Szparagową robię na kwaśno. Po dokładki ustawia się kolejka chętnych
Na fasolkę szparagową czekam z utęsknieniem. Gdy tylko ruszy sezon, zabieram się za gotowanie. Świetnie smakuje nie tylko w towarzystwie bułki tartej, ale również jako składnik pożywnej, lekko kwaśnej zupy.
Fasolka szparagowa to smak lata. Sezon trwa od czerwca do sierpnia, więc warto w pełni z niego skorzystać. W moim domu króluje pyszna zupa, którą podpatrzyłam w jednej z góralskich karczm. Nie jest tak lekka, jak inne zupy z fasolki. Powstaje na mięsnym wywarze, towarzyszą jej warzywa korzeniowe oraz boczek. Nic w tym dziwnego, bo w końcu tak w dużej mierze wygląda kuchnia regionalna. Po porcji takiej zupy nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę
Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno
Ta prosta zupa z fasolki szparagowej to przepis na sycący i pyszny obiad. Sekret tkwi w harmonijnym połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego. W połączeniu z kremową zasmażką oraz boczkiem mamy pyszne danie, które przyjemnie łaskocze kubki smakowe.
Zupa z fasolki najlepiej smakuje na wywarze wieprzowym (np. z żeberek lub kości), który wnosi głębię smaku. Opcjonalnie można użyć drobiowego lub warzywnego. Dodatek wędzonki (np. kawałka boczku lub skóry z boczku) podczas gotowania wywaru, dodatkowo wzbogaci jej aromat.
Składniki:
- żeberka lub kości wieprzowe,
- włoszczyzna do wywaru,
- 350 fasolki szparagowej,
- 2 marchewki,
- 1 nieduża pietruszka,
- kawałek selera,
- 3-4 ziemniaki,
- 100 g boczku surowego wędzonego,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 2-3 łyżki octu,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Do garnka przełóż żeberka, dodaj włoszczyznę i ugotuj wywar.
- Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i pokrój na skos w cienkie plasterki.
- Pietruszkę, marchewki i pokrój w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz i zamień w średniej wielkości kostkę.
- Wrzuć pokrojoną fasolkę do wywaru i gotuj przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa.
- Po 10 minutach gotowania dorzuć ziemniaki i gotuj całość, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż wytopi się tłuszcz.
- Zdejmij mięso, zostawiając tłuszcz na patelni.
- Dodaj smalec. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Zasmażkę podsmażaj przez 1-2 minuty, aż będzie lekko zarumieniona. Uważaj, aby jej nie przypalić i pamiętaj o mieszaniu.
- Do zasmażki dodaj chochlę wywaru, wymieszaj i wlej do garnka z zupą.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem i dorzuć podsmażony boczek.
Gotową zupę serwuj na ciepło, najlepiej w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!