Soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Smaczniejsze nawet od mielonych babci
Wiele osób powstrzymuje chęć na kotlety mielone świadomością, że nadmiar tłuszczu na talerzu niespecjalnie dobrze wpływa na ich zdrowie. Dla takich osób przewidujemy specjalnie rozwiązanie: bez zbędnych kalorii, bez oleju, a nawet bez... patelni. Tak, to możliwe.
09.03.2024 10:16
Kotlety mielone to w kuchniach Polaków bezdyskusyjny numer dwa. Ich popularność przewyższa już tylko nasza nieokiełznana, wyssana wraz z mlekiem matki miłość do schabowych. A jednak wiele osób, w duchu nowoczesnej świadomości żywieniowej, stara się ograniczać potrawy smażone na tłuszczu. Cóż, nie możemy nie pochwalić takiej decyzji, ale żeby od razu rezygnować z mielonych?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy ci pokazać, że niemożliwe nie istnieje i że da się zjeść ciastko i mieć ciastko. Przygotujemy bowiem kotlety mielone bez grama tłuszczu, nie sięgając tym samym zarówno po olej, jak i po patelnię. Okazuje się, że klasyk polskiej kuchni bez najmniejszego problemu można przyrządzić w... piekarniku. To zresztą kilka zalet w jednym. Brak pryskającego na kuchenne ściany i nasze dłonie tłuszczu i mniejszy bałagan w miejscu "pracy" brzmią wyjątkowo zachęcająco, prawda?
Kotlety mielone z piekarnika
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- opcjonalnie: masło.
Sposób przygotowania:
- Bułkę umieść w misce i zalej wodą lub mlekiem. Kiedy się namoczy, odciśnij nadmiar płynu, rozdrobnij i dodaj do mięsa mielonego.
- Cebulę obierz z łupin (nigdy nie zalecamy jej wyrzucać, bo można ten pozornie niepotrzebny produkt wykorzystać na wiele różnych sposób). Dodaj ją go masy mięsnej. Możesz też wcześniej podsmażyć ją na patelni, ale to nieco przeczy całemu zamysłowi.
- Uzupełnij mieszankę jajkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Wymieszaj dłońmi.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby mielone wyszły maksymalnie soczyste, zrób w każdym kotlecie malutkie wgłębienie i wsadź tam odrobinę masła.
- Piecz około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!