WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Strzelczyk dodaje do gofrów. Żeby nie były takie… sami wiecie

Tomasz Strzelczyk przyznaje, że to już jego kolejny przepis na gofry, ale tym razem udało mu się dopracować recepturę do perfekcji. W cieście znajdują się naturalne aromatyczne dodatki i jeden składnik, który sprawia, że gofry nie wychodzą gumowate.

Tomasz Strzelczyk udoskonalił przepis na gofryTomasz Strzelczyk udoskonalił przepis na gofry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Gofry z budki, nie tylko nad morzem, potrafią kosztować nawet ponad 20 złotych za sztukę. Dlatego, jeśli chcesz naprawdę się nimi nasycić, nie ma innej rady, jak kupić dobrą gofrownicę i przygotować je samodzielnie w domu. Jak mówi sam Tomasz Strzelczyk, sukces w dużej mierze zależy od mocy opiekacza, ale równie ważny jest przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Co Tomasz Strzelczyk dodaje do gofrów?

Podstawowe składniki na gofry to: jajka, mleko i mąka. Ale żeby ciasto było lżejsze, potrzebna jest również mocno gazowana woda, kremowej struktury dodaje prawdziwe, roztopione masło, a aromatu – skórka cytrynowa i ziarenka z laski wanilii. Jest jeszcze jeden składnik, który odpowiada za chrupkość gofrów, a jest to mąka ziemniaczana. Wystarczy dodać jedną czubatą łyżkę do ciasta, aby osiągnąć pożądaną teksturę.

Tomasz Strzelczyk jest pod wrażeniem tego, jak jego gofry wyglądają w środku. Z dumą prezentuje je do kamery.

"Te pierwsze, które były upieczone, one jeszcze są leciutkie i chrupiące. Nie są gumowate dzięki mące ziemniaczanej. Jednego zepsujemy, żeby Wam pokazać, jak wygląda w środku. Taki jest, a nie jakieś, wiecie, gumowe kapcie" – mówi w materiale na YouTubie.
Strzelczyk przełamuje gofra, aby pokazać, jak wygląda w środku
Strzelczyk przełamuje gofra, aby pokazać, jak wygląda w środku © YouTube | Tomasz Strzelczyk

Przepis na gofry od Strzelczyka

W pierwszej kolejności sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 105 ml wody gazowanej,
  • 75 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 20 g zwykłego cukru,
  • 12 g cukru wymieszanego ze skórką z cytryny,
  • 10 g cukru wymieszanego z prawdziwą wanilią,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 255 g mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem wymieszaj mleko, mocno gazowaną wodę, żółtka i roztopione masło.
  2. Dodaj zwykły cukier i zmiksuj, aby się rozpuścił, a następnie dodaj także cukier ze skórką cytrynową i cukier z prawdziwą wanilią.
  3. Dorzuć czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i, nie przerywając miksowania, także mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wyłącz mikser i odstaw ciasto. Umyj i osusz widełki.
  4. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.
  5. Następnie delikatnie wmieszaj pianę do ciasta na gofry.
  6. Nakładaj partiami do mocno rozgrzanej gofrownicy. Piecz przez ok. 6 minut.
  7. Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę