Śląskie gospodynie nie polewają jajek majonezem. Upychają w słoikach i marynują jak grzyby

Jajka w zalewie kminkowej to nietypowa potrawa. Poza Śląskiem niewiele osób kojarzy ten wielkanocny przysmak z marmurkowym deseniem ukrytym pod skorupką. Jednak w miejscowościach koło Opola takie jajka do tej pory są podawane na śniadanie wielkanocne. W innych regionach mogą budzić mieszane uczucia, ale chociaż raz w życiu warto je spróbować.

Jajka w zalewie kminkowej to śląska tradycja na WielkanocJajka w zalewie kminkowej to śląska tradycja na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni angielskiej popularne są jajka marynowane w occie. Również w takiej kwaśnej zalewie, z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych, przygotowywane są w tradycji azjatyckiej. Jednak na Śląsku jajka marynuje się zupełnie inaczej – układa się je w słoiku z potłuczonymi skorupkami, po czym zalewa wodą z solą i kminkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Produkt regionalny na Śląsku Opolskim

Jajka w kminku, znane również jako "soleier", "zalcajer" lub "zolajer", od 31 marca 2022 roku figurują na Liście Produktów Tradycyjnych. Badania dr hab. Teresy Smolińskiej z Uniwersytetu Opolskiego wykazały, że przepis od lat funkcjonuje na tych terenach i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jajka zazwyczaj przygotowywane są na ok. 3 dni przed Wielkanocą. Podawane są na uroczyste świąteczne śniadanie, na przykład z chrzanem lub majonezem.

Jajka w zalewie kminkowej w tradycji niemieckiej

Podobne jajka są specjalnością kuchni berlińskiej i w niemieckiej tradycji spożywa się je w wyjątkowy sposób. Jajka obiera się ze skorupek po wyjęciu z zalewy. Następnie należy pokroić je na pół, wyjąć żółtka, a w zagłębienie po nich dodać odrobinę soli, pieprzu i octu. Żółtko wkłada się z powrotem na swoje miejsce. Na wierzch można położyć łyżeczkę musztardy.

Przepis na śląskie jajka z kminkiem

Jajka marynowane w zalewie solnej mogą być przechowywane poza lodówką przez maksymalnie 5 dni. W lodówce lub piwnicy zachowują świeżość do dwóch tygodni. Po zdjęciu skorupek na powierzchni białek tworzy się charakterystyczny, marmurkowy wzór.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 litr wody
  • 200 g łupin z cebuli
  • 5 łyżek soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 15 g kminku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i delikatnie potłucz drewnianą łyżką.
  2. W rondelku wstaw do zagotowania wodę z łupinami cebuli. Gdy się zabarwi, wyjmij łupiny.
  3. Do wody dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i kminek. Gotuj do momentu rozpuszczenia soli, po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Jajka ułóż w skorupkach w czystych słoikach. Zalej przestudzoną solanką. Zakręć słoik i odstaw na 3 dni do spiżarki lub szafki kuchennej, z dala od źródła ciepła.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę