Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy Polacy wyrzucają najwięcej jedzenia. Badania Too Good To Go ujawniają, że 83 proc. Polaków marnuje żywność w okresie świątecznym, co generuje ogromne ilości odpadów.

Najwięcej jedzenia wg badań marnujemy... w WigilięNajwięcej jedzenia wg badań marnujemy... w Wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Magdalena Pomorska

Z przeprowadzonych badań wynika, że w okresie od 23 do 30 grudnia wyrzucamy aż 61,7 tys. ton jedzenia, co daje średnio 1,6 kg na osobę. Resztki te mogłyby zapełnić 39 supermarketów lub 49 basenów olimpijskich.

Co najczęściej marnujemy?

Owoce i warzywa dominują na liście wyrzucanych produktów, stanowiąc 10,9 tys. ton. Ich transport wymagałby pociągu liczącego 182 wagony. Zupy i napoje również są często marnowane – odpowiednio 9,69 tys. i 7,7 tys. ton. Z wyrzuconej ryby można by przygotować 27 milionów fishburgerów, a słodyczy i deserów wystarczyłoby na aż 5 kg słodkości dla każdego mieszkańca Krakowa.

Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

Podczas świąt najwięcej jedzenia marnuje się 24 grudnia, kiedy to najwięcej wyrzucamy ryb. W kolejnych dniach dominują zupy i napoje. Wśród powodów wymienia się brak zagospodarowania resztek (33 proc.), zepsucie się produktów (29 proc.), brak świeżości (18 proc.) oraz przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (12 proc.).

- W świątecznej gorączce jest pewien paradoks. Aż 75 proc. z nas stara się ograniczać wydatki spożywcze, a równocześnie 83 proc. przyznaje się do wyrzucania jedzenia w święta, czyli mówiąc wprost, do wyrzucania pieniędzy. Mamy nadzieję, że uświadomienie sobie skali problemu skłoni nas do bardziej przemyślanego podejścia do świąt, po których nic się nie zmarnuje - mówi Anna Podkowińska-Tretyn, Country Director Too Good To Go w Polsce i w Czechach.

30 grudnia nadal wiele osób (65 proc.) ma w lodówkach resztki świątecznych potraw. Warto je przekazać rodzinie, zamrozić lub użyć do stworzenia nowych potraw, jak sałatki i zapiekanki.

Badanie zrealizowane zostało na zlecenie Too Good To Go, firmy działającej na rzecz ograniczania marnowania żywności, przez Opinia24 w dniach 23-30 grudnia 2023 roku na reprezentatywnej grupie 585 Polaków w wieku 18-65 lat. Respondenci każdego dnia prowadzili dziennik, w którym odnotowywali wagę wyrzucanej żywności w podziale na kategorie wraz z określeniem powodów wyrzucenia.

Wybrane dla Ciebie
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥