Zielone kopytka stały się hitem mojego obiadu. Wystarczy 1 dodatek

Nawet drobna modyfikacja obiadu, na przykład inny kolor dania, potrafi sprawić, że potrawa nie tylko wygląda, ale też smakuje inaczej. Niestety, niektóre dodatki zawierają sztuczne składniki i chemię, jednak istnieją również zdrowe sposoby, by cieszyć się nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.

KopytkaZielone szpinakowe kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Claudio Stocco

Kopytka, kluseczki czy włoskie gnocchi to smaczny dodatek do wielu dań — pasują zarówno do mięs, jak i do sosów na bazie pomidorów czy śmietany. Wersja ze szpinakiem nie tylko świetnie smakuje, ale też wyróżnia się ładnym, naturalnym kolorem — bez potrzeby sięgania po sztuczne dodatki. Takie kopytka przygotujesz w prosty sposób, a cały proces zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Jak przygotować szpinak do kopytek?

Kopytka ze szpinakiem to nie tylko ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji, ale też pomysł na pełnowartościowy, warzywny posiłek. W zależności od tego, czy wybierzesz szpinak świeży, czy mrożony, sposób przygotowania będzie się nieco różnił. Świeże liście najlepiej krótko zblanszować lub udusić na patelni, a następnie dokładnie zblendować — można też dodać przeciśnięty ząbek czosnku, który podkręci smak. W przypadku mrożonego szpinaku wystarczy podsmażyć go na małym ogniu, aż całkowicie odparuje woda.

Niezależnie od rodzaju, szpinak musi być dobrze wystudzony przed połączeniem z ziemniakami — tylko wtedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane kopytka mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale też głównym elementem dania. Świetnie smakują z prostym sosem pomidorowym, śmietanowym z kurczakiem albo po prostu z masłem, parmezanem i świeżą bazylią.

Przepis na kopytka szpinakowe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 200 g szpinaku,
  • 200–250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, ostudź je i przeciśnij przez praskę, następnie przygotuj szpinak: świeży zblanszuj, zahartuj zimną wodą i zblenduj, a mrożony podsmaż na patelni do całkowitego odparowania wody.
  2. Po ostudzeniu połącz ziemniaki ze szpinakiem, dodaj pieprz, parmezan, pół łyżeczki soli i wsyp przesianą mąkę.
  3. Całość wyrób szybko i krótko do uzyskania elastycznego ciasta. Podziel je na części, z każdej uformuj wałek i pokrój go na małe kawałki. Oprósz lekko mąką i wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody.
  4. Gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię i wyjmuj łyżką cedzakową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯