Spaghetti z sosem pomidorowym i wołowiną. Jak zrobić szybki makaron z patelni?
Spaghetti z sosem pomidorowym to danie, które zna i lubi każdy. Dziś przygotowaliśmy je w innym wydaniu- całą potrawę przygotowaliśmy na jednej patelni.
16.02.2022 | aktual.: 21.02.2022 15:50
Jak zrobić spaghetti- obiad dla całej rodziny
Jeśli mielibyśmy wskazać jedno z dań, które jest kultowe w każdym zakątku świata, z pewnością byłoby to spaghetti wywodzące się z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj długiego i cienkiego makaronu, który powstaje z pszenicy durum. Zazwyczaj łączone jest z sosem pomidorowym, ale możesz tu również wykorzystać inne dodatki. Co więcej, spaghetti możesz serwować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem - wołowiną, wieprzowiną i drobiem.
A skoro już o spaghetti mowa, warto podkreślić, że tego typu makaron powinien być przygotowywany w wersji al dente. Największym błędem, jaki można popełnić przy pracy z makaronem, jest właśnie jego rozgotowanie. Dlatego kluczem do sukcesu przygotowania pysznego spaghetti jest przypilnowanie makaronu podczas gotowania.
Jednogarnkowy makaron- przepis
Dziś klasyczne spaghetti połączyliśmy w ciekawy sposób z mieloną wołowiną. Idealnym uzupełnieniem jest tutaj domowej roboty sos pomidorowy. Całe danie zrobisz na zwykłej patelni.
Sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Podstawowe składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 100 ml wina czerwonego
- 120 g mozzarelli
- 250 ml bulionu warzywnego
Sos pomidorowy
- 800 g pomidorów PELATI
- 1 garść bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Spaghetti i wołowina
Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia surowego spaghetti i wołowiny.
Jeśli kupiłaś wołowinę w kawałku, najpierw musisz ją zmielić. Nie zapomnij również o doprawieniu mięsa przy pomocy soli i pieprzu. Następnie weź do ręki małą garść surowego spaghetti i obtocz je dookoła mieloną wołowiną - tworząc mięsną obręcz.
Tak przygotowane składniki podsmaż wstępnie na patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie odstaw je na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Na tej samej patelni podsmaż podzielone na mniejsze kawałki warzywa. Mowa tu o białej cebuli oraz papryce w 3 kolorach - żółtej, zielonej i czerwonej.
Smaż składniki przez kilka minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni, dzięki czemu składniki się nie przypalą.
Sos pomidorowy
W międzyczasie przygotuj domowej roboty sos pomidorowy.
W blenderze próżniowym połącz ze sobą: pomidory pelati, świeże listki bazylii, 2 obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
Zmiksuj składniki na jednolitą mieszankę. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka!
Połączenie składników
Wszystkie składniki mamy już gotowe. Teraz wystarczy je połączyć.
Na patelnię z warzywami dodaj wcześniej podsmażony makaron z wołowiną. Opcjonalnie na patelnię możesz dodać również czerwone wino, które podkreśli smak naszego dania. Pod wpływem wysokiej temperatury procenty ulotnią się, więc nie musisz się martwić.
Jako kolejne składniki na patelni powinny znaleźć się: przygotowany w blenderze sos oraz bulion warzywny. Na koniec posyp wiązanki makaronu z mięsem mozzarellą, po czym gotuj całość przez 20 minut.
I to wszystko! Smaczny obiad prosto z patelni jest już gotowy. Prawda, że jego przygotowanie jest bajecznie proste?
Więcej pomysłów na ciekawe i smaczne jednocześnie obiady czeka na naszej stronie www. Niesamowitych inspiracji z pewnością Ci nie zabraknie.