Śląski chleb nadziewany wędzonką. Oto najlepszy przepis na tradycyjny święcelnik

Święcelnik to tradycyjna śląska potrawa, która gości na stołach w okresie Wielkanocy. To chleb nadziewany wędzonką lub kiełbasą. Sprawdź, jak zrobić go w domu.

ObrazekPyszności - Fot. Unsplash Rebecca Matthews
Patrycja Nowak

Śląski specjał na Wielkanoc

Podczas święcenia koszyków z jedzeniem, nie może zabraknąć śląskiej potrawy, która nazywa się święcelnik. To specjalne ciasto chlebowe, tradycyjnie wypełnione wędzonką lub kiełbasą, aby stworzyć chleb z mięsnym wypełnieniem. Dzięki dodatkowej warstwie tłuszczu wędzonka jest bardzo soczysta, co z kolei sprawia, że potrawa zyskuje na smaku. Produkowany zgodnie ze śląską tradycją, chleb z wędzonką ze Śląska to świetna alternatywa dla tradycyjnych potraw, które wymagają długiego przygotowania w domowym zaciszu.

Przepis na śląski święcelnik

Składniki:

  • 1 duży bochenek chleba pszennego
  • 2-3 kiełbasy (np. śląska lub wiejska)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować święcelnik w domu? W pierwszej kolejności należy wyciąć górną część bochenka chleba w kształcie wieczka, a następnie wydrążyć miąższ chlebowy, pozostawiając około 1-2 cm miąższu przy ściankach chleba. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, a w międzyczasie jajka w kostkę.
  2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni na maśle, a następnie dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć razem przez około 5 minut. Wymieszać podsmażoną kiełbasę z jajkami, dodać sól, pieprz i majeranek, a następnie tak przygotowaną mieszankę wlać do wydrążonego chleba i przykryć wieczkiem z chleba.
  3. Całość owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aby mieszanka zdążyła nabrać odpowiedniej konsystencji.
  4. Po upieczeniu odkryć chleb, zdjąć folię i piec jeszcze przez około 10 minut, aż chleb się zarumieni.Podawać na ciepło, pokrojony w plastry, aby wszyscy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem śląskiego chleba z wędzonką.

Rzuć jeszcze okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką