Śląskie gospodynie nie polewają jajek majonezem. Upychają w słoikach i marynują jak grzyby
Jajka w zalewie kminkowej to nietypowa potrawa. Poza Śląskiem niewiele osób kojarzy ten wielkanocny przysmak z marmurkowym deseniem ukrytym pod skorupką. Jednak w miejscowościach koło Opola takie jajka do tej pory są podawane na śniadanie wielkanocne. W innych regionach mogą budzić mieszane uczucia, ale chociaż raz w życiu warto je spróbować.
W kuchni angielskiej popularne są jajka marynowane w occie. Również w takiej kwaśnej zalewie, z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych, przygotowywane są w tradycji azjatyckiej. Jednak na Śląsku jajka marynuje się zupełnie inaczej – układa się je w słoiku z potłuczonymi skorupkami, po czym zalewa wodą z solą i kminkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Produkt regionalny na Śląsku Opolskim
Jajka w kminku, znane również jako "soleier", "zalcajer" lub "zolajer", od 31 marca 2022 roku figurują na Liście Produktów Tradycyjnych. Badania dr hab. Teresy Smolińskiej z Uniwersytetu Opolskiego wykazały, że przepis od lat funkcjonuje na tych terenach i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jajka zazwyczaj przygotowywane są na ok. 3 dni przed Wielkanocą. Podawane są na uroczyste świąteczne śniadanie, na przykład z chrzanem lub majonezem.
Jajka w zalewie kminkowej w tradycji niemieckiej
Podobne jajka są specjalnością kuchni berlińskiej i w niemieckiej tradycji spożywa się je w wyjątkowy sposób. Jajka obiera się ze skorupek po wyjęciu z zalewy. Następnie należy pokroić je na pół, wyjąć żółtka, a w zagłębienie po nich dodać odrobinę soli, pieprzu i octu. Żółtko wkłada się z powrotem na swoje miejsce. Na wierzch można położyć łyżeczkę musztardy.
Przepis na śląskie jajka z kminkiem
Jajka marynowane w zalewie solnej mogą być przechowywane poza lodówką przez maksymalnie 5 dni. W lodówce lub piwnicy zachowują świeżość do dwóch tygodni. Po zdjęciu skorupek na powierzchni białek tworzy się charakterystyczny, marmurkowy wzór.
Składniki:
- 10 jajek
- 1 litr wody
- 200 g łupin z cebuli
- 5 łyżek soli
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 15 g kminku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i delikatnie potłucz drewnianą łyżką.
- W rondelku wstaw do zagotowania wodę z łupinami cebuli. Gdy się zabarwi, wyjmij łupiny.
- Do wody dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Gotuj do momentu rozpuszczenia soli, po czym odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ułóż w skorupkach w czystych słoikach. Zalej przestudzoną solanką. Zakręć słoik i odstaw na 3 dni do spiżarki lub szafki kuchennej, z dala od źródła ciepła.