Strzelczyk rozbija mięso kurczaka i przykrywa pyszną pierzynką. Nie ma lepszych kotletów
Kotlety z kurczaka cieszą się nawet większym powodzeniem niż tradycyjne schabowe. Mięso jest mniej tłuste i bardziej lekkostrawne, a także łatwiejsze do przygotowania. Standardowo sięgasz po piersi, które nie mają kości. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak wiele tracisz. Proponuje przygotować kotlety z innej partii kurczaka. Podaje je z pysznym farszem.
07.12.2024 06:45
Aby kurczak w panierce był soczysty, warto delikatnie rozbić mięso. W ten sposób zmiękczysz włókna, które przy okazji puszczają soki. Rozbite kotlety oprósz solą i pieprzem i odstaw, aby przeszły smakiem. Nie martw się, że podczas smażenia mięso straci soczystość. Zatrzymasz pełnię smaku dzięki prostej panierce z mąki i jajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z jakiego mięsa Tomasz Strzelczyk robi kotlety?
Kucharz stawia na konkretny kawałek mięsa. Na porcję dla jednej osoby przeznacza całą ćwiartkę kurczaka. Aby z mięsa powstały kotlety, musisz wykroić kości i chrząstki. Użyj ostrego noża i nakrój mięso tuż przy nich. Następnie przy pomocy tłuczka rozbij ćwiartki, aby wyrównać ich powierzchnię. Nie zdejmuj skóry, aby nie tracić tłuszczu, który jest nośnikiem smaku.
To prawda, że piersi z kurczaka są mniej tłuste, a to nie oznacza, że są zdrowsze. W ćwiartce kurczaka znajduje się więcej żelaza, cynku i witamin z grupy B niż w filetach. Zawierają także więcej kolagenu, który pomaga dbać o zdrowe stawy i gładką skórę.
Jak zrobić kotlety z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Popularny kucharz nie tylko przygotowuje kotlety w panierce, ale dodatkowo zapieka je w piekarniku z pysznym farszem z pieczarek i pomidorów. Całość przykrywa roztopiony ser żółty. Przed samym podaniem Strzelczyk posypuje kotlety świeżą natką pietruszki.
Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka,
- 200 g pieczarek,
- 1 duży pomidor,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 50 g żółtego sera, może być gouda,
- 2 jaja,
- 100 g mąki,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Wykonanie:
- Wytnij kości z ćwiartek kurczaka, ale nie zdejmuj skóry. Rozbij mięso tłuczkiem, aby było równe. Posyp solą i pieprzem. Odstaw, aby nabrało smaku.
- Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Mogą być brązowe – zawierają mniej wody niż białe pieczarki. Podsmaż je na suchej, rozgrzanej patelni. Dodaj świeży tymianek. Jeśli jego łodyżki są miękkie, też możesz je dodać.
- Do osobnej miski pokrój pomidory w kostkę, uprzednio wycinając z nich pestki. Pokrój czerwoną cebulę w drobną kostkę.
- Wymieszaj pieczarki, pomidory i cebulę z 2 łyżkami majonezu, dopraw solą i pieprzem.
- Mięso obtocz najpierw w mące, a potem w rozkłóconym jajku. Usmaż na rumiany kolor na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obróć na drugą stronę.
- Przełóż skórą do dołu na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na kotlety wyłóż przygotowany farsz i posyp startym żółtym serem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i pozostaw jeszcze na 5 min.
- Kotlety z kurczaka podawaj posypane świeżą natką pietruszki.