Starłam kiedyś do jajecznicy na próbę. Teraz zawsze tak robię, bo jest smaczniejsza i bardziej sycąca

Czasem wystarczy jeden nieoczywisty składnik, by zwykłe śniadanie zamieniło się w pełnowartościowy, sycący posiłek. Ta wersja klasyki smakuje lepiej, wygląda apetyczniej i zapewnia energię na długie godziny.

Jajecznica z żółtym serem jest smaczniejsza i bardziej sycącaJajecznica z żółtym serem jest smaczniejsza i bardziej sycąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Śniadanie to moment, w którym warto dać organizmowi coś więcej niż tylko szybkie kanapki czy suchą bułkę. Jajecznica z serem żółtym to nowa wersja dania, które każdy zna. To łatwy sposób na to, by wzbogacić potrawę w taki sposób, by była zdrowsza, bogatsza w białko i witaminy, a jednocześnie nadal przyjemna w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Jajecznica z serem żółtym syci i pieści kubki smakowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • garść szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 30 ml mleka 2 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szpinak i podsmaż chwilę, aż zmięknie.
  2. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  3. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj starty ser, delikatnie mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Podawaj od razu, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem.

Dlaczego jajecznica z serem żółtym to obowiązkowa pozycja na śniadanie?

Dodatek szpinaku to prosty sposób na przemycenie solidnej porcji mikroelementów już od samego rana. Ta niepozorna roślina to źródło żelaza, które wspiera produkcję czerwonych krwinek i poprawia dotlenienie organizmu, a także witaminy C, działającej jak naturalny antyoksydant. Szpinak dostarcza też błonnika, który poprawia pracę jelit i pomaga utrzymać dłużej uczucie sytości – idealnie sprawdza się więc jako element śniadania, które ma trzymać nas w ryzach do obiadu.

Ser żółty wnosi do jajecznicy kremowość i wyraźny smak. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dostarcza wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów, a także witamin A, D, E i K, które wspomagają odporność, prawidłowe widzenie i kondycję skóry. Dzięki zawartości tłuszczów mlecznych potrawa zyskuje nie tylko na smaku, ale też na wartości odżywczej, ponieważ tłuszcz ułatwia wchłanianie witamin z jaj.

Oliwa z oliwek to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych, które wspierają serce, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i działają przeciwzapalnie. Dodana w niewielkiej ilości nie tylko poprawia smak potrawy, ale też ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K – obecnych m.in. w szpinaku.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯