Śląski chleb nadziewany wędzonką. Oto najlepszy przepis na tradycyjny święcelnik

Święcelnik to tradycyjna śląska potrawa, która gości na stołach w okresie Wielkanocy. To chleb nadziewany wędzonką lub kiełbasą. Sprawdź, jak zrobić go w domu.

ObrazekPyszności - Fot. Unsplash Rebecca Matthews
Patrycja Nowak

Śląski specjał na Wielkanoc

Podczas święcenia koszyków z jedzeniem, nie może zabraknąć śląskiej potrawy, która nazywa się święcelnik. To specjalne ciasto chlebowe, tradycyjnie wypełnione wędzonką lub kiełbasą, aby stworzyć chleb z mięsnym wypełnieniem. Dzięki dodatkowej warstwie tłuszczu wędzonka jest bardzo soczysta, co z kolei sprawia, że potrawa zyskuje na smaku. Produkowany zgodnie ze śląską tradycją, chleb z wędzonką ze Śląska to świetna alternatywa dla tradycyjnych potraw, które wymagają długiego przygotowania w domowym zaciszu.

Przepis na śląski święcelnik

Składniki:

  • 1 duży bochenek chleba pszennego
  • 2-3 kiełbasy (np. śląska lub wiejska)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować święcelnik w domu? W pierwszej kolejności należy wyciąć górną część bochenka chleba w kształcie wieczka, a następnie wydrążyć miąższ chlebowy, pozostawiając około 1-2 cm miąższu przy ściankach chleba. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, a w międzyczasie jajka w kostkę.
  2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni na maśle, a następnie dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć razem przez około 5 minut. Wymieszać podsmażoną kiełbasę z jajkami, dodać sól, pieprz i majeranek, a następnie tak przygotowaną mieszankę wlać do wydrążonego chleba i przykryć wieczkiem z chleba.
  3. Całość owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aby mieszanka zdążyła nabrać odpowiedniej konsystencji.
  4. Po upieczeniu odkryć chleb, zdjąć folię i piec jeszcze przez około 10 minut, aż chleb się zarumieni.Podawać na ciepło, pokrojony w plastry, aby wszyscy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem śląskiego chleba z wędzonką.

Rzuć jeszcze okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie