Szparagową robię na kwaśno. Po dokładki ustawia się kolejka chętnych

Na fasolkę szparagową czekam z utęsknieniem. Gdy tylko ruszy sezon, zabieram się za gotowanie. Świetnie smakuje nie tylko w towarzystwie bułki tartej, ale również jako składnik pożywnej, lekko kwaśnej zupy.

Zupa z fasolki szparagowejZupa z fasolki szparagowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fasolka szparagowa to smak lata. Sezon trwa od czerwca do sierpnia, więc warto w pełni z niego skorzystać. W moim domu króluje pyszna zupa, którą podpatrzyłam w jednej z góralskich karczm. Nie jest tak lekka, jak inne zupy z fasolki. Powstaje na mięsnym wywarze, towarzyszą jej warzywa korzeniowe oraz boczek. Nic w tym dziwnego, bo w końcu tak w dużej mierze wygląda kuchnia regionalna. Po porcji takiej zupy nikt nie odejdzie od stołu głodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno

Ta prosta zupa z fasolki szparagowej to przepis na sycący i pyszny obiad. Sekret tkwi w harmonijnym połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego. W połączeniu z kremową zasmażką oraz boczkiem mamy pyszne danie, które przyjemnie łaskocze kubki smakowe.

Fasolka szparagowa -  Pyszności
Fasolka szparagowa - Pyszności © Adobe Stock

Zupa z fasolki najlepiej smakuje na wywarze wieprzowym (np. z żeberek lub kości), który wnosi głębię smaku. Opcjonalnie można użyć drobiowego lub warzywnego. Dodatek wędzonki (np. kawałka boczku lub skóry z boczku) podczas gotowania wywaru, dodatkowo wzbogaci jej aromat.

Składniki:

  • żeberka lub kości wieprzowe,
  • włoszczyzna do wywaru,
  • 350 fasolki szparagowej,
  • 2 marchewki,
  • 1 nieduża pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 100 g boczku surowego wędzonego,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki octu,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka przełóż żeberka, dodaj włoszczyznę i ugotuj wywar.
  2. Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i pokrój na skos w cienkie plasterki.
  3. Pietruszkę, marchewki i pokrój w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki obierz i zamień w średniej wielkości kostkę.
  5. Wrzuć pokrojoną fasolkę do wywaru i gotuj przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa.
  7. Po 10 minutach gotowania dorzuć ziemniaki i gotuj całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  8. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż wytopi się tłuszcz.
  9. Zdejmij mięso, zostawiając tłuszcz na patelni.
  10. Dodaj smalec. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  11. Zasmażkę podsmażaj przez 1-2 minuty, aż będzie lekko zarumieniona. Uważaj, aby jej nie przypalić i pamiętaj o mieszaniu.
  12. Do zasmażki dodaj chochlę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka z zupą.
  13. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem i dorzuć podsmażony boczek.

Gotową zupę serwuj na ciepło, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇