Śląski chleb nadziewany wędzonką. Oto najlepszy przepis na tradycyjny święcelnik

Święcelnik to tradycyjna śląska potrawa, która gości na stołach w okresie Wielkanocy. To chleb nadziewany wędzonką lub kiełbasą. Sprawdź, jak zrobić go w domu.

ObrazekPyszności - Fot. Unsplash Rebecca Matthews
Patrycja Nowak

Śląski specjał na Wielkanoc

Podczas święcenia koszyków z jedzeniem, nie może zabraknąć śląskiej potrawy, która nazywa się święcelnik. To specjalne ciasto chlebowe, tradycyjnie wypełnione wędzonką lub kiełbasą, aby stworzyć chleb z mięsnym wypełnieniem. Dzięki dodatkowej warstwie tłuszczu wędzonka jest bardzo soczysta, co z kolei sprawia, że potrawa zyskuje na smaku. Produkowany zgodnie ze śląską tradycją, chleb z wędzonką ze Śląska to świetna alternatywa dla tradycyjnych potraw, które wymagają długiego przygotowania w domowym zaciszu.

Przepis na śląski święcelnik

Składniki:

  • 1 duży bochenek chleba pszennego
  • 2-3 kiełbasy (np. śląska lub wiejska)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować święcelnik w domu? W pierwszej kolejności należy wyciąć górną część bochenka chleba w kształcie wieczka, a następnie wydrążyć miąższ chlebowy, pozostawiając około 1-2 cm miąższu przy ściankach chleba. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, a w międzyczasie jajka w kostkę.
  2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni na maśle, a następnie dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć razem przez około 5 minut. Wymieszać podsmażoną kiełbasę z jajkami, dodać sól, pieprz i majeranek, a następnie tak przygotowaną mieszankę wlać do wydrążonego chleba i przykryć wieczkiem z chleba.
  3. Całość owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aby mieszanka zdążyła nabrać odpowiedniej konsystencji.
  4. Po upieczeniu odkryć chleb, zdjąć folię i piec jeszcze przez około 10 minut, aż chleb się zarumieni.Podawać na ciepło, pokrojony w plastry, aby wszyscy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem śląskiego chleba z wędzonką.

Rzuć jeszcze okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu