Świąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciasto
Obok tradycyjnego sernika i makowca na świątecznym stole z pewnością znajdzie się również miejsce dla przekładańca na bazie piernika. Koniecznie posyp go migdałami, które wyglądają jak płatki śniegu. W takim wydaniu zimowe ciasto warstwowe skradnie serce największego niejadka. Zresztą sam się o tym przekonaj i obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 100 g brązowego cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 1 marchewka,
- 120 g orzechów laskowych.
Kajmakowy krem:
- 600 g serka śmietankowego,
- 200 g masy kajmakowej,
- 100 g mascarpone.
Pozostałe składniki:
- 200 g galaretki brzoskwiniowej,
- 1 l gorącej wody,
- 50 g płatków migdałów.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad świątecznym przekładańcem rozpocznij do przygotowania jego bazy, a mianowicie ciasta. W tym celu połącz w pierwszej kolejności sypkie składniki. Mąkę przesiej przez sitko, aby dodatkowo ją napowietrzyć.
- Do ciasta polecamy użyć domowej przyprawy do piernika. Jeśli nie wiesz, jak ją zrobić, skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Idealnie aromatyczna mieszanka z pewnym składem sprawi, że domowy wypiek będzie jeszcze smaczniejszy.
- W osobnej misce połącz jajka z olejem. Następnie dodaj je do wcześniej wymieszanych sypkich składników. Nie zapomnij też o startej na tarce marchewce oraz orzechach laskowych. Możesz je wcześniej drobno posiekać lub lekko zblendować.
- Po dokładnym wymieszaniu składników przełóż ciasto do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj galaretki brzoskwiniowe oraz kajmakowy krem. Do idealnego ubicia kremu użyj miksera.
- Jak złożyć świąteczny deser? Na spodzie ma znaleźć się oczywiście upieczone i ostudzone ciasto. Kolejną warstwę zrób z kremu, po czym wylej na niego ostrożnie tężejącą galaretkę. Na koniec rozsyp na wierzchu płatki migdałów, a gotowego przekładańca wstaw do lodówki na całą noc.
- Domowy wypiek przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28 x 18 cm.