Starłam kiedyś do jajecznicy na próbę. Teraz zawsze tak robię, bo jest smaczniejsza i bardziej sycąca

Czasem wystarczy jeden nieoczywisty składnik, by zwykłe śniadanie zamieniło się w pełnowartościowy, sycący posiłek. Ta wersja klasyki smakuje lepiej, wygląda apetyczniej i zapewnia energię na długie godziny.

Jajecznica z żółtym serem jest smaczniejsza i bardziej sycącaJajecznica z żółtym serem jest smaczniejsza i bardziej sycąca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Śniadanie to moment, w którym warto dać organizmowi coś więcej niż tylko szybkie kanapki czy suchą bułkę. Jajecznica z serem żółtym to nowa wersja dania, które każdy zna. To łatwy sposób na to, by wzbogacić potrawę w taki sposób, by była zdrowsza, bogatsza w białko i witaminy, a jednocześnie nadal przyjemna w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Jajecznica z serem żółtym syci i pieści kubki smakowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • garść szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 30 ml mleka 2 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szpinak i podsmaż chwilę, aż zmięknie.
  2. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  3. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj starty ser, delikatnie mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Podawaj od razu, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem.

Dlaczego jajecznica z serem żółtym to obowiązkowa pozycja na śniadanie?

Dodatek szpinaku to prosty sposób na przemycenie solidnej porcji mikroelementów już od samego rana. Ta niepozorna roślina to źródło żelaza, które wspiera produkcję czerwonych krwinek i poprawia dotlenienie organizmu, a także witaminy C, działającej jak naturalny antyoksydant. Szpinak dostarcza też błonnika, który poprawia pracę jelit i pomaga utrzymać dłużej uczucie sytości – idealnie sprawdza się więc jako element śniadania, które ma trzymać nas w ryzach do obiadu.

Ser żółty wnosi do jajecznicy kremowość i wyraźny smak. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dostarcza wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów, a także witamin A, D, E i K, które wspomagają odporność, prawidłowe widzenie i kondycję skóry. Dzięki zawartości tłuszczów mlecznych potrawa zyskuje nie tylko na smaku, ale też na wartości odżywczej, ponieważ tłuszcz ułatwia wchłanianie witamin z jaj.

Oliwa z oliwek to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych, które wspierają serce, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i działają przeciwzapalnie. Dodana w niewielkiej ilości nie tylko poprawia smak potrawy, ale też ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K – obecnych m.in. w szpinaku.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji