Śląskie gospodynie nie polewają jajek majonezem. Upychają w słoikach i marynują jak grzyby

Jajka w zalewie kminkowej to nietypowa potrawa. Poza Śląskiem niewiele osób kojarzy ten wielkanocny przysmak z marmurkowym deseniem ukrytym pod skorupką. Jednak w miejscowościach koło Opola takie jajka do tej pory są podawane na śniadanie wielkanocne. W innych regionach mogą budzić mieszane uczucia, ale chociaż raz w życiu warto je spróbować.

Jajka w zalewie kminkowej to śląska tradycja na WielkanocJajka w zalewie kminkowej to śląska tradycja na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni angielskiej popularne są jajka marynowane w occie. Również w takiej kwaśnej zalewie, z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych, przygotowywane są w tradycji azjatyckiej. Jednak na Śląsku jajka marynuje się zupełnie inaczej – układa się je w słoiku z potłuczonymi skorupkami, po czym zalewa wodą z solą i kminkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Produkt regionalny na Śląsku Opolskim

Jajka w kminku, znane również jako "soleier", "zalcajer" lub "zolajer", od 31 marca 2022 roku figurują na Liście Produktów Tradycyjnych. Badania dr hab. Teresy Smolińskiej z Uniwersytetu Opolskiego wykazały, że przepis od lat funkcjonuje na tych terenach i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jajka zazwyczaj przygotowywane są na ok. 3 dni przed Wielkanocą. Podawane są na uroczyste świąteczne śniadanie, na przykład z chrzanem lub majonezem.

Jajka w zalewie kminkowej w tradycji niemieckiej

Podobne jajka są specjalnością kuchni berlińskiej i w niemieckiej tradycji spożywa się je w wyjątkowy sposób. Jajka obiera się ze skorupek po wyjęciu z zalewy. Następnie należy pokroić je na pół, wyjąć żółtka, a w zagłębienie po nich dodać odrobinę soli, pieprzu i octu. Żółtko wkłada się z powrotem na swoje miejsce. Na wierzch można położyć łyżeczkę musztardy.

Przepis na śląskie jajka z kminkiem

Jajka marynowane w zalewie solnej mogą być przechowywane poza lodówką przez maksymalnie 5 dni. W lodówce lub piwnicy zachowują świeżość do dwóch tygodni. Po zdjęciu skorupek na powierzchni białek tworzy się charakterystyczny, marmurkowy wzór.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 litr wody
  • 200 g łupin z cebuli
  • 5 łyżek soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 15 g kminku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i delikatnie potłucz drewnianą łyżką.
  2. W rondelku wstaw do zagotowania wodę z łupinami cebuli. Gdy się zabarwi, wyjmij łupiny.
  3. Do wody dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Gotuj do momentu rozpuszczenia soli, po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Jajka ułóż w skorupkach w czystych słoikach. Zalej przestudzoną solanką. Zakręć słoik i odstaw na 3 dni do spiżarki lub szafki kuchennej, z dala od źródła ciepła.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯