Proste rogaliki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem. Szybki i pyszny deser

Błyskawiczne i proste rogaliki z kremem śmietankowo-waniliowym idealnie sprawdzą się, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Obrazek
Ewa

Prosty deser z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele pyszności. Niejednokrotnie uratowało nas, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, szybkiego i pysznego. Nasz sekretny patent to proste, słodkie rogaliki z kremem na bazie mleka, żółtek i wanilii. Crème pâtissière to idealny dodatek do kruchych wypieków. Możesz napełnić nim rogaliki lub przełożyć nim blaty karpatki. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie ptysiów czy eklerów, a jego przygotowanie nie jest ani trudne, ani drogie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Proste rogaliki

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko do smarowania

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 80 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie i podziel je na paski. Ciasto dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie pokojową temperaturę będzie bardziej plastyczne.

Proste rogaliki- Pyszności
Proste rogaliki- Pyszności

Na łyżkach kuchennych uformuj rogaliki z pasków ciasta francuskiego. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Proste rogaliki- Pyszności
Proste rogaliki- Pyszności

Tak przygotowane ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do wystudzenia i zdejmij z łyżek.

Proste rogaliki- Pyszności
Proste rogaliki- Pyszności

Z laski wydrąż ziarna wanilii i dodaj do mleka. Dodaj również pozostałą część laski i podgrzej całość. W osobnej misce umieść żółtka i utrzyj je razem z cukrem, dodając na koniec skrobię ziemniaczaną. Do masy stopniowo wlewaj waniliowe mleko, cały czas mieszając.

Proste rogaliki- Pyszności
Proste rogaliki- Pyszności

Powstałą masę podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powstałą masę nieco przestudź i przełóż do rękawa cukierniczego. Napełnij nią przygotowane wcześniej rogaliki.

Proste rogaliki- Pyszności
Proste rogaliki- Pyszności

Przygotowane słodkości udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzyka.

Smacznego!

Proste rogaliki- Pyszności
Proste rogaliki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze