Szatkuję, wrzucam, zapiekam. Tak sycąca, że nikt nie ma miejsca na dokładkę

Zapiekanki to idealny przepis na obiad, gdy brakuje czasu i pomysłu. Kilka prostych składników, chwila zapiekania i na stole ląduje danie, którym naje się cała rodzina. Nie wydaję się przy tym fortuny na składniki ani nie spędzam godzin nad patelnią.

Zapiekanka z ziemniaków i poraZapiekanka z ziemniaków i pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapiekanki przygotować można na wiele różnych sposobów, ale w moim domu najczęściej pojawia się ta z ziemniaków i pora. Dorzucam do niej trochę warzyw, lekko chrupiący boczek i wrzucam do piekarnika. Nikt nie odchodzi głodny od stołu, a jeśli coś pozostanie na następny dzień, to odgrzanie jest proste jak bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Zapiekanka z ziemniakami i porem

Podstawą zapiekanki są ziemniaki. Możesz ugotować je specjalnie dla niej lub wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie szybkiego posiłku. Wszystkie składniki szybko się łączy, a zapiekanka piecze się w piekarniku. To idealny obiad dla zabieganych

Prosta zapiekanka w stylu less waste.
Prosta zapiekanka w stylu less waste. © Adobe Stock | Vladislav Chusov

Kombinacja ziemniaków, warzyw, mięsa i sera tworzy sycące i pełnowartościowe danie. Por wprowadza odrobiną wyrazistości, uzupełniający smak cebuli. Możesz także użyć dowolnego koloru papryki, a jeśli w lodówce zalega ci kawałek zapomnianej cukinii, resztka kukurydzy czy marchewka, śmiało możesz dodać je do zapiekanki.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duży por,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 cebule,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 jajka,
  • 100 g startego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • słodka, wędzona i ostra papryka,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki pokrój w dość grube plasterki.
  2. Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę a pora w półksiężyce.
  3. Podsmaż pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) na patelni, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Boczek pokrój w plastry i podsmaż, aż zacznie robić się chrupiący.
  5. Śmietanę przelej do miski, wbij jajka, dodaj gałkę, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj olejem.
  7. Wyłóż warstwę ziemniaków, posyp solą oraz pieprzem, dodaj połową podsmażonych warzyw oraz plasterki boczku.
  8. Następnie na boczek połóż pozostałe podsmażone warzywa, dopraw pieprzem i wyłóż ziemniaki.
  9. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
  10. Po tym czasie dorzuć na wierzch starty ser i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, dodatkowo możesz posypać ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką