Zielone kopytka stały się hitem mojego obiadu. Wystarczy 1 dodatek

Nawet drobna modyfikacja obiadu, na przykład inny kolor dania, potrafi sprawić, że potrawa nie tylko wygląda, ale też smakuje inaczej. Niestety, niektóre dodatki zawierają sztuczne składniki i chemię, jednak istnieją również zdrowe sposoby, by cieszyć się nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.

KopytkaZielone szpinakowe kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Claudio Stocco

Kopytka, kluseczki czy włoskie gnocchi to smaczny dodatek do wielu dań — pasują zarówno do mięs, jak i do sosów na bazie pomidorów czy śmietany. Wersja ze szpinakiem nie tylko świetnie smakuje, ale też wyróżnia się ładnym, naturalnym kolorem — bez potrzeby sięgania po sztuczne dodatki. Takie kopytka przygotujesz w prosty sposób, a cały proces zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Jak przygotować szpinak do kopytek?

Kopytka ze szpinakiem to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji, ale też pomysł na pełnowartościowy, warzywny posiłek. W zależności od tego, czy wybierzesz szpinak świeży, czy mrożony, sposób przygotowania będzie się nieco różnił. Świeże liście najlepiej krótko zblanszować lub udusić na patelni, a następnie dokładnie zblendować — można też dodać przeciśnięty ząbek czosnku, który podkręci smak. W przypadku mrożonego szpinaku wystarczy podsmażyć go na małym ogniu, aż całkowicie odparuje woda.

Niezależnie od rodzaju, szpinak musi być dobrze wystudzony przed połączeniem z ziemniakami — tylko wtedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane kopytka mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale też głównym elementem dania. Świetnie smakują z prostym sosem pomidorowym, śmietanowym z kurczakiem albo po prostu z masłem, parmezanem i świeżą bazylią.

Przepis na kopytka szpinakowe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 200 g szpinaku,
  • 200–250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, ostudź je i przeciśnij przez praskę, następnie przygotuj szpinak: świeży zblanszuj, zahartuj zimną wodą i zblenduj, a mrożony podsmaż na patelni do całkowitego odparowania wody.
  2. Po ostudzeniu połącz ziemniaki ze szpinakiem, dodaj pieprz, parmezan, pół łyżeczki soli i wsyp przesianą mąkę.
  3. Całość wyrób szybko i krótko do uzyskania elastycznego ciasta. Podziel je na części, z każdej uformuj wałek i pokrój go na małe kawałki. Oprósz lekko mąką i wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody.
  4. Gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię i wyjmuj łyżką cedzakową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend