Strzelczyk dodaje do gofrów. Żeby nie były takie… sami wiecie
Tomasz Strzelczyk przyznaje, że to już jego kolejny przepis na gofry, ale tym razem udało mu się dopracować recepturę do perfekcji. W cieście znajdują się naturalne aromatyczne dodatki i jeden składnik, który sprawia, że gofry nie wychodzą gumowate.
Gofry z budki, nie tylko nad morzem, potrafią kosztować nawet ponad 20 złotych za sztukę. Dlatego, jeśli chcesz naprawdę się nimi nasycić, nie ma innej rady, jak kupić dobrą gofrownicę i przygotować je samodzielnie w domu. Jak mówi sam Tomasz Strzelczyk, sukces w dużej mierze zależy od mocy opiekacza, ale równie ważny jest przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Co Tomasz Strzelczyk dodaje do gofrów?
Podstawowe składniki na gofry to: jajka, mleko i mąka. Ale żeby ciasto było lżejsze, potrzebna jest również mocno gazowana woda, kremowej struktury dodaje prawdziwe, roztopione masło, a aromatu – skórka cytrynowa i ziarenka z laski wanilii. Jest jeszcze jeden składnik, który odpowiada za chrupkość gofrów, a jest to mąka ziemniaczana. Wystarczy dodać jedną czubatą łyżkę do ciasta, aby osiągnąć pożądaną teksturę.
Tomasz Strzelczyk jest pod wrażeniem tego, jak jego gofry wyglądają w środku. Z dumą prezentuje je do kamery.
"Te pierwsze, które były upieczone, one jeszcze są leciutkie i chrupiące. Nie są gumowate dzięki mące ziemniaczanej. Jednego zepsujemy, żeby Wam pokazać, jak wygląda w środku. Taki jest, a nie jakieś, wiecie, gumowe kapcie" – mówi w materiale na YouTubie.
Przepis na gofry od Strzelczyka
W pierwszej kolejności sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek.
Składniki:
- 4 jajka,
- 300 ml mleka,
- 105 ml wody gazowanej,
- 75 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 20 g zwykłego cukru,
- 12 g cukru wymieszanego ze skórką z cytryny,
- 10 g cukru wymieszanego z prawdziwą wanilią,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 255 g mąki pszennej tortowej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mikserem wymieszaj mleko, mocno gazowaną wodę, żółtka i roztopione masło.
- Dodaj zwykły cukier i zmiksuj, aby się rozpuścił, a następnie dodaj także cukier ze skórką cytrynową i cukier z prawdziwą wanilią.
- Dorzuć czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i, nie przerywając miksowania, także mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wyłącz mikser i odstaw ciasto. Umyj i osusz widełki.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.
- Następnie delikatnie wmieszaj pianę do ciasta na gofry.
- Nakładaj partiami do mocno rozgrzanej gofrownicy. Piecz przez ok. 6 minut.
- Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia.