Spaghetti z sosem pomidorowym i wołowiną. Jak zrobić szybki makaron z patelni?

Spaghetti z sosem pomidorowym to danie, które zna i lubi każdy. Dziś przygotowaliśmy je w innym wydaniu- całą potrawę przygotowaliśmy na jednej patelni.

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić spaghetti- obiad dla całej rodziny

Jeśli mielibyśmy wskazać jedno z dań, które jest kultowe w każdym zakątku świata, z pewnością byłoby to spaghetti wywodzące się z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj długiego i cienkiego makaronu, który powstaje z pszenicy durum. Zazwyczaj łączone jest z sosem pomidorowym, ale możesz tu również wykorzystać inne dodatki. Co więcej, spaghetti możesz serwować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem - wołowiną, wieprzowiną i drobiem.

A skoro już o spaghetti mowa, warto podkreślić, że tego typu makaron powinien być przygotowywany w wersji al dente. Największym błędem, jaki można popełnić przy pracy z makaronem, jest właśnie jego rozgotowanie. Dlatego kluczem do sukcesu przygotowania pysznego spaghetti jest przypilnowanie makaronu podczas gotowania.

Jednogarnkowy makaron- przepis

Dziś klasyczne spaghetti połączyliśmy w ciekawy sposób z mieloną wołowiną. Idealnym uzupełnieniem jest tutaj domowej roboty sos pomidorowy. Całe danie zrobisz na zwykłej patelni.

Sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Podstawowe składniki

  1. 400 g mielonego mięsa wołowego
  2. 200 g makaronu spaghetti
  3. 1 cebula
  4. 1/2 czerwonej papryki
  5. 1/2 zielonej papryki
  6. 1/2 żółtej papryki
  7. 100 ml wina czerwonego
  8. 120 g mozzarelli
  9. 250 ml bulionu warzywnego

Sos pomidorowy

  1. 800 g pomidorów PELATI
  2. 1 garść bazylii
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu

Spaghetti i wołowina

Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia surowego spaghetti i wołowiny.

Jeśli kupiłaś wołowinę w kawałku, najpierw musisz ją zmielić. Nie zapomnij również o doprawieniu mięsa przy pomocy soli i pieprzu. Następnie weź do ręki małą garść surowego spaghetti i obtocz je dookoła mieloną wołowiną - tworząc mięsną obręcz.

spaghetti z wołowiną i sosem pomidorowym domowej roboty z patelni

Tak przygotowane składniki podsmaż wstępnie na patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie odstaw je na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Na tej samej patelni podsmaż podzielone na mniejsze kawałki warzywa. Mowa tu o białej cebuli oraz papryce w 3 kolorach - żółtej, zielonej i czerwonej.

spaghetti z wołowiną i sosem pomidorowym domowej roboty z patelni

Smaż składniki przez kilka minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni, dzięki czemu składniki się nie przypalą.

Sos pomidorowy

W międzyczasie przygotuj domowej roboty sos pomidorowy.

W blenderze próżniowym połącz ze sobą: pomidory pelati, świeże listki bazylii, 2 obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.

spaghetti z wołowiną i sosem pomidorowym domowej roboty z patelni

Zmiksuj składniki na jednolitą mieszankę. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka!

Połączenie składników

Wszystkie składniki mamy już gotowe. Teraz wystarczy je połączyć.

Na patelnię z warzywami dodaj wcześniej podsmażony makaron z wołowiną. Opcjonalnie na patelnię możesz dodać również czerwone wino, które podkreśli smak naszego dania. Pod wpływem wysokiej temperatury procenty ulotnią się, więc nie musisz się martwić.

spaghetti z wołowiną i sosem pomidorowym domowej roboty z patelni

Jako kolejne składniki na patelni powinny znaleźć się: przygotowany w blenderze sos oraz bulion warzywny. Na koniec posyp wiązanki makaronu z mięsem mozzarellą, po czym gotuj całość przez 20 minut.

spaghetti z wołowiną i sosem pomidorowym domowej roboty z patelni

I to wszystko! Smaczny obiad prosto z patelni jest już gotowy. Prawda, że jego przygotowanie jest bajecznie proste?

spaghetti z wołowiną i sosem pomidorowym domowej roboty z patelni

Więcej pomysłów na ciekawe i smaczne jednocześnie obiady czeka na naszej stronie www. Niesamowitych inspiracji z pewnością Ci nie zabraknie.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥