Szparagową robię na kwaśno. Po dokładki ustawia się kolejka chętnych

Na fasolkę szparagową czekam z utęsknieniem. Gdy tylko ruszy sezon, zabieram się za gotowanie. Świetnie smakuje nie tylko w towarzystwie bułki tartej, ale również jako składnik pożywnej, lekko kwaśnej zupy.

Zupa z fasolki szparagowejZupa z fasolki szparagowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fasolka szparagowa to smak lata. Sezon trwa od czerwca do sierpnia, więc warto w pełni z niego skorzystać. W moim domu króluje pyszna zupa, którą podpatrzyłam w jednej z góralskich karczm. Nie jest tak lekka, jak inne zupy z fasolki. Powstaje na mięsnym wywarze, towarzyszą jej warzywa korzeniowe oraz boczek. Nic w tym dziwnego, bo w końcu tak w dużej mierze wygląda kuchnia regionalna. Po porcji takiej zupy nikt nie odejdzie od stołu głodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno

Ta prosta zupa z fasolki szparagowej to przepis na sycący i pyszny obiad. Sekret tkwi w harmonijnym połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego. W połączeniu z kremową zasmażką oraz boczkiem mamy pyszne danie, które przyjemnie łaskocze kubki smakowe.

Fasolka szparagowa -  Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności © Adobe Stock

Zupa z fasolki najlepiej smakuje na wywarze wieprzowym (np. z żeberek lub kości), który wnosi głębię smaku. Opcjonalnie można użyć drobiowego lub warzywnego. Dodatek wędzonki (np. kawałka boczku lub skóry z boczku) podczas gotowania wywaru, dodatkowo wzbogaci jej aromat.

Składniki:

  • żeberka lub kości wieprzowe,
  • włoszczyzna do wywaru,
  • 350 fasolki szparagowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 nieduża pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 100 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki octu,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka przełóż żeberka, dodaj włoszczyznę i ugotuj wywar.
  2. Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i pokrój na skos w cienkie plasterki.
  3. Pietruszkę, marchewki i pokrój w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki obierz i zamień w średniej wielkości kostkę.
  5. Wrzuć pokrojoną fasolkę do wywaru i gotuj przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa.
  7. Po 10 minutach gotowania dorzuć ziemniaki i gotuj całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  8. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż wytopi się tłuszcz.
  9. Zdejmij mięso, zostawiając tłuszcz na patelni.
  10. Dodaj smalec. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  11. Zasmażkę podsmażaj przez 1-2 minuty, aż będzie lekko zarumieniona. Uważaj, aby jej nie przypalić i pamiętaj o mieszaniu.
  12. Do zasmażki dodaj chochlę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka z zupą.
  13. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem i dorzuć podsmażony boczek.

Gotową zupę serwuj na ciepło, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój