Strzelczyk rozbija mięso kurczaka i przykrywa pyszną pierzynką. Nie ma lepszych kotletów

Kotlety z kurczaka cieszą się nawet większym powodzeniem niż tradycyjne schabowe. Mięso jest mniej tłuste i bardziej lekkostrawne, a także łatwiejsze do przygotowania. Standardowo sięgasz po piersi, które nie mają kości. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak wiele tracisz. Proponuje przygotować kotlety z innej partii kurczaka. Podaje je z pysznym farszem.

Tomasz Strzelczyk zapieka kotlety z pysznym farszem i seremTomasz Strzelczyk zapieka kotlety z pysznym farszem i serem
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk
Anna Galuhn

Aby kurczak w panierce był soczysty, warto delikatnie rozbić mięso. W ten sposób zmiękczysz włókna, które przy okazji puszczają soki. Rozbite kotlety oprósz solą i pieprzem i odstaw, aby przeszły smakiem. Nie martw się, że podczas smażenia mięso straci soczystość. Zatrzymasz pełnię smaku dzięki prostej panierce z mąki i jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Z jakiego mięsa Tomasz Strzelczyk robi kotlety?

Kucharz stawia na konkretny kawałek mięsa. Na porcję dla jednej osoby przeznacza całą ćwiartkę kurczaka. Aby z mięsa powstały kotlety, musisz wykroić kości i chrząstki. Użyj ostrego noża i nakrój mięso tuż przy nich. Następnie przy pomocy tłuczka rozbij ćwiartki, aby wyrównać ich powierzchnię. Nie zdejmuj skóry, aby nie tracić tłuszczu, który jest nośnikiem smaku.

To prawda, że piersi z kurczaka są mniej tłuste, a to nie oznacza, że są zdrowsze. W ćwiartce kurczaka znajduje się więcej żelaza, cynku i witamin z grupy B niż w filetach. Zawierają także więcej kolagenu, który pomaga dbać o zdrowe stawy i gładką skórę.

Jak zrobić kotlety z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Popularny kucharz nie tylko przygotowuje kotlety w panierce, ale dodatkowo zapieka je w piekarniku z pysznym farszem z pieczarek i pomidorów. Całość przykrywa roztopiony ser żółty. Przed samym podaniem Strzelczyk posypuje kotlety świeżą natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 50 g żółtego sera, może być gouda,
  • 2 jaja,
  • 100 g mąki, 
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Wytnij kości z ćwiartek kurczaka, ale nie zdejmuj skóry. Rozbij mięso tłuczkiem, aby było równe. Posyp solą i pieprzem. Odstaw, aby nabrało smaku.
  2. Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Mogą być brązowe – zawierają mniej wody niż białe pieczarki. Podsmaż je na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj świeży tymianek. Jeśli jego łodyżki są miękkie, też możesz je dodać.
  3. Do osobnej miski pokrój pomidory w kostkę, uprzednio wycinając z nich pestki. Pokrój czerwoną cebulę w drobną kostkę.
  4. Wymieszaj pieczarki, pomidory i cebulę z 2 łyżkami majonezu, dopraw solą i pieprzem.
  5. Mięso obtocz najpierw w mące, a potem w rozkłóconym jajku. Usmaż na rumiany kolor na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obróć na drugą stronę.
  6. Przełóż skórą do dołu na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na kotlety wyłóż przygotowany farsz i posyp startym żółtym serem.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i pozostaw jeszcze na 5 min.
  8. Kotlety z kurczaka podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej