Szatkuję, wrzucam, zapiekam. Tak sycąca, że nikt nie ma miejsca na dokładkę
Zapiekanki to idealny przepis na obiad, gdy brakuje czasu i pomysłu. Kilka prostych składników, chwila zapiekania i na stole ląduje danie, którym naje się cała rodzina. Nie wydaję się przy tym fortuny na składniki ani nie spędzam godzin nad patelnią.
Zapiekanki przygotować można na wiele różnych sposobów, ale w moim domu najczęściej pojawia się ta z ziemniaków i pora. Dorzucam do niej trochę warzyw, lekko chrupiący boczek i wrzucam do piekarnika. Nikt nie odchodzi głodny od stołu, a jeśli coś pozostanie na następny dzień, to odgrzanie jest proste jak bułka z masłem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona
Zapiekanka z ziemniakami i porem
Podstawą zapiekanki są ziemniaki. Możesz ugotować je specjalnie dla niej lub wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie szybkiego posiłku. Wszystkie składniki szybko się łączy, a zapiekanka piecze się w piekarniku. To idealny obiad dla zabieganych
Kombinacja ziemniaków, warzyw, mięsa i sera tworzy sycące i pełnowartościowe danie. Por wprowadza odrobiną wyrazistości, uzupełniający smak cebuli. Możesz także użyć dowolnego koloru papryki, a jeśli w lodówce zalega ci kawałek zapomnianej cukinii, resztka kukurydzy czy marchewka, śmiało możesz dodać je do zapiekanki.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 duży por,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 cebule,
- 150 g wędzonego boczku,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 jajka,
- 100 g startego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- słodka, wędzona i ostra papryka,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki pokrój w dość grube plasterki.
- Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę a pora w półksiężyce.
- Podsmaż pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Boczek pokrój w plastry i podsmaż, aż zacznie robić się chrupiący.
- Śmietanę przelej do miski, wbij jajka, dodaj gałkę, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Dno żaroodpornego naczynia posmaruj olejem.
- Wyłóż warstwę ziemniaków, posyp solą oraz pieprzem, dodaj połową podsmażonych warzyw oraz plasterki boczku.
- Następnie na boczek połóż pozostałe podsmażone warzywa, dopraw pieprzem i wyłóż ziemniaki.
- Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Po tym czasie dorzuć na wierzch starty ser i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, dodatkowo możesz posypać ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!