na koniec skrobię ziemniaczaną. Do masy stopniowo wlewaj waniliowe mleko, cały czas mieszając.
Powstałą masę podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powstałą masę nieco przestudź i przełóż do rękawa cukierniczego. Napełnij nią przygotowane wcześniej rogaliki.
Przygotowane słodkości udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzyka.
Smacznego!