Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki to jeden z najprostszych sposobów na to, by zaserwować porcję warzyw do obiadu. Wystarczą zaledwie trzy składniki, by oczarować smakiem. Tym razem jabłko zostaw na deser.
Starta marchewka ma przyjemny, słodki smak, za którym przepadają domownicy w każdym wieku. Najczęściej łączy się ją z jabłkiem, ale w tym przypadku do marchewki dołącza solidna porcja czosnku. To połączenie idealne na jesienny i zimowy obiad, bo nie tylko zaskoczy lekką ostrością, ale będzie też wsparciem przy przeziębieniu. To połączenie słodkiej marchewki i wyrazistego czosnku pokochasz od pierwszego kęsa.
Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne
Surówka z marchewki i czosnku
Choć na polskich stołach surówka z marchewki jest stałym bywalcem, wciąż zaskakuje swoją uniwersalnością. W tej wersji rezygnujemy z cukru i jabłek na rzecz wyrazistego, pikantnego akcentu, który sprawia, że proste warzywo nabiera charakteru. Ta szybka i zdrowa surówka jest doskonałym towarzystwem dla cięższych, mięsnych dań, jak kotlety schabowe czy pieczeń.
Marchew to bogactwo beta-karotenu (prowitaminy A), niezbędnego dla zdrowia oczu i skóry, a w połączeniu z tłuszczem zawartym w majonezie, składniki odżywcze są lepiej przyswajalne przez organizm. Zawarta w czosnku allicyna znana jest ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Dzięki temu wspiera układ immunologiczny. Ta prosta surówka to więc prawdziwa bomba witaminowa i zdrowotna tarcza, którą można przygotować w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- 6 marchewek średniej wielkości,
- 6 ząbków czosnku,
- 50 g majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Czosnek obierz z łupiny i zetrzyj na drobnych oczkach lub przeciśniętej przez praskę. Dodaj go do startych marchewek.
- Do warzyw dodaj majonez i dobrze wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz opcjonalnie dodać też kilka kropli soku pomarańczowego.
- Odstaw na 10-15 minut.
Gotową surówkę podaj do obiadu. Najlepiej przygotować ją na świeżo — ta zrobiona dzień wcześniej może być zbyt intensywna i zdominowana przez czosnek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kotletów i mięs w sosach. Smacznego!